Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Firefox  (Przeczytany 842 razy)

Offline _to3masz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Firefox
« dnia: Maj 27, 2020, 05:08:10 pm »
witam. jestem nowym użytkownikiem systemu Linux Mint Cinnamon 32bit. zainstalowałem go na starym lapku Asus K53U, AMD C-50 Dual Core 64bits, Radeon HD 6250, 2GB RAM. problem dotyczy przeglądarki Firefox, a mianowicie. podczas oglądania TV internetowej zacina się obraz, lub zawiesza całkowicie natomiast dzwięk nie jest przerywany. czy system jaki zainstalowalem jest za mocny dla laptopa i powinienem go zmienic na Linux Mint Xfce co rozwiązałoby problem z zacinaniem sie obrazu na Firefox  ? proszę o pomoc guys i z gory dziękuje. pozdro.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1631
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Firefox
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2020, 06:15:00 pm »
Spróbuj sobie włączyć Minta Xfce z live (tj. bez instalacji) i tam zobacz jak to będzie działać. Cinnamon jest dość ciężkawy i przynajmniej kiedyś lubił mieć więcej problemu z obrazem niż inne środowiska (ale to kiedyś - dawno nie sprawdzałem tego środowiska).
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 447
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Firefox
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2020, 09:02:08 pm »
Masz za ciężki i system i przeglądarkę. Najpierw zmień firefoxa i cinnamon, potem może i minta.

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 632
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Firefox
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2020, 08:03:56 am »
@to3masz - nie obraź się, ale ze specyfikacji Twojego laptopa wynika, że to już raczej maszyna do pisania.
Procesor 2x1GHz, RAMu 2GB to jednak stanowczo za mało, aby "takie parametry" pociągnęły i system i jednocześnie filmiki z YT.
Mint, z jakim byś nie zainstalował środowiskiem, jest systemem ciężkim.
Można oczywiście szukać alternatyw wśród lekkich Linuksów, można dołożyć RAMu... ale czy to się opłaca ?
U mnie, podczas pisania tej opinii i włączonym oglądaniu filmiku z YT;
na Operze wykorzystanie CPU 20%, RAMu zjada 2,17GB,
na Firefoksie CPU 22%, RAMu zjada 1,43GB... uśrednione dane z Conky.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2459
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Firefox
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2020, 08:45:18 am »
Jeśli nie masz zamiaru dokładać do tego komputera, to jedyne rozsądne wyjście, to instalacja zamiast Mint Cinnamon czegoś o zdecydowanie mniejszych zapotrzebowaniach na zasoby. I nie jest to Mint Xfce.
Dawno już Cinnamona nie widziałem, ale o ile pamiętam informacje z jakiegoś Phoronix lub czegoś podobnego, to środowisko potrafi zająć i 1GB RAM (choć prawdopodobnie nieco mniej). To połowa zasobów pamięci Twojego komputera. Wczytanie pustego FF i to pozbawionego nawet jakichkolwiek dodatków, z wyciętą telemetrią - niecałe 250MB RAM + pamięć dzielona. Wczytanie tam karty vod.pl - (jednej, jedynej otwartej w FF) - bez odtwarzania filmu - powoduje wzrost o jakieś 10%. Wczytanie tam czarno-białego filmu i to nie w trybie pełnoekranowym - dalszy wzrost do ponad 300MB RAM (i drugie tyle pamięci współdzielonej). Te wartości lubią z czasem (oglądania, wczytywania nowych kart itp.) wzrastać.
Sam FF (choć są lżejsze alternatywy) winien zatem, przy rozsądnym nim gospodarowaniu (tj. otwieranie jednej karty z treścią multimedialną, z minimalną ilością reklam itd. itp.) mieć możliwość pracy na komputerze z 2GB RAM, ale wyłącznie wówczas, gdy samo środowisko będzie na tyle małe, że dla FF pozostawi komfort co najmniej 1GB RAM, a im więcej tym lepiej.
Dlatego proponowałbym zainteresować się takimi rozwiązaniami jak np. Puppy Linux (ma w sumie nawet dobre wsparcie w Polsce) lub jakimś nieprzerośniętym linuksem opartym o OpenBox. Z Puppy winno Ci być o tyle łatwiej, że korzysta z repozytoriów Ubuntu (czyli tych samych co Mint) i instalacja czegokolwiek będzie przebiegać tak samo jak w Ubuntu. Dodatkowo jakaś lżejsza przeglądarka lub skorzystanie z możliwości oglądania filmów z netu w wyspecjalizowanych narzędziach i powinno dać się użytkować nawet ten komputer, tak jak chcesz.

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 447
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Firefox
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2020, 10:58:08 am »
Na gorszym komputerze bez problemu mi działają : mx18, sparky xfce, lubuntu, xubuntu. Manjaro xfce i Gecko mate też działały. Mint xfce i Fedora mate już nie bardzo. Wszystkie z dysku, nie z live.  Jednak w każdej dystrybucji włączenie ff od razu zamula działanie, a otwarcie więcej niż trzech zakladek na raz to natychmiastowa zwiecha. Polecam coś opartego na chromium, ja używam slimjet i nie ma problemu z zasobami. Są też inne przeglądarki - epiphany, krusader (czy konqueror?), jakieś takie jak midori - co kto woli, ale nie opera i nie ff, to nie na takie działanie na takim sprzęcie ...

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2459
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Firefox
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2020, 11:09:55 am »
@ciubaka - Jedno sprostowanie: krusader, to menedżer plików. Używanie konqueror lub falkon (bo pewnie o to Ci chodziło) ma sens w przypadku systemu opartego o KF5 (KDE, może LXQt czy Lumina). Jest jeszcze działające na "czystym" Qt5 - Otter Browser. O tyle ciekawe, że obsługuje obecnie 2 silniki: qt5-webengine oraz qt5-webkit. I niekiedy zmiana silnika daje odczuwalne różnice w gospodarowaniu zasobami.
Midori jest dość "mizerne". Natomiast z rozmów na IRCu wynika, że Opera obecnie wcale nie jest taka skora do delikatnego obchodzenia się z zasobami.
Zresztą, cholera, od czasu pozamiatania przez chrome/-ium i ustanowienia niemal standardu silnika (blink), jest niestety sakramencko mały wybór. Starego webkita używa Otter i bodaj Epiphany (fajnie zresztą w testach wychodzi), a oprócz tego istnieje jeszcze tylko gecko. I wszystko żre. I nie ma znaczenia nawet system operacyjny (nie, nie chodzi o dystrybucję).

A spośród systemów wymienionych - oddaję głos za mx18 :) Zdaje się, że to również zoptymalizowane na tzw. starsze komputery.

Offline Fibogacci

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 176
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Firefox
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2020, 11:50:07 am »
witam. jestem nowym użytkownikiem systemu Linux Mint Cinnamon 32bit. zainstalowałem go na starym lapku Asus K53U, AMD C-50 Dual Core 64bits, Radeon HD 6250, 2GB RAM. problem dotyczy przeglądarki Firefox, a mianowicie. podczas oglądania TV internetowej zacina się obraz, lub zawiesza całkowicie natomiast dzwięk nie jest przerywany. czy system jaki zainstalowalem jest za mocny dla laptopa i powinienem go zmienic na Linux Mint Xfce co rozwiązałoby problem z zacinaniem sie obrazu na Firefox  ? proszę o pomoc guys i z gory dziękuje. pozdro.

Z moich doświadczeń ze starymi komputerami, proponowałbym następującą rosnącą kolejność - na początku najszybsze rozwiązania do wdrożenia.

1. Na obecnym systemie zamiast Firefox zainstaluj przeglądarkę Pale Moon lub Slimjet (flashpeak-slimjet) - porównaj je ze sobą, obie powinny działać lepiej niż Firefox. Slimjet np. domyślnie blokuje reklamy - co już na dzień dobry pozwala na więcej przy przeglądaniu Internetu.

Nie wiem, jaką telewizję internetową oglądasz, ale jeśli chodzi np. o YouTube na starych komputerach to:

a) lepiej nie oglądać ich bezpośrednio w przeglądarce internetowej, a otwierać dany link z YouTube w odtwarzaczu wideo - można uzyskać dużo dzięki takiemu rozwiązaniu.

Ja najczęściej stosuję zestaw programów mpv + youtube-dl. Przeglądarka Pale Moon ma dodatek (trzeba doinstalować), który pozwala otwierać film z YouTube od razu w odtwarzaczu mpv.

b) VOD TVP działa dobrze z zestawem mpv + youtube-dl.

