Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Problem z bootowaniem debiana

Zaczęty przez losiu1706, Grudzień 02, 2016, 09:51:43 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

losiu1706

Witam,

Na początku chciałbym wszytskich serdecznie powitać. Jestem nowym użytkownikiem zarówno forum jak i systemu operacyjnego Linux. Liczę na szybkie rozwijanie umijętności, dzięki informacjom zawartym na waszym forum :)

Do rzeczy,

dziś postanowiłem zainstalować linuxa w dystrybucji debian. Nie wiem dlaczego, właściwie czytając o wersjach tego systemu, stwierdziłem, że zamiast czytać wybiorę na początek co w oko wpadło.

W każdym razie, dysk miałem podzielony 2x500, w narzędziu do partycjonowania dysk z windowsem 10 zmiejszyłem o 150 gb tym samym robiąc miejsce na linuxowe partycje.

utworzony root, przestrzeń wymiany oraz /home.

Na końcu pytanie o instalacje GRUBa. Zainstalowałem na /dev/sda.

Oczywiście była to moja któraś z kolei próba, bo błąd powtarzał się przy różnych konfiguracjach instalacji.

Finał - Nie mam wyboru systemów operacyjnych, w EFI nie mogę wybrać bootowania linuxa, po wybraniu boot menu nie mam drugiego narzędzia do rozruchu oprócz windowswego. Włąściwie, zainstalowałem linuxa, a nie wiem jak go uruchomić.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ?

robson75

#1
Powtarzam jeszcze raz, nie ma możliwości zainstalowania najpierw Linuxa a potem widowsa po prostu windows nie toleruje innych systemów. Wskazana jest odwrotna kolejność najpierw windows potem Linux. A poza tym ja bym Tobie proponował zainstalowanie Linux Mint ponieważ jego instalacja jest bardzo prosta i co najważniejsze na początku instalacji masz opcję zainstalowania Minta obok windowsa.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Albedo 0.64

Witaj. Kolega @Robert75 chyba się pomylił udzielając odpowiedzi. Wszystkie operacje wykonałeś prawidłowo, problem leży w UEFI i Secure Boot w twoim komputerze. Nie podałeś jaki masz komputer (producent, model) więc sam poszukaj informacji jak wyłączyć Secure Boot - wtedy będziesz mógł uruchomić oba systemy. Pozdrawiam.
MX Linux XFCE
Linux registered user 556565

losiu1706

Dziękuję Panowie za odpowiedź.

Mam nadzieję Albedo, że masz racje, chociaż i windows jest niedawno stawiany więc, wielkiej szkody by nie było.

mój sprzęt - laptop Lenovo IdeaPad Y510P.

Oczywiście zaraz poszukam i dam znać jak poszło :)

Pozdrawiam

Albedo 0.64

Czekamy na rozwiązanie problemu - może się komuś przydać w przyszłości.
MX Linux XFCE
Linux registered user 556565

Zobacz najnowsze wiadomości na forum