Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Wirtualizacja na Archu (Vt-d I/O)  (Przeczytany 486 razy)

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 157
  • Reputacja: +1/-5
  • wróciłem ...
Wirtualizacja na Archu (Vt-d I/O)
« dnia: Luty 27, 2020, 11:44:35 am »
Od rana zacząłem zastanawiać się nad sensem istnienia na moich dyskach partycji z tworem z Redmond. Sprawa wygląda tak, iż Redmondowy wirus używałem tylko i wyłącznie do obsługi drukarki, skanera, do MS Office 2007 (linuxowe klony mi nie idą), do Photoshopa i ... chyba do niczego więcej.
Trzymałem wirusa na dysku ze względu na fakt iż dogadywał się ze sprzętem.

No i od rana myślę... jak tu ugryźć fachowo temat wirtualizacji na Archu. VirtualBox niby działa cacy lecz jak zawsze są problemy, chodzi o Vt-d I/O czyli wirtualizację prawdziwych zasobów sprzętowych i powiem wprost:

Muszę mieć możliwość widzenia wszystkich DZIWNYCH urządzeń wpinanych do fizycznych portów USB (smartfony z iOS i Androidem, drukarki, klawa, myszka, kamera cyfrowa / aparat fot. cyfrowy itp. itd.)

Pytanie dnia: rozumiem że procesor komputera matki musi bezwzględnie posiadać instrukcję VT-d I/O ??
Dlaczego pytam?
Obecnie mam i5-4300M na starym sprzęcie i on posiada owe instrukcje, wpadła mi jednak możliwość zakupienia po taniości i7-4700MQ który... ma tylko VT-x bez VT-d I/O.  Szkoda mi też kasy na i7-4800MQ bo wkładać to do starej maszyny??
Nowy nabytek sprzed tygodnia (lapek z i7-8550U) zwinęła córeczka i ...  i ... po temacie. Zonowu zostałem z wrakiem i zastanawiam się, kupić nowy czy modyfikować jeszcze stary zestaw?  RAM DDR3-1600 drogi (w stosunku do DDR4-2400) ... a potrzeba będzie ze 2 x 8GB...
a ten cały i5-4300M lekko za słaby jest...

Nie wiem co robić...
Najpierw chciałbym sprawdzić jak pójdzie wirtualka (na wirtualce będzie redmond 8.1 pro x64) ... na procku który mam przy ... 4GB RAM ...

Pytanko odnośnie Archa: w jaki sposób w VirtualBoxie 6.X ustawić aby widział podpięte urządzenia??
Kombinuję już chwilę i internetowe poradniki jakoś nie mają mocy mnie uszczęśliwić.

Offline manet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Wirtualizacja na Archu (Vt-d I/O)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2020, 11:39:02 am »
Musisz mieć:
1. virtualbox
2. virtualbox VNC Extension Pack
3. virtualbox VM VirtualBox Extension Pack

Następnie musisz dodać siebie (użytkownika) do grupy VBOX (poczytaj w necie jak dodać usera do Vbox)

4. aby wirtualizować windowsy do XP - musi być zainstalowany kernel od 4.14 do 4.19 (u mnie hula prawidłowo na 4.14)
5. aby wirtualizować windowsy vista,7,8 - doskonale sprawdza się jądro 4.9
6. dla windows 10 hula ślicznie 5.3 (chodzi też na 5.4 i 5.6)



Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2575
  • Reputacja: +35/-9
Odp: Wirtualizacja na Archu (Vt-d I/O)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2020, 11:53:49 am »
Nic mi nie wiadomo, by stare wersje Windows nie można było wirtualizować na współczesnych wersjach kerneli. Nie wiem też skąd Ty wziąłeś w Archu takie kernele jako (od 4.9 do 4.19 oraz 5.3, czy 5.6). W repozytoriach są obecny mainline, czyli 5.7.11 (dziś w przypadku zen, to już 5.7.12 i pewnie stockowy się lada moment wyrówna) oraz ostatni LTS, czyli 5.6. W istocie z AUR, czy stosując np. downgrade, budując ze źródeł z ASP można sobie zbudować wersje wcześniejsze, ale trzeba pamiętać, że na samym kernelu zabawa - w przypadku wirtualizacji - niekoniecznie się skończyć musi.

PS. Predator się już dawno na nas obraził, ale to jeszcze przed czasami, gdy Ty się zainstalowałeś na forum. Udzielanie mu odpowiedzi mija się zatem nieco z celem, a o wirtualizacji w Archu jest bardzo dokładne wiki.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 157
  • Reputacja: +1/-5
  • wróciłem ...
Odp: Wirtualizacja na Archu (Vt-d I/O)
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2020, 03:27:27 pm »
Baranovek jak czegoś nie wytrzepie tooo...
 8) 8) 8)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2575
  • Reputacja: +35/-9
Odp: Wirtualizacja na Archu (Vt-d I/O)
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 23, 2020, 07:07:46 pm »
@Predator - proponowałbym, abyś zachował jednak mój nick. Na piwo razem nie chodzimy i nie sądzę abyśmy.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 157
  • Reputacja: +1/-5
  • wróciłem ...
Odp: Wirtualizacja na Archu (Vt-d I/O)
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 23, 2020, 10:24:22 pm »
Znowu foch? Coś Ty taki nadpobudliwy? Znowu nie dała?  8) ;D
Prawdziwy linuxiarz szlag się trafił.
Musisz być taki spięty cały czas?
 ;D ;D

Im więcej wiadomości na forum wysyłasz, tym gorzej piszesz  ::) :o ;D ;D
No daj luzu trochu człowiekuuuu....
Zaraz do piachu wszystkie idziemy, po co się spinać ... Archa10 czy Manjaro25 czy wieśdołsa11 na bank już nie docccekamy...
Wesołym trza być do końca
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2020, 10:26:54 pm wysłana przez Predator »