Dawniej z youtube-dl działało też np. CDA.pl, od jakiegoś czasu już nie.

2. Na obecnym systemie zamiast Cinnamon, zainstaluj środowisko graficzne np. Xfce lub LXDE (lub też menedżer okien Fluxbox lub IceWM). Domyślny wygląd pewnie nie będzie aż tak atrakcyjny, ale można dostosować.

3. Przetestuj inną dystrybucję niż Mint. Na początek najszybciej na pendrivie Live USB. Ja używam i najlepiej znam (i dlatego polecam) MX Linux lub antiX.

Możesz sobie takiego pendriva szybko przygotować nawet w Linux Mint - jest dostępne narzędzie w pliku AppImage, które przygotuje dla Ciebie Live USB z MX Linuksem lub antiXem (z funkcjami, które pozwolą np. na zapisywanie zmian wykonanych w systemie na pendrivie, np. aktualizacji, nowych zainstalowanych przez Ciebie programów, konfiguracji, wyglądu) - tutaj poradnik wideo, jak to zrobić: https://lbry.tv/linux-mint

Takiego Live USB możesz normalnie używać i powinno być ok nawet jeśli chodzi o szybkość korzystania z systemu (szczególnie jeśli na komputerze na dysku z Linuksem Mint masz już jakąś partycję SWAP dostępną np. 2 GB - a to już daje kolejne możliwości).

Możesz albo pobrać wersję MX Linux 18.3 32 bit/64 bit lub najnowszą wersję MX Linux 19.1 32 bit/64 bit.

Może się okazać, że wersja 32 bit będzie działać lepiej na starym komputerze - mimo, że procesor jest 64 bitowy. Tak mam na starym laptopie ASUS z Celeronem 1,7 GHz i 1 GB RAM - wg specyfikacji procesor jest 64 bitowy, ale system w wersji 32 bit działa na nim znacznie lepiej. Ale to nie musi być regułą.

W najbliższym czasie (nie znam dokładnego terminu, ale dni-tygodnie) MX Linux 19.1 otrzyma nowe aktualizacje i pojawi się wersja 19.2.

Co może interesować użytkowników starych komputerów, dostępny będzie od razu w systemie menedżer okien Fluxbox specjalnie dostosowany i przystosowany do MX Linuksa - również z pełnym polskim tłumaczeniem. Nazywa się to MX Fluxbox. W wersji MX 19.1 MX Fluxbox też jest dostępny (wersja MX Fluxbox 2.1) - ale na razie nie ma jeszcze pełnego polskiego tłumaczenia, natomiast działa bardzo dobrze.

W porównaniu do domyślnego Fluxboksa ma wiele zmian i usprawnień/ułatwień.

Co ważne, zużycie pamięci jest obniżone w porównaniu do domyślnego Xfce w MX Linuksie.

W zależności od różnych dodatkowych ustawień, komputera, rodzaju systemu (32 bit czy 64 bit) i kilku innych zmiennych - taki MX zainstalowany na dysku wykorzystujący MX Fluxbox zużywa zaraz na starcie od 150 do 300 MB pamięci RAM.

Wygląd i funkcje można łatwo dostosować (specjalnie przygotowane narzędzia od MX np. do edycji doku czy ikon na pulpicie) i może wyglądać naprawdę atrakcyjnie.



I nie daj sobie wmówić nikomu, że stary komputer to już tylko maszyna do pisania. To po prostu kwestia dostępu do odpowiednich narzędzi, umiejętności i wyobraźni - do czego taki stary komputer można wykorzystać.

2 GB RAMU to wystarczająco dużo zasobów, które można jakoś zaprząc do pracy, trudniej byłoby ze 128 MB ;)
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2020, 12:43:46 pm wysłana przez Fibogacci »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1411
  • Reputacja: +5/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Firefox
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 28, 2020, 12:02:55 pm »
Tak jak pisze @Fibogacci zainteresuj się Pale Moon, jest to fork FF tyle tylko że okrojony z tych nowych udziwnień z których korzysta FF. Obecnie na moim systemie Pale Moon jest domyślną przeglądarką i po otworzeniu jednej karty zżera 333 MB.

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 447
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Firefox
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 28, 2020, 01:01:29 pm »
Kurcze, Fibo, zarąbiście ten fluxbox u Ciebie wygląda, ja już na moim liczydełku dwa razy próbowałem na mx18 się z nim zmierzyć i poległem. A tu taki piękny linux ...
Szacun, kurcze, znowu szacun dla Ciebie :-) A tak swoją drogą - u mnie wróciła stara miłość - xubuntu ... Oczywiście jako drugi system po wiadomo którym :-) To prawda, zgadzam się w zupełności, 2GB jeszcze podziała, sam takiego rupiecia mam, w sumie jak ktoś nie może dać rady z niczym innym to może i ikspeka (fakt że niewspieranego) tam sobie wgrać i będzie działał super, ale to nie jest portal dla okniarzy przecież ...

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2459
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Firefox
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 28, 2020, 03:21:47 pm »
Robert - w sumie u mnie FF (wyłączona telemetria) z jedną kartą na podobnym poziomie.

Pozwalając sobie poprzeć zdanie @Fibogacci i robson75 dodam jedynie tyle. Jeśli MX jest Fluxbox, to brać, choć pewnie lepiej byłoby, gdyby była też wersja z OpenBox (bo ma chyba lepsze wsparcie, jest po prostu popularniejszy), albo z JWM (bo to pomimo tego, że jest to nadal WM jest namiastką "normalnego" środowiska graficznego; jest on domyślny w Puppy).

Ogólnie, to polecałbym zmianę przyzwyczajeń. Jak już podaliśmy - przeglądarka z filmem, przy założeniu nawet, że jest to jedna, jedyna karta otwarta - zabiera z RAM minimum 350-500 MB RAM. Przy większych rozdzielczościach - jeszcze więcej. MPV z tym samym filmem - ok. 50MB + drugie tyle dzielonej (co oznacza, że jeszcze jakieś aplikacje to wykorzystują). Dodatkowo można nad MPV "zapanować" zmieniając mu domyślne ustawienia, a nawet jeśli je "obudujemy" jakimś GUI, to nie będzie wielki narzut (np. SMPlayer, to ok. 20MB więcej). Używając zatem przeglądarki jako narzędzia do wyszukiwania treści multimedialnych, a odtwarzając je w zewnętrznym programie, winno powodować znaczny wzrost dostępnych zasobów komputera (warunek - zamykamy przeglądarkę, gdy oglądamy film). Trzeba się jedynie przyzwyczaić. Jeśli nadal będzie coś źle odtwarzać (ścinać się), to trzeba będzie się przyglądnąć innym aspektom systemu, jak np. czy Cinnamon (jeśli przy nim pozostaniesz) nie zżera Ci niemal wszystkich zasobów, czy nie można się pobawić konfiguracją sterowników, przyspieszeniem sprzętowym itp. itd.
Zacząłbym jednak mimo wszystko od zmiany - i to zdecydowanej - Minta Cinnamon na coś zdecydowanie lżejszego. Wspominałem o Puppy, przychylam się do MX Fluxbox. Jest Trisquel, gdzie może być OpenBox, czy Runtu z LXDE bądź OpenBox... Będzie lżej, choć nadal byłbym skłonny instalować tam Puppy czy MX, Antix... Wszystko będzie mniej zasobożerne od Minta. Jeśli dodatkowo będzie można tam zainstalować np. linux-liquorix, zen, xanmod itp., to okaże się, że komputer sprzed lat spełni swoją rolę doskonale.

PS: Na 2GB i wcale nie wybyczonym procesorem miałem niegdyś postawione KDE4. I działało. Plazmę można ustawić na mniejszą zasobożerność, a nadto wymienić np. plasmashell na liquidshell. I okaże się, że całkiem nowoczesne środowisko (bez "wodotrysków") jest w stanie się zadowolić minimalną ilością zasobów komputera, pozostawiając sporo dla aplikacji. To pewnie już wyższa szkoła jazdy, bo nie wiem nawet, czy istnieje jakaś dystrybucja z liquidshell, czy plasma-nano, które domyślnie oferują tak skonfigurowane KDE. I by nie było - tak jestem zwolennikiem KDE, ale nikogo do niego nie namawiam. Piszę o tym wyłącznie po to, by uświadomić, że się da.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1631
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Firefox
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 28, 2020, 04:43:44 pm »
Robert, u ciebie GPU się dobrze czuje? Bo coś zagrzane.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline Fibogacci

