Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: [ROZWIAZANY]Pamac, przeglądanie repozytorium i osierocone paczki  (Przeczytany 1513 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 289
  • Reputacja: +0/-0
[ROZWIAZANY]Pamac, przeglądanie repozytorium i osierocone paczki
« dnia: Styczeń 15, 2020, 07:58:07 pm »
Po przejściu na Archa nie mam Pamac'a. 
Niby wiem jak za pomocą Pacmana znaleźć i zainstalować pakiet, ale nie wiem, jak przeglądać pakiety w repozytorium.
Pamac pokazywał pakiety i wstępnie opisywał ich działanie.
Bez Pamaca, muszę znać nazwę pakietu aby do niego dotrzeć, natomiast w zasadzie nie wiem jak poznać nazwę pakietu, który mógłby mi się przydać.
Czy jest jakaś możliwość wyexponowania listy pakietów repozytorium, z jakimiś wstępnymi opisami?

« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2020, 06:20:43 pm wysłana przez lami07 »

Offline LinGruby

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 91
  • Reputacja: +0/-0
  • notoryczny brak weny ;)
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2020, 08:04:49 pm »
polecam

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman/Rosetta

temat z tym linkiem już jest na forum...
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024  System:  arch-bspwm  Kernel: 5.5.8.ll38-1-lingruby+ x86_64 (64 bit gcc: 9.2.1)
Desktop: mwm info: polybar wm: bspwm 0.9.9  dm: lightdm  Distro: Arch Linux

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1289
  • Reputacja: +0/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2020, 09:22:24 pm »
A co za problem zbudować pamaca na nowo, czasy kiedy on nie chciał współpracować z nowym pacmanem dawno minęły.
A oto 2 powody dla których mam zainstalowanego pamaca
1. Można sprawdzić jakie są opcjonalne zależności dla danej paczki.
2. Można sprawdzić które paczki są osierocone, i je można bez problemu usunąć.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2018
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2020, 11:05:00 pm »
Możliwości od groma począwszy od nauczenia się korzystania z pacmana (ew. z pak), poprzez zbudowanie/zainstalowanie takich aplikacji jak octopi, pamac-aur/-legacy, pkgbrowser.  Na pewno wszystkie te narzędzia z wyjątkiem pamac były robione z myślą o Archu; pamac-aur jest dla Manjaro. O ile się orientuję, to pamac i octopi jest w jakimś 3-rd party repozytorium (chaotic-aur?), pkgbrowser (to jak sama nazwa wskazuje wyłącznie przeglądarka paczek) występuje w repozytoriach, pak - w POLAUR.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1289
  • Reputacja: +0/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2020, 11:21:00 pm »
O ile się orientuję, to pamac i octopi jest w jakimś 3-rd party repozytorium (chaotic-aur?)
Zgadza się, jest pamac-aur, pamac-aur-git oraz pamac-classic (ten ostatni na moją prośbę do Pedra został tydzień temu dodany do repa chaotic-aur).

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 289
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2020, 11:41:42 pm »
robson75
pavbaranov

OK. Dzięki. Myślałęm, że jak mi się tamten wysypał, to już w Archu koniec z Pamacem. Ściągnąłem sobie Pamac-clasic z Chaotic-aur.


LinGruby  nie chodziło mi o Pacmana lecz o Pamaca ale też dziękuję.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2020, 12:12:00 am wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 289
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2020, 01:25:49 pm »
robson75
pavbaranov

Ufff dałem radę chociaż nie bez przygód. Do instalacji Pamaca użyłem też momentami Midnight Commandera aby się połapać w tym, gdzie jestem, ale poszło.
Trochę dziwna była końcówka, gdy po wpisani [sudo pacman -U] otrzymałem komunikat, że [ -U może być tylko w towarzystwie -l]. Zdecydowałem się wiec, na wersję [sudo makepkg -i] i dostałem komunikat, że nie mopże być [makepkg] nie może być w towarzystwie [sudo].
No, to zrobiłem samo [makepkg -i] i poszło. Działa.
A było tak:
[xxxxxxxxxxxx]$ cd /xxxx/xxxx/build/pamac-classic
[xxxxxxxxxxxx pamac-classic]$ sudo -U pamac-classic-7.1.2-1-x86_64.pkg.tar

sudo: opcji `-U' można używać tylko wraz z opcją `-l'

usage: sudo -h | -K | -k | -V
usage: sudo -v [-AknS] [-g group] [-h host] [-p prompt] [-u user]
usage: sudo -l [-AknS] [-g group] [-h host] [-p prompt] [-U user] [-u user]

