Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

CachyOS - Gparted

Zaczęty przez MSki, Październik 30, 2025, 06:31:01 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem.
Jaki bym nośnik nie podłączył do maszyny, nie mogę go sformatować za pomocą Gparted na NTFS - ta wartość nie jest podświetlona, czyli nie działa.

Jeśli sformatuję na Fat32, to zapisać mogę jedynie pliki do wartości 4Gb ich objętości, a Gparted informuje mnie, że "Plik jest zbyt duży".

Podejrzewam, że aby opcja NTFS była aktywna, coś powinienem dociągnąć z repo, tylko nie wiem co(?)
System jest aktualizowany na bieżąco, zainstalowany Gparted i Gpart.

linux4ever

@MSki Podejrzewam że ntfs-3g wraz z fuse tak było na starym Cent Os i Debianie.

Pakiety te odpowiadają za montowanie odczyt i zapis plików na ntfs.

To te paczki: https://packages.cachyos.org/?search=ntfs-3g https://packages.cachyos.org/?search=fuse

W przypadku FUSE to będzie fuse3 zobacz jednak czy ze sobą nie kolidują.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

Sytuację uzdrowiło doinstalowanie ntfs-3g ..pen już po sformatowaniu na ntfs.

Dziękuję za pomoc.

Jednak zastanawiam się, czemu mają służyć takie niedoróbki, które wychodzą po zainstalowaniu tego distra(?)

linux4ever

@MSki Każde distro z jakim się spotkałem ma niedoróbki może bo zbyt wiele pakietów lub bez opieki nad nimi.

Trudno aby wszystko dopracowali gdyż potrzeba mnóstwa programistów i testerów itp...

Czasem trzeba się po prostu bardzo dobrze znać lub wiedzieć czego się szuka.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

@linux4ever - akurat z taką niedoróbką spotkałem się po raz pierwszy i to w distrze uchodzącym za the best ever.

Tę niedoróbkę porównałbym do zakupu kluczy nasadowych, lub płaskich ..są w opakowaniu wytłoczki na wszystkie rozmiary, ale komplet zawiera fizycznie tylko niektóre, te najmniej używane.
Dlatego nie wiem, czy takie braki programowe mają sprzyjać samodzielnemu myśleniu, czy odstraszać potencjalnych użytkowników.

Aby nie było że ..zasadniczo nie narzekam na CachyOS Xfce.

microsofter

Wiesz, jeśli system próbował - na swój sposób - skłonić cię do użycia Windows w celu formatowania NTFS, to wielce prawdopodbne, że to nie była żadna niedoróbka ani brak. "It's not a bug, it's a feature."
NTFS to nie jest prosty system plików, a praktycznie cała wiedza o jego internalsach opiera się reverse-engineeringu i wykradzionym kodzie. Ryzykant z ciebie.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

MSki

Cytat: microsofter w Dzisiaj o 10:52:08 AMWiesz, jeśli system próbował - na swój sposób - skłonić cię do użycia Windows w celu formatowania NTFS, to wielce prawdopodbne, że to nie była żadna niedoróbka ani brak.
Wraz z instalacją, z oficjalnego repo, Gparted, a jest to słowo klucz w tym temacie, powinny być jednocześnie instalowane takie składniki tego pakietu jak ntfs-3g ...i każde inne distro instaluje to bez ceregieli.

Cytat: microsofter w Dzisiaj o 10:52:08 AMNTFS to nie jest prosty system plików, a praktycznie cała wiedza o jego internalsach opiera się reverse-engineeringu i wykradzionym kodzie. Ryzykant z ciebie.
Nie wiem, nie znam się, ale nie sądzę aby deweloperzy distr dopuszczali się kradziejstwa kodu tylko po to aby nas zadowolić funkcją formatowania nośników zewnętrznych, głównie dysków HDD i SDD w formacie ntfs.
Ale skoro istnieje możliwość formatowania dysków, na inny format, który zezwoli na przyjmowanie plików (w całości) powyżej 4Gb, to chętnie się o tym dowiem.

I nie piszę powyższego stając okoniem, tylko po to, aby się dowiedzieć, jaki format stosować podczas formatowania, aby dysk był widziany pod Linuksem i uwentualnie Windowsem, oraz aby można było na nim zapisywać pliki powyżej 4Gb i aby nie było mowy o moich ryzykanckich praktykach (z ntfs).

Przykład takich plików poniżej..

..Centos i Alma "ważą" po prawie 10Gb ;)

MSki

Tak, wiem, bo poczytałem trochę na ten temat.
exFAT jest takim systemem plików do formatowania, zarówno pendrive, jak i dysków HDD, SDD.
Brak ograniczenia rozmiaru pliku, szeroka kompatybilność z Windows i macOS, obsługa dużych nośników.

microsofter

Dokładnie. Nie dość że exFAT to znacznie prostszy system plików, dodatkowo jego specyfikacja jest jawna. Ba, sam Microsoft pomagał w zaimplementowaniu jego obsługi w Linuxie.

Nie ma jednak lepszego rozwiązania jak natywny system plików, a do ewentualnej wymiany danych Unix-Windows, użyć sieci LAN.

CytatCentos i Alma "ważą" po prawie 10Gb ;)

Grubo, ale Windoza goni ,,konkurencję": właśnie zrobiłem sobie (za pomocą UUP) ISO Windows 10, które ma niemal 8 GB. Ciekawe ile by wyszło z Win11.

były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Zobacz najnowsze wiadomości na forum