Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Najszybsza wersja Ubuntu

Zaczęty przez linux4ever, Dzisiaj o 08:19:32 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jaka wersja Ubuntu jest najszybsza ?

Czy nadaje się na procesory starej generacji ?
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 08:19:32 AMJaka wersja Ubuntu jest najszybsza ?

Czy nadaje się na procesory starej generacji ?
Kiedyś próbowałem Lubuntu, jak jeszcze była wersja 32-bitowa i było całkiem, całkiem. Ale jak porzucili 32-bity, to ja porzuciłem Lubuntu. Chcę mieć to samo na wszystkich moich kompach i nie ,,rozkminiać" co na jednym jest tak, a na drugim inaczej.

Bercik

Nie wiem jaka jest najszybsza, ale @mirekc ma rację: warto mieć to samo wszędzie :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use CachyOS, btw...😜

ciubaka

Też używałem Lubuntu na staruśkim Lenovo, i w sumie dawało radę. Tyle że potencjalny zysk na szybkości działania okupiony był krwawicą konfiguracji. I o dziwo - w takim samym środowisku na Knoppix było jednak o niebo lepiej i łatwiej. Porzuciłem więc Lubuntu na rzecz niewiele mniej responsywnego Xubuntu i było mi z tym po prostu wygodniej. Wcześniej porzuciłem oryginalne Ubuntu, bo i Unity i Gnome nie byłem w stanie kontrolować. Polecam Xubuntu, aczkolwiek je też już dawno wykasowałem, podobnie jak ten wielce problematyczny fork "rolling" o nazwie Rhino Linux. Nigdy nie miałem okazji do wgrania chwalonej wielce wersji Mate oraz ochoty do Kubuntu. Aczkolwiek nie ukrywam, że mam nieustający sentyment i do Xubuntu, i do Fedory, jako moich pierwszych linuxów. A jak chcesz szybki i sprawny system, w dodatku oparty na uwielbianym przez większość Debianie to wiadomo - bierz MX i ciesz się życiem, dopóki go nie zepsują :-) Tam po prostu działa WSZYSTKO i tyle!
MX, Arch, Sparky i ewentualnie Q4 - oto moje wybory...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum