Czyli masz dwie wersje Ubuntu na 1 TB dysku. Wybacz ale to nie ma sensu. Po pierwsze, te systemy prawie niczym się nie różnią a po drugie, zajmują cały dysk bez marginesu bezpieczeństwa dla danych. Bzdura ci z tego wyszła. Jeśli chcesz mieć dwa systemy to niech to będą różne systemy. Linuksowi wystarczy 20 - 30 GB, mając 1 TB dysku możesz sobie pozwolić na więcej. Powinieneś z całego dysku wydzielić 50 - 80% przestrzeni na niezależną od systemu partycję do przechowywania swoich danych. Jeśli dla instalacji systemów zostawisz 200 GB to będziesz miał miejsce na pięć różnych instalacji. Weź pod uwagę, że im większa jest przestrzeń dla systemu, tym więcej system musi skanować, monitorować czy indeksować co nie jest bez znaczenia dla wydajności i szybkości działania. Ja mam dysk 500 GB z czego 100 GB zajmują partycje systemowe a resztę partycja na dane (zdjęcia, dokumenty itp). W razie awarii systemu lub reinstalacji nie tracę wszystkiego co mam na dysku.
W Linux Mint zachowany jest jednolity wygląd mimo różnych wersji i środowisk graficznych dlatego LMDE wygląda tak samo jak LM 18 choć inny jest system bazowy.
Tak, nowa instalacja usuwa wszystkie dane z partycji /root i tak ma być. Katalog domowy (partycja /home) też warto sformatować po uprzedniej archiwizacji prywatnych danych - po to jest potrzebna osobna i niezależna partycja! Można zostawić partycję /home bez formatowania jeśli nowa instalacja nie zmienia systemu bazowego i środowiska graficznego. Z czasem sam dojdziesz do takich "niuansów" jak wykasujesz sobie jakieś wrażliwe pliki. Dopóki zaczynasz, dopóty możesz sobie pozwolić na wszystko bez strat. Posłuchaj mojej rady i zrób tak:
1. Uruchom z płyty lub pendrive LMDE - zobacz w trybie live czy internet działa dobrze. Jeśli nie, szukaj innego systemu.
2. Jak już się zdecydujesz na instalację to uruchom w trybie live program Gparted i wykasuj cały dysk
3. Utwórz nowe partycje /root - podstawowa 20 GB, swap - podstawowa 100% RAM, partycja rozszerzona na całą pozostałą przestrzeń dysku, na partycji rozszerzonej utwórz partycje logiczne: /home - max 100 GB polecam mniej, partycję na dane o dowolnej nazwie i wielkości sformatuj w systemie plików NTFS żebyś w razie konieczności mógł wyjąć dysk i odczytać go na komputerze z Windows. Możesz zostawić sobie na końcu ok 50 GB i utworzyć partycję testową do wypróbowywania innych dystrybucji. Ja tego nie robię, jeśli system nie spełnia moich wymagań w trybie live to instalacja na dysku mnie nie interesuje.
4. Zainstaluj wybrany system, używaj go, poznawaj i rozwiązuj problemy a reszta przyjdzie sama.