Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Neptune - oczami newbie

Zaczęty przez MSki, Lipiec 09, 2017, 09:39:01 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Niepokorny i może głupi jestem, bo gdybym pozostał przy jednej dystrybucji Linuxa, to poznałbym go na tyle, że dałbym sobie radę ze wszystkimi problemami jakie wynikałyby podczas jego użytkowania.
Ale że jestem również wędrowcom i poszukiwaczem, dlatego wciąż szukam tej dystrybucji....tej jedynej.
Porzuciwszy zainteresowanie OSami z pierwszej dziesiątki DistroWatch, zacząłem szukać tych mniej "utytułowanych".
Przyświecała mi przy tym zasada, że co chwalone - spoczywa na laurach, a co ganione - potrafi się podnieść z kolan.
Tak dotarłem w swych poszukiwaniach do pomijalnej uprzednim zainteresowaniem dystrybucji o nazwie Neptune;
http://distrowatch.com/table.php?distribution=neptune
Pobrałem iso. Neptune-Plasma5-20170610 -> Download Plasma 5 20170610 Version (US Server);
https://neptuneos.com/en/download.html
i wypaliłem na DVD-RW, aby w rezultacie "odpalić" to distro z live.
Kiedy już system się za-boot-ował, ochom i achom nie było końca.
Plasma5 w wykonaniu niemieckich deweloperów to jedno z najlepiej zrealizowanych środowisk. Jest dosłownie wszystko co potrzebne w bezproblemowej  i jednocześnie przy "klikalnej" metodzie ustawiania systemu pod własne upodobania.
Plasma5 nie wykazuje podczas pracy żadnych spowolnień czy zacięć. Programy (wczytywane z DVD-RW) wstają niemal natychmiast.
Jeśli którakolwiek z aktualizacji, jaka czeka niewątpliwie użytkownika po fizycznym zainstalowaniu tego systemu na dysku nie zatrze tych peanów, to należy tylko pogratulować programistom za naprawdę bardzo udane i eleganckie distro.
Bardzo polecam to distro waszej uwadze   ;D

hubot_

Cytat: MSki
Przyświecała mi przy tym zasada, że co chwalone - spoczywa na laurach, a co ganione - potrafi się podnieść z kolan.
Uważam że nie prawda. Korzystanie ze sprawdzonego distra przez dużą rzeszę ludzi oferuje na pewno lepsze wsparcie, szybciej się go nauczysz za sprawą rozbudowanych tutoriali, pdf-ów, wiki i poznasz coś co ma szerokie zastosowania. Nie słyszałem aby używano Neptune na serwerach i nie znam ludzi, którzy tego używają na desktopie. Natomiast mam znajomych którzy używają Ubuntu czy Fedory.
Stacjonarka: Slackware Xfce
Laptop: Debian GNOME | Gentoo i3 (do testów)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum