Cześć!

Postanowiłem zasięgnąć tutaj rady w wyborze dystrybucji Linuxa. Od prawie roku z przerwami używam Minta. Testowałem wszystkie dostępne środowiska, ostałem przy Cinnamonie i najbardziej za nim przepadam, ale lubię też xfce. System działa dość sprawnie, czasem coś tam nie zgrzyta, ale ogólnie działa to lepiej, niż chociażby taki Windows. Mint jest jednak trochę przeładowany i sądzę, że dobrze byłoby przejść na coś innego. To, że Mint jest prosty i gotowy od razu nie jest mi już tak potrzebne, jak to było kiedyś. Szukam więc innego distra, któremu mógłbym zaufać być może nawet na dłużej, niż to było z Mintem.
Szukam czegoś, co nie wchodziłoby mi w drogę, nie kazało o siebie wciąż i wciąż nie wiadomo jak dbać, grzebać, etc. Po prostu system, który postawię, skonfiguruję raz i później tylko w drodze ewentualności coś przy nim porobię, ale raczej jako modyfikacja, a nie naprawa czegoś, co się zepsuło np. od aktualizacji. Koniecznie musi posiadać w miarę nowe pakiety (nie muszą być najnowsze, nie chcę tylko czegoś mocno odstającego). Bardzo dobrze by było, gdyby sprzęt działał w miarę bezproblemowo lub po małej konfiguracji. Przymierzam się do zakupu laptopa i fajnie by było "przenieść"(odtworzyć konfigurację) system na ten sprzęt.
Komputera używam do zwykłych czynności, jak przeglądanie internetu, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, czasami granie(ale windows też jest). Sporo czasu jednak spędzam też na pisaniu i cenię sobie w Linuxach to, że mogę sobie swoje stanowisko pracy dostosować do siebie. Przyciągnęła mnie także to, że mogę systemowi w końcu zaufać, nie zepsuje się nagle, nie stracę efektów swojej pracy.
Nie boję się konsoli, umiem w google, umiem w wiki.
Zastanawiałem się nad LMDE2 lub Xubuntu, ale jestem otwarty na propozycje. Uprzedzam, że Manjaro nie chce mi się nawet bootować, cokolwiek bym nie robił