Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Kilka problemow po instalacji 17.3  (Przeczytany 3581 razy)

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Kilka problemow po instalacji 17.3
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 26, 2017, 07:26:14 am »
Jeśli chodzi o dźwięk, to spróbuj jeszcze z programem pavucontrol (pracuje na poziomie pulseaudio, a nie alsy).
Jeśli chodzi o video - to dość częsta przypadłość. Można spróbować zmienić odtwarzacz, najlepiej by korzystał z innych kodeków. Np. jeśli korzystasz z systemowego odtwarzacza, to spróbuj użyć vlc lub kodi.
Temat analizy i przyśpieszania startu systemu był już poruszany na tym forum i to niejednokrotnie - trzeba to znaleźć :-)

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1455
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Kilka problemow po instalacji 17.3
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 27, 2017, 12:02:55 am »
A co zrobic z niskim poziomem glosnosci? Podkrecalem juz w alsamixer. Dodatkowo jakosc muzyki lub dzwieku nie jest powalajaca,oglednie mowiac.

 W filmach przez srodek biegnie przezroczyste przeciecie czasami,zwlaszcza przy szybkich ujeciach. Co z tym mozna zrobic?

I czy mozna jakos przyspieszyc odpalanie systemu? Nie jest to nie wiem jak wazne,ale milo by bylo.

Ma ktos pomysl?
Ja nigdy nie używałem odtwarzacza który proponował mi system, zawsze doinstalowywuje SMPlayer.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Antarktyczny

  • Gość
Odp: Kilka problemow po instalacji 17.3
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 31, 2017, 11:05:19 pm »
Jestem znowu, po dłuższej nieobecności. Zastosowałem się skrupulatnie do porad udzielonych przez Was. Więc- po zainstalowaniu SM Player problem rozciętego obrazu i cichego odtwarzania filmów zniknął. Dzięki :)
Doinstalowałem pakiet TLP, ale chyba niewiele to dało. WiFi nie robiłem, bo i tak w sumie nie korzystam z niego na tym laptopie. Bardziej do było z dążenia do pedantyzmu w działaniu. Wszystko działa jak należy, nie robiłem nic jeszcze z poziomem głośności, bo nie miałem czasu. Jutro się tym zajmę. Zasadniczo procz głośności i trzymania baterii laptop działa idealnie. Podejrzewam, że jutro za pomocą kontroli głośności PulseAudio zrobię porządek z pierwszym zagadnieniem. Zostanie tylko nieszczęsna bateria. Na zakończenie zrobiłem dziś porządki za pomocą BleachBit. Dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc i jeśli ktoś będzie miał pomysł jak  przedłużyć żywotność baterii na lapku, proszę o podzielenie się. Pozdrawiam

Offline Oczkins92

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 399
  • Reputacja: +0/-0
  • OS:Arch Linux
Odp: Kilka problemow po instalacji 17.3
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 01, 2017, 02:21:41 pm »
Zmiana środowiska graficznego.Jaki masz u siebie zainstalowany?
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Antarktyczny

  • Gość
Odp: Kilka problemow po instalacji 17.3
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 01, 2017, 06:04:28 pm »
Cinnamon. Myslisz,ze to przyczyna?

Offline Oczkins92

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 399
  • Reputacja: +0/-0
  • OS:Arch Linux
Odp: Kilka problemow po instalacji 17.3
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 01, 2017, 07:37:13 pm »
Ja też mam Cinnamon ale sobie trochę zoptymalizowałem.Wyłączyłem efekty i cienie pod oknami.Mimo wszystko Mate dłużej trzyma bateria.A nie chce mi sie zmieniac bo jest bardzo wygodny zwłaszcza jak skrótem alt+F1 zmieniam okna dynamicznie
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic