Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

@Robert75, potwierdzam tą bardzo przykrą przypadłość, która absolutnie nie powinna mieć miejsca.
Przed chwilą musiałem resetować lapka, bo Cinnamon odmówił posłuszeństwa na Antergosie i to w najmniej pożądanym momencie....miałem drobną robótkę i wszystko poszło "w piach".....aby nie być bardziej dosadnym.
Z perspektywy drugiego dnia użyłkowania tego distra nie podoba mi się również to, w którym momencie system prosi o podanie hasła.
W Manjaro odbywa się to zaraz po uruchomieniu urządzenia, a w Antergosie jak już system zamierza startować do X-ów....kto porównywał pod tym względem oba systemy, ten domyśla się o czym piszę.
Nie znam się za bardzo na kryptografii i tego typu zabezpieczeniach, ale uważam, że w Antegrosie sprawa możliwości włamu do systemu jest dla hakerów łatwiejsza.
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

robson75

Moim zdaniem Antergos się nadaje do korzystania ze środowiska Cinnamon, ponieważ zaraz po instalacji wszystko działa idealnie. Ale gdy już chcemy skonfigurować system pod siebie tzn. odinstalowywanie zbędnych programów i instalacja tych które nas interesują, zaczynają się problemy, typu awaria Cinnamon-a.

Nie wiem jak jest na innych środowiskach np. Deepin, czy jakiekolwiek problemy występują.

Tak czy inaczej moim ulubionym środowiskiem jest Cinnamon, i aby używać tego środowiska najlepiej zainstalować Manjaro. Moim zdaniem tylko Manjaro ma dobrze skonfigurowane środowisko Cinnamon, które to mam zainstalowane od 4 miesięcy, i to ani razu nie miałem awarii Cinnamona, powtarzam ani razu.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

MSki

Powróciłem do Manjaro i zainstalowałem (wcześniej pobrane) iso ze środowiskiem Cinnamon.
Mam nadzieję tym razem dłużej już użytkować ten system, zwłaszcza że nawet przed jego deinstalacją i wgrywaniem innych systemów, celem ich sprawdzenia w użyciu, Manjaro nie wykazywał żadnych negatywnych cech typu zwiechy, czy sypanie się.
Wcale nie jestem zdziwiony faktem, że Manjaro pnie się po drabince popularności na DistroWatch, zajmując obecnie trzecie miejsce w rankingu.
To naprawdę dobry i dopracowany ze wszech miar system, który można polecić każdemu.

@Robert75, a znasz gkrellm ?
Może zamiast conky ?   ;-)  ja jeszcze nie próbowałem.

robson75

Cytat: MSki w Lipiec 16, 2017, 11:09:43 AM

@Robert75, a znasz gkrellm ?
Może zamiast conky ?   ;-)  ja jeszcze nie próbowałem.

Gkrellm jest moim zdaniem mało atrakcyjny, wolę conky.
Ale skoro Tobie będzie bardziej pasował gkrellm, to nic nie stoi na przeszkodzie aby go używać.

A co do Manjaro, to przed chwilą miałem aktualizacje systemu (130 pakietów, w tym jądro 4.9.37-1) i wszystko przebiegło bez najmniejszych problemów.
Moim zdaniem MANJARO jest THE BEST.

PomPom

Kusi Manjaro, oj kusi :I

Zrobiłem ostatnio test z wine. Na Antergosie nie mogę odpalić Spelunky (które zawsze działało mi bezproblemowo na debianowcach). Odpaliłem live Manjaro, dograłem wine i wgrałem Spelunky - działa doskonale. Wydawało mi się, że powinno na każdym archowcu działać tak samo, a tu taka niespodzianka. Albo między Archem i Manjaro jest jakaś konkretniejsza różnica, albo mam po prostu schrzanioną instalację Antergosa. Tak czy inaczej, Manjaro plusuje.
myk byle jak jako tako

robson75

Cytat: Dziadek Starowinek w Lipiec 16, 2017, 03:04:55 PMalbo mam po prostu schrzanioną instalację Antergosa.
Mnie również się przydarzyła taka "skrzywiona" instalacja Manjaro. I efekt był taki że np. po instalacji systemu chcąc zrezygnować ze sterów własnościowych na rzecz otwartożródłowych, po prostu nie dało rady.
Drugi przykład: po zamknięciu przeglądarki Chromium nadal działała w tle (wiem bo pokazywało to conky).
Nie mam pojęcia od czego to zależy że system się instaluje z błędami.

MSki

Płyty należy zawsze wypalać z minimalna prędkością, przed instalacją sprawdzić stan HDD, czy nie ma bad-sectorów.
I wcale nie żartuję, sam miałem kilka przypadków błędów plików na wypalonej już płycie. Nigdy nie sprawdzam sum kontrolnych iso, bo uważam, że jak pobranie obrazu odbywa się z oficjalnego źródła, to nie powinno zawierać błędów. Miałem też (kiedyś) kilka bad sectorów na starym dysku i mimo tego że system się zainstalował, to zawsze coś było nie tak. Miałem również przypadek uszkodzonej pamięci ram, przy której Windows się nie chciał zainstalować, a Linux wszedł na dysk jak w masło...i działał do chwili całkowitego padnięcia tej kości pamięci.

