Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

KDE Plasma 6.6 - wyżalę się :)

Zaczęty przez Bercik, Luty 18, 2026, 09:04:08 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

@jankycoder Cenię sobie linuksa dlatego że daje wybór czyli mnogość powłok,oprogramowania,wspartych procesorów i innych podzespołów dlatego mogę być czasem stronniczy gdyż patrzę przez pryzmat mojej ulubionej dystrybucji Debiana.

Testowałem już różne systemy i osiadłem na tym z APT.

Teraz windows wydaje mi się dziwaczny tylko na jeden procesor,nie można zmienić interfejsu graficznego itp...

Na linuksie można mieć kilka interfejsów na raz ale też w przypadku serverów zwykły terminal na komendy.

Wychowanie na jednym środowisku graficznym powoduje nie otwarcie oczu a ich zamknięcie.

Jako były windowsiarz napiszę było fajnie ale się skończyło.

Oraz coś się kończy coś się zaczyna.

Windows jest dobry dla początkujących lub ludzi którzy nie chcą się babrać w komendach,ustawieniach paska zadań itd..

Pełna kontrola nad system to niestety linuks bo windows nie jest tak plastyczny.

Windows to modelina raz urobiony nie może być całkowicie przerobiony zaś linuks plastelina lepisz co chcesz.

I mimo wszystko ani jedno ani drugie nie jest lepsze bo ma swe wady i zalety.

Windows ma prostotę ale nie jest opensource i jest płatny ale ma sterowniki jakich nie ma linuks czyli do sprzętu ze sterownikami własnościowymi oraz gry głównie na niego są tworzone.

Linuks jest potężny czyli w pełni dostosowywalny i tym nadrabia tą przepaść ale gry na niego są zazwyczaj proste i tworzy je jeden człowiek lub mała grupa osób i wymaga różnych przeróbek by "windowsowy" sprzęt mógł zadziałać.

Jedno i drugie to całkowite przeciwieństwo zupełnie inne drogi oraz model biznesowy.

@Bercik Ludzie nie mogą dojść do ładu bo to leży w ich naturze ale to pozwala na wolność od tego okropnego ładu jakim jest idealność wyobraź sobie jeden i ten sam system dla wszystkich w tym samym stylu graficznym  te same pakiety ten sam język dla ludzi tak samo wyglądających  ta sama nuda jak flaki z olejem  okropność to nasza różnorodność pozwala czynić świat ciekawszym w tym też systemy operacyjne.

Jak ktoś lubi windows to niech go używa jak lubi linuksa to tak samo.

Lubię linuksa ale nie jest niczym nowym windows też nie jest wyjątkowy.

Oba to długi czas udowskonalania jedenej idei i nie mówię tu o sieci komórkowej.

Potrzeba siódmego systemu jak HURD ale możliwe że jego rozwój potrwa wiele lat o ile tego nie porzucą.

Piszę czemu akurat siódmy: numer 1 windows,2 unix,3 linux,4 mac os,5 android,6 chrome os, 7 hurd.

Traktuje je jako oddzielne systemy ze względu na wygląd i zastosowanie.

Jak coś źle napisałem to mnie poprawcie.

Debian KDE &Endevour OS LXDE

Zobacz najnowsze wiadomości na forum