Mam nadzieję, że prawidłowo zakładam ten wątek. Zorin oparty jest wszak na Ubuntu. Mam problem z pokazującym się na dole po prawej stronie powiadomieniem o problemach w aktualizacji, w którym napisane jest :
"The update information is outdated. This may be caused by network problems or by a repository that is no longer available. Please update manually by selecting 'Show updates' from the indicator menu, and watching for any failing repositories".
Oczywiście za każdym razem, kiedy pojawiało się to powiadomienie, wybierałem opcję "pokaż aktualizacje", system przeszukiwał serwery Ubuntu, by po chwili wskazać informację, że system jest aktualny. Nie wiem skąd wynika ten błąd, użytkownikiem Linuxa jestem od kilku dni.
Kolejnym problemem z aktualizacjami, jest kłopot z ich ustawieniami. Kiedy próbuję, w odpowiedniej zakładce ustawień, zaznaczyć, które aktualizacje maja być instalowane, system pyta mnie o hasło. Po wpisaniu hasła checkbox oznacza się by po chwili opcja znowu się wylączyła.
Na jednym z zagranicznych forów znalazłem poradę by aktualizacji dokonywać za pomocą terminala, a dokładniej za pomocą 2 komend:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Czy to by wystarczyło, jeśli co jakiś czas uruchomię te polecenia ? Jak pozbyć się irytującego powiadomienia, które opisałem wyżej ?
Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc.