problem jest prawdopodobnie z grubem. z jakiś powodów po instalacji nie wykonał się update-grub (powinien zawsze się wykonać po instalacji lub istotnych zmianach systemu), w prawdzie używam xp, ale procedura prawdopodobnie jest identyczna.
mam dwie alternatywne propozycje. pierwsza, to uruchomienie jako root update-grub. zostanie wygenerowany nowy plik ustawień gruba. drugie rozwiązanie polega na zainstalowaniu grub-customizera (jest ppa. instalowalne na każdej pochodnej ubuntu). to jest nakładka graficzna, która po uruchomieniu wykonuje powyższą komendę. ponadto, pozwala na edytowanie gruba (ustawisz obrazek, rozdzielczość, kolejność i domyślnie uruchamiany system). ręczne ustawienia są trochę trudniejsze. grzebactwo dla zainteresowanych.
powodzenia.
w uzupełnieniu. podobno (tego nie używałem, bo nie mam i nie miałem żadnej dystrybucji z KDE) w dystrybucjach z KDE jest zazwyczaj w repo moduł do ustawień systemowych zwany grub2-editor. wówczas można dowolnie konfigurować program rozruchowy. uruchamiamy jest przez: Ustawienia systemowe -> Uruchamianie i wyłączanie -> Program rozruchowy GRUB2 (wymaga hasła roota).