Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PomPom

Nie będę się rozwijał nad kimś, kto nie potrafi pisać :) Musiałem.

Co jak co, ale sam bym lubił zobaczyć, że ktoś, kto mi ewentualnie pomoże, potrafi być krytyczny, a nawet ciut agresywny. Dodaje to trochę wiarygodności. Możliwe, że usera zabolało źlemówienie o świętym Arch, to powiem, że społeczność Archa to pierwszy z powodów, który mnie odepchnął od tego distra i zalecam pójście w coś pochodnego, z sympatyczniejszą społecznością i większą ilością elementu ludzkiego. Antergos jest naprawdę konkretny, a i Manjaro jest niczego sobie. Moje problemy moją nie udzielać się innym.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Co do Antergosa nie wiem jaka jest społeczność ale wiem że Manjaro społeczność stara się być pomocna.Na 8 problemów które miałem 5 udało się rozwiązać dzięki forum.
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

PomPom

Ogólnie wolę Archa/Antergosa, ale jak wrócę do archowania, to Manjaro, bo właśnie społeczność :I Ostatnio spodobał mi się Gnój3 i jak postanowię go wgrać, to chyba właśnie z Manjaro. Mam Manjaro na stacjonarce i obserwuję jego rozwój, bo w przypadku mojego lapkowego Kubuntu nie ma po prostu czego obserwować :D
Swoją drogą, odpaliłem Manjaro z Plazmą na nowym lapku rodziny i działał tam, aż miło :D
myk byle jak jako tako

PomPom

Byłem przekonany, że GZDOOM nie odpala mi się na Manjaro, bo jest z AURa i po prostu nie działa - nie działa i prącie. Przypomniałem sobie teraz o tym i postanowiłem sprawdzić na Kubuntu. Paczka .deb pobrana z oficjalnej strony, wersja dla Ubuntu - musi działać. Czy działa? Ano nie. Panie Manjaro i AUR, zwracam honor.
myk byle jak jako tako

gom1

A na Sparku fruwa aż tylko dudni ;D
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

PomPom

Ja musiałem się posiłkować wersją windowsową, która jednak działa doskonale. Bezproblemowo wykryła mi DOOMy ze Steama i mogłem bez problemów (technicznych) przejść DOOM 1 i 2.
myk byle jak jako tako

pavroo

Byłem przekonany, że GZDOOM nie odpala mi się na Manjaro, bo jest z AURa i po prostu nie działa - nie działa
W terminalu:
gzdoom
powinno wyrzucić brakujace elementy.
Czasami lepiej trzymać usta zamknięte i być traktowany jak idiota, niż je otworzyć i rozwiać wszelkie wątpliwości. Mark Twain

PomPom

Damn, tak durnie proste, a o tym nie pomyślałem. Tak, jak się domyślałem, linuxowy GZDOOM nie wykrywa DOOMów i trzeba trochę porobić. Windowsowa wersja od razu pokazuje listę wykrytych wersji, to mnie trochę zmyliła, że linuxowa powinna chociaż pokazać ją pustą.

Właśnie wypalam na pena Manjaro 17.02 z i3. Zobaczę, czy tym razem dam radę całkowicie nie kuleć w nim :D

EDIT. Jest to do wyuczenia, ale sam nie wiem, czy to tak fajne, jak początkowo mi się zdawało. Na pewno trzeba zmienić parę przyzwyczajeń i nauczyć się kilku skrótów. Na pewno i3 ładnie współgra z aplikacjami terminalowymi - ma taki fajny klimacik. Z drugiej strony, nie jestem przekonany, czy i3 nadawałby się na mały ekran, bo wydaje mi się bardziej przeznaczony do zarządzania dużą przestrzenią. Z Manjaro fajnie współgra.
myk byle jak jako tako

robson75

Dziadek Starowinek Ty coś wspominałeś że instalacja OpenAreny z AUR trwa u Ciebie wieczność. Ja dzisiaj zainstalowałem tą grę, i muszę przyznać że nie licząc pobierania pakietu o wadze ponad 400 MB to instalacja trwała około 10 minut.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

PomPom

Może mam coś spieprzone z mirrorami :/ Chociaż reszta chodzi normalnie szybko. Popatrzę na to jeszcze i dam znać, co mogło powodować problem.
myk byle jak jako tako

robson75

Mi przy prędkości 600 Kb/s OpenArena pobierała się 10 minut, a kolejne 10 minut się instalowała.

PomPom

U mnie 30kb/s idzie :I Później sprawdzę na innym dużym pakiecie i poszukam rozwiązania jakiegoś.
myk byle jak jako tako

robson75

Ja bym Tobie radził wygenerowanie nowych mirrorów poleceniem:
sudo pacman-mirrors -f 5
a następnie:
sudo pacman -Syy
I to powinno pomóc.

PomPom

Mam dobre mirrory, tylko AUR idzie tak wolno. Spróbowałem inny większy pakiet i dokładnie tak samo :/ Przeszukam neta za tym, co może być problemem.

EDIT. Jak coś, to zrobię reinstal. Teraz przy testach zobaczyłem, że Tux Racer wysypuje się do pulpitu. Niby nic, ale nie lubię, jak coś ma działać, a nie działa.
EDIT2. Ło kruci! Ależ ten tux stary. Się w sumie teraz nie dziwię...
EDIT3. Niektóre pakiety się bardzo ładnie z AURa pobierają, a są osobniki, które po prostu nie chcą pójść w ich ślad :I Kij z tym.
myk byle jak jako tako

robson75

Jedyne co mi przychodzi do głowy to może nie masz doinstalowanego pakietu Manjaro-aur-support, i może przez to są problemy.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum