Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

@PomPom - W zasadzie, to i Antergos - można rzec - zdawał się na Archa. "Niearchowe" było tutaj narzucenie lightdm jako domyślnie zainstalowane DM, które powodowało, że nawet te DE, które mogły się w sesji Wayland uruchamiać nie miały (przynajmniej z poziomu DM) takiej możliwości oraz pewne ograniczenie funkcjonalności domyślnego wszak w Antergos GNOME. Druga kwestia, to była instalacja oprogramowania z pomocą metapaczek (i mam nadzieję, że to sobie pominą). Trzecia - jednolity wystrój wszystkich środowisk, których instalacji za pomocą ISO Antergosa można było dokonać. Oczywiście też paczki prekonfigurujące DE (ale to pewnie w E. również zostanie). Paczek w repozytorium - oprócz tych służących do powyższych celów (a i to nie wszystkie) - 5 na krzyż. Głównie z AUR, ale niekiedy ze lekko zmienione, bo o ile pamiętam np. flash w PKGUILDzie miał epoch, co powodowało, że nie było możliwości wgrania nowszej wersji (bez lekkiego kombinowania), nawet jeśli była. Tych epochowych paczek było kilka.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

PomPom

Endeavour bardziej surowy będzie, przynajmniej tak piszą na Telegramie. I też jakieś Kalu zamiast pamaca stosują. Tak średnio to wszystko śledzę, bo nie widzi mi się ta dystrybucja. Nawet ich logo przypomina kupę.
myk byle jak jako tako

pavbaranov

Kalu to jest tylko programik, który siedzi w trayu i informuje o aktualizacjach (pacman-upgrade-notification :)). Jeśli są - to wywołuje pacmana do aktualizacji. To jest od lat dostępne.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

MSki

Cytat: pavbaranov w Czerwiec 27, 2019, 02:08:42 PM
Szyfrowanie całości systemu to jest bodaj problem któregoś wydania Calamares (chyba taki instalator jest w Arco) i - niestety - dotyczyć on będzie każdej dystrybucji, która korzysta z tego instalatora w tym wydaniu.
A już myślałem, że to wynik mojej "nieudolności"  ;)

PomPom

Cytat: pavbaranov w Czerwiec 27, 2019, 04:19:20 PM
Kalu to jest tylko programik, który siedzi w trayu i informuje o aktualizacjach (pacman-upgrade-notification :)). Jeśli są - to wywołuje pacmana do aktualizacji. To jest od lat dostępne.
No nie mówię, że nie. Po prostu tak to sami opisują, bo skupiają się bardziej na powiadomieniach chyba (co dla mnie jest w Archu zbędne, bo aktualizacje są i tak za każdym razem, gdy mnie to interesuje).
myk byle jak jako tako

pavbaranov

Endeavour OS oficjalnie się pojawił: https://endeavouros.com/. Jak na razie z obrazem devel.

MSki

Czyli reaktywowany Antergos ?  ;)

pavbaranov

Nie, nie jest to reaktywowany Antergos, a dystrybucja, która powstała z inicjatywy części deweloperów dawnego Antergosa. I tyle ma z tą dystrybucją wspólnego. Nic więcej.

MSki

Inna nazwa, repo Archa i już nowy system  ;)

pavbaranov

Nie tylko. Niemniej jednak - fakt - Endeavour wygląda jakby był... instalatorem Archa (o ile nie działa w wersji offline). Z pewnych przyczyn nie da się zrobić liveiso z np. Calamares oraz Archem (z dowolnym środowiskiem, albo nawet jako netinstall) i nazwać tego np. archlinux-installer.iso. Tak przygotowany obraz musi się różnić nazwą od Archa.

robson75

Ja przed chwilą przetestowałem to nowe distro, i muszę przyznać że nic ciekawego nie oferuje, instalator calamares, domyślne DE to Xfce, wersja jajka po update to 5.1, czyli opóźnienie do repa Arch-a. Bardziej mi to przypomina Manjaro niż Arch-a.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

pavbaranov

@robson75 - Czyli jest... jak ma być. Prawidłowo. Założenia Endeavour były właśnie takie: oferujemy dystrybucję tak bliską Archowi jak się tylko da. Kwestia "opóżnienia" z kernelem (pewnie i innymi paczkami) to kwestia aktualizacji, co przy rolling-release jest normalne (inaczej iso musiałoby się niekiedy kilka razy dziennie pojawiać). Ot, można uznać tę dystrybucję za graficzną alternatywę dla np. Anarchy. I pewnie tak należy.

MSki

@robson75 - potwierdzam co napisałeś. Ale chyba podczas instalacji istnieje możliwość wyboru DE, bo w wersji "prezentacyjnej" Live z Xfce nawet nie ma wyboru tapet pulpitu.
Rozumiem, ze to wersja deweloperska i musi trochę okrzepnąć, ale jakbym miał instalować, to wolałbym wsiąść się za instalacje Anarchy.

Gostop

Cytat: pavbaranov w Lipiec 15, 2019, 12:58:39 PM
Nie tylko. Niemniej jednak - fakt - Endeavour wygląda jakby był... instalatorem Archa (o ile nie działa w wersji offline). Z pewnych przyczyn nie da się zrobić liveiso z np. Calamares oraz Archem (z dowolnym środowiskiem, albo nawet jako netinstall) i nazwać tego np. archlinux-installer.iso. Tak przygotowany obraz musi się różnić nazwą od Archa.

Z tego tego co kojarzę z Telegrama, to instalator w pierwszym realese który będzie udostępniony dziś o 19, będzie działał tylko offline, a wersja z instalatorem online ukarze się pod koniec lata.

pavbaranov

Instalka w beta (offline, czyli Xfce) - już jest: https://endeavouros.com/download/

Zobacz najnowsze wiadomości na forum