Witam !
Na komputerze (1 dysk podzielony na 3 partycje) miałem zainstalowanego Windows XP (c:) zdecydowałem się na instalację Ubuntu 10.04 (na partycji rozszerzonej d: po sformatowaniu gparted i utworzeniu partycji linuksowych ).
W momencie uruchamiania komputera w menu Grub 2 i wyborze ubuntu jest OK, ale wybór XP skutkował rozpoczęciem startu systemu i po 3 sek. zresetowaniem komputera, ponowny start i wybór XP wyświetla tryby uruchomienia XP i ponownie wczytywanie (na dole linijka ze zmieniającymi się plikami *.sys, jak w trybie awaryjnym) przez ok 3 sek. i znowu samoczynny restart.
Potrzebowałem XP więc skorzystałem z poleceń FIXMBR i FIXBOOT, system wystartował normalnie ale oczywiście bez możliwości wyboru Ubuntu.
Postanowiłem za radą znalezioną w necie najpierw zainstalować Ubuntu a później XP, bez zmian.
Kolejne co zrobiłem to skorzystałem z Boot Repaira, podstawowa naprawa nie zmieniła nic , ale chcąc teraz wybrać system korzystam z 'advanced options' jeśli wybiorę reinstall Grub po restarcie i wyborze w menu Gruba uruchamiam Ubuntu
(xp jest w menu ale też restartuje system), jeśli wybiorę restore MBR bezpośrednio wczytuje mi się XP po kolejnym uruchomieniu komputera.
Proszę o pomoc, co zrobić żeby skorzystać w pełni z boot managera (raczej linuksowego, bo czytałem że zmiany w boot.ini raczej też nic nie pomogą) i możliwości wyboru systemu.
Pozdrawiam, Mariusz.
Tutaj dane z Boot Repair
http://paste2.org/p/2827946