Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Przyszłość Uniksa i Linuksa

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 02, 2026, 08:56:44 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jaki system uniksowy i unikspodobny ma przyszłość ?
Debian KDE &Endevour OS LXDE

PomPom

MacOS, systemy oparte na Linuxie i BSD na pewno.
myk byle jak jako tako

microsofter

OpenIndiana wygląda przyszłościowo.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

MSki

MacOS na dedykowanych urządzeniach.
Coraz poważniej zastanawiam się nad przejściem na ten system i nad zakupem jakiegoś Pro MacBooka.
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

Bercik

Cytat: MSki w Marzec 02, 2026, 01:01:54 PMMacOS na dedykowanych urządzeniach.
Coraz poważniej zastanawiam się nad przejściem na ten system i nad zakupem jakiegoś Pro MacBooka.

Byłem długi czas użytkownikiem MacOS, ale to co teraz jest i jak wygląda, jak działa, skutecznie mnie odsunęło od tego systemu. Syn używa do dzisiaj i mam jako taki podgląd.
Sprzęty są bardziej niż ok, więc jak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu, rozważę zakup ponowny macbooka air, ale tylko dla linuksa :)
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

MSki

Cytat: Bercik w Marzec 02, 2026, 02:41:07 PMjak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu, rozważę zakup ponowny macbooka air, ale tylko dla linuksa :)
Firmowo iOS jest instalowany na sprzęt z procesorami M... jak i Intela, więc instalacja Linuksa na sprzęcie (z Intelem) powinna być bezproblemowa. GPU nie powinna sprawiać problemów.
Tabelka - https://pl.wikipedia.org/wiki/MacOS
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

Bercik

Cytat: MSki w Marzec 02, 2026, 05:12:37 PM
Cytat: Bercik w Marzec 02, 2026, 02:41:07 PMjak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu, rozważę zakup ponowny macbooka air, ale tylko dla linuksa :)
Firmowo iOS jest instalowany na sprzęt z procesorami M... jak i Intela, więc instalacja Linuksa na sprzęcie (z Intelem) powinna być bezproblemowa. GPU nie powinna sprawiać problemów.
Tabelka - https://pl.wikipedia.org/wiki/MacOS

Na intelu ja wiem, że się normalnie da. Ja mówię o M, bo raczej intel niczego nie wnosi w obecnych sprzętach w porównaniu z tym u innych producentów (zresztą intel dawno to już zapomniana historia u Apple). Głównie mówię o wydajności jak i czasie pracy na baterii - no tu M, nie ma nadal sobie równych :)
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

Zobacz najnowsze wiadomości na forum