            [command]
usage: sudo [-AbEHknPS] [-C num] [-g group] [-h host] [-p prompt] [-T timeout]
            [-u user] [VAR=value] [-i|-s] [<command>]
usage: sudo -e [-AknS] [-C num] [-g group] [-h host] [-p prompt] [-T timeout]
            [-u user] file ...


****************************
[xxxxxxxxxxxxx] pamac-classic]$ sudo makepkg -i
[sudo] hasło użytkownika jan:
==> BŁĄD: Uruchamianie makepkg w trybie administratora nie jest dozwolone, ponieważ może to spowodować trwałe,
 katastrofalne szkody w systemie.
[xxxxxxxxxxxxx pamac-classic]$ makepkg -i
==> OSTRZEŻENIE: Pakiet został już zbudowany, instaluję istniejący pakiet...
==> Instalowanie pakietu pamac-classic za pomocą pacman -U...
wczytywanie pakietów…
rozwiązywanie zależności…
szukanie sprzecznych pakietów...

Pakiety (1) pamac-classic-7.1.2-1

Do zainstalowania:  1,56 MiB

:: Kontynuować instalację? [T/n] T
(1/1) sprawdzanie kluczy w bazie                   [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie spójności pakietów               [######################] 100%
(1/1) wczytywanie listy plików                     [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie konfliktów plików                [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie dostępnego miejsca na dysku      [######################] 100%
:: Przetwarzanie zmian pakietu...
(1/1) instalowanie pamac-classic                   [######################] 100%
ostrzeżenie: Różne uprawnienia dla katalogu dla /etc/
system plików: 777 pakiet: 755
==> An authentication agent is required
    Cinnamon, Deepin, GNOME, GNOME Flashback, KDE, LXDE, LXQt, MATE and Xfce
    have an authentication agent already.
    See https://wiki.archlinux.org/index.php/Polkit#Authentication_agents
    for other desktop environments.
Opcjonalne zależności dla pamac-classic
    polkit-gnome: needed for authentication in Cinnamon, Gnome [zainstalowano]
    mate-polkit: needed for authentication in MATE
    lxsession: needed for authentication in Xfce, LXDE etc.
:: Uruchamianie po-transakcji...
(1/7) Reloading system manager configuration...
(2/7) Arming ConditionNeedsUpdate...
(3/7) Reloading system bus configuration...
(4/7) Compiling GSettings XML schema files...
(5/7) Updating icon theme caches...
(6/7) Updating the desktop file MIME type cache...
(7/7) Updating the MIME type database...
[xxxxxxxxxxxx pamac-classic]$

Dzięki Wam, Panowie. Idę studzić swoje zwoje rozumowe.
Pozdrowionka.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2020, 07:36:19 pm wysłana przez lami07 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1289
  • Reputacja: +0/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2020, 03:24:22 pm »
Przecież o wiele prościej dodać repo chaotic-aur do /etc/pacman.conf, następnie potrzebne klucze do tego repa, i gotowe.
Wystarczy tylko odświeżyć repa
sudo pacman -Syyi zainstalować pamaca
sudo pacman -S pamac-classicTu masz wszystko co potrzebne
https://lonewolf.pedrohlc.com/chaotic-aur/
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2018
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2020, 03:45:38 pm »
Janku - raz jeszcze proponuję pak. Pomijając akurat istnienie w chaotic-aur tego samego programu, który instalujesz, to w przypadku innych (lub jeśli nie masz udostępnionego repozytorium chaotic-aur, a nawiasem mówiąc warto), robisz wyłącznie:
pak -Sa pamac-classici pak odwala za Ciebie brudną robotę, a nadto przydaje się do wielu innych rzeczy. Uwaga jednak - chodzi o pak z POLAUR, a nie o pak z AUR. Niestety ktoś nam podebrał nazwę programu :(

