Witajcie
Może pomożecie mi z wyborem systemu. Od lat operuję tylko na Windowsach począwszy od 3.11 aż po 10 dzisiaj. Miałem epizody na studiach z linuxem ponad 10 lat temu, potem krótkie eksperymenty, by zobaczyć jak wygląda Mint, któraś dystrybucja Mandrivy i tyle moich przygód z tym systemem. Kupiłem ostatnio laptopa z Win10 i powiedziałem dosyć. Raporty, informacje, przesyłanie danych, aktualizacji - niedługo puszczenie bąka będzie rejestrowane i wysyłane do Microsoftu.
Czego potrzebuję?
Prywatność - ważna, jedna z przyczyn ucieczki od windy
Gry - zbędne totalnie, nie gram
Język - pomimo że angielski jako tako znam, chciałbym żeby system był spolszczony na początek
Wsparcie - nie chciałbym zmieniać systemu co rok, dobrze żeby był długo wspierany
Przenaczenie - frontend, czyli przede wszystkim IDE odpowiednie, przeglądarka, photoshopa używał będę na stacjonarce, no i codzienna obsługa czyli poczta, pakiet biurowy i.... tyle

Chciałbym też żeby był to system, który da duże możliwości nauki jego obsługi, czyli nie najprostszy klikany dla leniwych, z którego nic się nie nauczę, ale i nie taki, w kktórym się zgubię na starcie. Pewnie takie rzeczy tylko w erze, ale może:)
Laptop na i5-7200u, 4gb ramu (ACER Aspire F5-573G-524K (NX.GD4EP.014) )