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 176
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Firefox
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 28, 2020, 05:48:30 pm »
Kurcze, Fibo, zarąbiście ten fluxbox u Ciebie wygląda, ja już na moim liczydełku dwa razy próbowałem na mx18 się z nim zmierzyć i poległem. A tu taki piękny linux ...
Szacun, kurcze, znowu szacun dla Ciebie :-) A tak swoją drogą - u mnie wróciła stara miłość - xubuntu ... Oczywiście jako drugi system po wiadomo którym :-) To prawda, zgadzam się w zupełności, 2GB jeszcze podziała, sam takiego rupiecia mam, w sumie jak ktoś nie może dać rady z niczym innym to może i ikspeka (fakt że niewspieranego) tam sobie wgrać i będzie działał super, ale to nie jest portal dla okniarzy przecież ...

MX Fluxbox w wersji 2.1 jest dostępny od wersji MX Linux 19. W MX 18.3 można zainstalować Fluxboksa już z ustawieniami MX, ale są tam takie podstawowe ustawienia bez tych najnowszych narzędzi (powiedzmy wersja 1.0, która pojawiła się w grudniu 2019).

W wersji 19 jest już od razu w systemie (to znaczy w pliku obrazu ISO) - nie trzeba go doinstalowywać, można go uruchomić z Live USB.

Jest dostępnych dużo fajnych tapet specjalnie dla Fluxboksa przygotowanych i motywy też są ok (duży wybór). Przy włączeniu przezroczystości dodatkowo wszystko może przyzwoicie wyglądać przy niskich zasobach.

Usprawnienia Fluxboksa wersji MXowej to nie tylko wygląd, ale co ważniejsze, są dostępne narzędzia z Xfce (np. Wyszukiwarka programów) jak również te MXowe. No i to, czego nie ma chyba w standardowym Fluxboksie czyli dok i ikony na pulpicie (i możliwość łatwej ich edycji).

Ja ikon na pulpicie nie używam, ale są ludzie dla których to jest niezbędne w systemie - więc to dla nich ułatwienie.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2020, 06:48:20 pm wysłana przez Fibogacci »

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 447
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Firefox
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2020, 05:53:55 pm »
To dla mnie ! Namówiłeś ! Mam wolną partycję na 19 flux !

Offline Fibogacci

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 176
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Firefox
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 28, 2020, 05:56:09 pm »
To dla mnie ! Namówiłeś ! Mam wolną partycję na 19 flux !

Poczekaj z tą partycją ;) Widzę, że w 18.3 w MX Instalator pakietów jest wpis Fluxbox (with MX-flux settings). Zaraz zainstaluję i zobaczę, czy są różnice.

Poza tym MX Flux to nie jest osobny obraz tylko zwykły MX z dwoma na raz: Xfce i MX Fluxbox (to znaczy jest to skrypt/program wprowadzający ustawienia od MX do standardowego Fluxboksa) - można się przelogowywać w zależności od preferencji i potrzeb.

---

Ok, jest w MX 18.3 Fluxbox z ustawieniami MX, ale to jest ta początkowa wersja sprzed pół roku. W 19 jest już więcej bajerów, więc jak masz z 15 GB wolnego miejsca na dysku, możesz sobie wrzucić nawet testowo 19 (albo po prostu na Live USB, tam też już można zobaczyć Fluxboksa - albo w Virtual Box też zadziała, trzeba się wylogować i zalogować do Fluxbox).

Od razu jeśli chciałbyś menu po polsku, to plik z ustawieniami możesz pobrać tutaj (w wersji 19.2 to już będzie w standardzie): https://drive.google.com/file/d/1Qp53pNs0Xm8e2eO6IPqyeDb8m4vKXf9q

Plik należy umieścić w katalogu ~/.fluxbox (czyli w katalogu domowym) i zmienić jego nazwę na menu-mx (w tym momencie nazywa się menu-mx_pl).

Niektóre narzędzia z menu jeszcze się nie uruchomią (dopiero będą dostępne w 19.2).
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2020, 06:11:59 pm wysłana przez Fibogacci »