Po niepowodzeniach z Antergos'em zainstalowałem na nowo Manjaro, pobierając iso ze środowiskiem Cinnamon.....aby już nie komplikować sobie sprawy dogrywaniem całego środowiska i usuwaniem niechcianego...jak miało to miejsce uprzednio.
System działa, choć kilka aktualizacji już było, a i zabawę jądrami mam również za sobą.....nudy   ;-)

robson75

Ja zawsze przed wypaleniem obrazu iso na płytę sprawdzam sumę kontrolną md5sum, a gdy już wypalam płytę to z prędkością 4x.
Co do dysku twardego to mam nowy, także pamięć ram wymieniałem 4 miesiące temu.
A mimo wszystko system się żle zainstalował.
Problem może leżeć gdzie indziej, tylko pytanie, gdzie.

MSki

Powodów może być wiele, choć te które podpowiadam nie zawsze znajdują potwierdzenie w realu. Może zakurzona soczewka czytnika wypalarki, może jakaś skaza lub paproch na płycie (?). Błąd może zawierać ściągnięte iso...zalecają pobieranie z torrentów, a nie z http.

robson75

MSki Ale Ty mnie żle zrozumiałeś, ja używam do instalacji Manjaro jednej i tej samej płyty wersja 16.10, ponieważ od wersji 17 brak jest domyślnie zainstalowanego pakietu usb_modeswitch, bez niego nie mam połączenia z netem. No i jak już wspomniałem do instalacji Manjaro korzystam z wersji 16.10, w sumie z tej płyty instalowałem system z 8 razy i 2 razy coś poszło nie tak że system się zainstalował z błędami. I właśnie tego nie rozumiem, ponieważ 6 razy zainstalował się normalnie.

I jeszcze jedna istotna uwaga co do systemu Manjaro, radziłbym Tobie od czasu do czasu przekazanie informacji o systemie. Dlaczego, już mówię, ponieważ przekazując informacje o systemie informujesz bazę jakie pakiety masz zainstalowane w systemie, co za tym idzie podczas aktualizacji przychodzą do Ciebie pakiety które już masz w systemie.
Mam nadzieje że się jasno wyrażiłem.

MSki

Cytat: Robert75 w Lipiec 17, 2017, 11:31:38 PM
MSki Ale Ty mnie żle zrozumiałeś, ja używam do instalacji Manjaro jednej i tej samej płyty wersja 16.10, ponieważ od wersji 17 brak jest domyślnie zainstalowanego pakietu usb_modeswitch, bez niego nie mam połączenia z netem.
A to dziwne co piszesz, bo ja instalowałem Manjaro Cinnamon z najnowszego iso, czyli pobierając uprzednio obraz systemu z tej strony
https://manjaro.org/community-editions/
i żadnego problemu ze sterownikami do wi-fi nie miałem, a co za tym idzie z łącznością z netem - a przecież to najnowsze iso o nr; 17.0.2.
Natomiast pakiet o którym piszesz, czyli usb_modeswitch jest w oficjalnym repo, tylko trzeba go zainstalować.

Cytat: Robert75 w Lipiec 17, 2017, 11:31:38 PM
I jeszcze jedna istotna uwaga co do systemu Manjaro, radziłbym Tobie od czasu do czasu przekazanie informacji o systemie. Dlaczego, już mówię, ponieważ przekazując informacje o systemie informujesz bazę jakie pakiety masz zainstalowane w systemie, co za tym idzie podczas aktualizacji przychodzą do Ciebie pakiety które już masz w systemie.
Ok, kliknąłem jak poradziłeś i nic się nie stało  ;-)
Ale wydaje mi się, że jest to zbędne zawracanie głowy, gdyż system sam wie co zaktualizować.
A dlaczego tak sadzę ? - Bo po postawieniu systemu na HDD doinstalowałem sobie Operę, po prostu lubię tę przeglądarkę i przy okazji aktualizacji, o których pisałeś, Opera również mi się zaktualizowała.
Przecież jak aktualizowane są pakiety w repozytoriach, to po pobraniu jakiegokolwiek zawsze masz (w chwili pobierania) najnowszy.
Wydaje mi się, że to wysyłanie informacji bardziej pomaga deweloperom w tym, na jakim sprzęcie użytkownik pracuje i czy zachowana jest pod ten sprzęt stabilność pakietów.

robson75

Jeżeli chodzi o pakiet usb_modeswitch ja wiem że należałoby go doinstalować, ale jak ja mam to zrobić skoro nie mam połączenia z netem? Nawet próbowałem zainstalować ten pakiet z pliku, też nie dało rady bo system krzyczy że nie zostały spełnione zależności z braku pakietu Tcl, i koło się zamyka.

Natomiast jeżeli chodzi o przekazywanie informacji o systemie tak jak napisałeś, że informuje to deweloperów na jakim sprzęcie pracujesz i czy zachowana jest stabilność pakietów.
Mi się wydaję że to jest wystarczający powód aby przekazywać informacje o systemie.

MSki

A po co instalujesz pakiet usb_modeswitch z zależnościami, czyżbyś korzystał z zewnętrznej karty sieciowej z interfejsem USB (WLAN), a system nie wykrywa tej karty ? Przecież można podłączyć się bezpośrednio do routera i dociągnąć potrzebne oprogramowanie.....ja w ten sposób robiłem, jak miałem problemy ze sterownikami wi-fi w Debianie.

robson75

Ale ja nie korzystam z wi-fi, ponieważ mam piec stacjonarny, a nie laptopa. Ja się tylko mogę połączyć z netem przez kabel usb. I właśnie brak zainstalowanego pakietu usb_modeswitch uniemożliwia mi połączenie z siecią.

MSki

Miałem na myśli gniazdo LAN bo z tego łącza korzystałem pisząc o dociąganiu sterowników pod Debiana i myślałem, że Ty też z tego łącza korzystasz.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum