Witam.
Zastanawiam się jakiego Linuxa wybrać jeżeli przechodzę z Windows 10, mam obecnie na dual boocie (od jakichś 2 dni) Win10 i Linux Mint 18.1 Mate, powiem szczerze że Mate wygląda naprawdę fajnie i używa się go również super, zastanawiam się jedynie czy nie zmienić go na Cinnamon albo kompletnie przesiąść się na Ubuntu (podoba mi się Unity) problem w tym że do Ubuntu przymierzałem się już 2 razy w przeciągu 3 lat i jakoś mimo tego że podoba mi się nakładka graficzna to mnie odpycha ten system :/ (miałem problemy spore z czułością myszki, niby błahostka ale utrudniało to prace). Natomiast dzisiaj natknąłem się szukając po zagranicznych forach informacji na ten temat i znalazłem Ubuntu Mate, również wygląda bardzo fajnie jak Mint. Podejrzewam że wydajność w grach będzie podobna i w Ubuntu i w Linuxie choć mogę się mylić.
Teraz moje pytanie, którą z tych wersji moglibyście mi polecić na początek jeżeli przechodzę z Windowsa 10 ? Może coś innego ? Wiem że najlepiej jest sprawdzić wszystko na sobie ale bazuję na waszym doświadczeniu jeżeli chodzi o te wersje.
Mówiąc w skrócie która wersja jest najlepsza dla świeżego użytkownika Linuxa ? (żebym nie musiał z moją małą wiedzą spędzać paru dni na samej konfiguracji

)