Widać, że deweloperzy PCLinuxOS nie zasypują gruszek w popiele i wciąż pracują na systemem.. co mnie niezmiernie cieszy, gdyż kilka lat temu użytkowałem ten system i obecnie zastanawiam się, czy do niego nie powrócić

Pobrałem następujące iso z Linux Tracker;
community-pclinuxos64-tde-pl-mini-2020.01
pclinuxos64-kde5-darkstar-2019.12
pclinuxos64-kde5-mega-2019.1230
link
https://linuxtracker.org/index.php?page=torrents&search=pclinuxos&category=0&active=1
a każde umożliwia ogląd z live, co "drzemie pod maską" i pierwsze jest skierowane do użytkowników w Polsce.. system po boot'owaniu wstaje w rodzimym języku.
Pozostałe dwa w j. angielskim i aby je spolszczyć należy po instalacji na HDD/SSD zaktualizować system, a dopiero później dociągać polskie pakiety językowe.. typowa sytuacja.
Ja mam na SSD MX-19 i nie wiem jak to możliwe, że PCLinuxOS pracujący z pendriwe w trybie Live jest "organoleptycznie" szybszym systemem od powyższego.
Otwieranie jakiegokolwiek programu z Menu.. np. Konquerora, Firefoxa i wielu innych, a jest ich sporo, następuje błyskawicznie.
Bo chyba, a nie wiem tego na pewno, czy wzorem Puppy Linuksa, system (Live) nie wczytuje się wstępnie do RAMu i stąd ta jego szybkość. Ale podejrzewam, że w przypadku PCLinuxOSa tego wstępnego transferu chyba nie ma, a i tak system jest niezwykle szybki.
Tym bardziej dziwi ta szybkość, bo pendrive pracuje mi na starym już USB 2.0, a nie znacznie szybszym 3.0/3.1
Zainstaluję na drugim laptopie którąś z angielskich wersji tego systemu i zobaczę, jak system poradzi tam sobie ze starą kartą grafiki NVidia