Co sądzicie o ludziach, którzy wprowadzają w linuksowy świat pojęcie "prawdziwych Linuxów", wręcz wymuszają od ludzi więcej zaangażowania w system, bo jak nie, to jest idiotą, a także w swojej argumentacji uciekają się do nic nie mówiących ogólników, docinek lub mówienia o czymś, co tak naprawdę wielu ludzi nie interesuje? Chyba każdy, kto próbował dyskutować o Linuxie w końcu wpadł na takie osoby.
Jak dla mnie, to te osoby mnie niezwykle irytują, gdy już na nich trafiam, a najbardziej irytują, jak wpychają swoje myśli początkującym, którzy uznają doświadczonych za nieomylnych. Bo serio - ktoś przychodzi z pytaniem, jakie distro, bo naczytał się pozytywnych rzeczy o np. Mint'cie, a taki PRAWILNY użytkownik mu wywali, że w sumie tylko te cięższe w użytkowaniu distra są prawdziwe... Kto chce używać "nieprawdziwego" systemu?
Przychodzą mi na myśl trzy osoby:
Linus Torvalds - używa Fedory... "bo ma narzucone", "bo się pomylił". Sam zainteresowany też wydaje się być w kierunku tego, żeby Linux stawał się przyjazny typowym użytkownikiem i zerwał z mitem bycia ciężkim. Prawilni użytkownicy naturalnie uznają go za już zepsutego, pijanego i niespełna rozumu.
Richard Stallman - używa bodajże Trisquela opartego na Ubuntu. Dużo osób cytuje, że kiedyś wypowiedział się negatywnie o Ubuntu i dlatego Ubuntu ogólnie ma ssać. Używa dystrybucji opartej na Ubuntu i sam mówi, że on systemu nie instaluje, tylko woli to zostawić komuś, kto się zna i zrobi to lepiej. Też pewnie obłąkany.
Bryan Lunduke - używa OpenSUSE i tam chyba jeszcze Debiana, i Ubuntu MATE. Koleś promuje Linuxa na desktopie, działa wśród społeczności, rozmawia z deweloperami różnych dister i działa na ogólnie lepszy obraz Linuxa w umyśle przeciętnego człowieka. Sam mówił, że za Ubuntu nie przepada, ale nie przeszkadzało mu to w powiedzeniu, że Ubuntu MATE to genialna dystrybucja. Prawilni wolą wrzucić wszystko do jednego wora, bo tak. Albo może po prostu garstka idiotów powtarza bez zastanowienia, któż wie?
Trochę rage, ale musiałem o tym napisać, bo dla dobra Linuxa powinno się takich ludzi wyśmiewać.
http://knowyourmeme.com/photos/1170299-linux