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 289
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 23, 2020, 08:14:22 pm »
pavbaranov
robson75
 Dla Was wszystko jest proste, ale nie każdy jest takim cholernym geniuszem, więc musi walczyć.
Próbowałem powtórzyć sztukę z instalowaniem Pamaca, na moim netbooku. Nie wychodzi.
Ściągnąłem na świeżo Pamaca-classica na netbooka. Rozpakowałem. Wlazłem do odpowiedniego katalogu i wpisałem polecenie. Poszło tak:

 [xxxxx pamac-classic]$ makepkg pamac-classic
==> Tworzenie pakietu: pamac-classic 7.1.2-1 (czw, 23 sty 2020, 20:02:33)
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do uruchomienia...
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do budowy...
==> Brakujące zależności:
  -> vala
  -> meson
  -> gobject-introspection
==> BŁĄD: Nie udało się rozwiązać wszystkich zależności.
[xxxxxx pamac-classic]$

Teraz spróbuję tak jak mi tutaj teraz radzicie, ale w moim wykonaniu wszystko jest jakieś takie drewniane.
Dzięki za cierpliwość.
 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2020, 05:22:15 pm wysłana przez lami07 »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 289
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 23, 2020, 08:37:16 pm »
pavbaranov

No i do kitu. Mam przecież tego [pak]-a ale nie myślałem, że tak się da. Spróbowałem i nawet jak mam wszystko podane jak na talerzu, to mi nie wychodzi. Zrobiłem kilka razy tak i kicha. Proszszsz:

[xxxxxxxxx]$ pak -Sa pamac-classic
:: Uruchamianie aktualizacji systemu...
[sudo] hasło użytkownika jan:
:: Synchronizowanie baz danych z pakietami…
 core jest aktualne
 extra jest aktualne
 community jest aktualne
 multilib jest aktualne
:: Rozpoczynanie pełnej aktualizacji systemu…
 nie ma nic do zrobienia

:: Instalowanie pakietu pamac-classic

:: Sprawdzanie poprawności PKGBUILD...
namcap nie jest zainstalowany

:: Edytować PKGBUILD? [T/n]

I tak trzy razy
W czem dzieło?
Co to jest [namcap] i do czego służy? Jak to dodać? Pytania, pytania...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2020, 05:21:33 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2018
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 23, 2020, 09:30:32 pm »
Janek - myśl. Pak pisze Ci: "Sprawdzanie poprawności PKGBUILD -> namcap nie jest zainstalowany" i na tym stoi, a zatem... Eureka - należy zainstalować namcap. Ogólnie w przypadku pak należy zainstalować wszystkie (lub prawie wszystkie, nie będę wnikać w szczegóły, a zatem - wszystkie) opcjonalne zależności (nie pytajcie dlaczego nie są one "na sztywno" ustawione).
W przypadku wcześniejszego postu i makepkg. No cóż... pamac-classic wymaga dodatkowych zależności (tych wymienionych po "Brakujące zależności"), których nie masz zainstalowanych w systemie, a zatem musisz je przed zbudowaniem pakietu zainstalować, albo wydać polecenie makepkg z opcją "-S". Wszystko jest w podręcznym helpie.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 289
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca?PROBLEM ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2020, 12:11:11 am »
pavbaranov

OOOOOO, qrdę.... Potęga. Chyba lepiej mi się zainstalowało, niż na laptopie. Tego [namcap]-a zainstalowałem pacmanem, a później uruchomiłem [pak] i zgodnie z Twoja poradą.
To wielka instalacja i na koniec [pak] posprzątał po sobie pięknie.
Na laptopie z pewnością pozostawały mi jakieś śmieci.
Chyba jest jakiś sposób aby posprzątać?
Widzisz, Pawle, ja po prostu się strasznie denerwuję, gdy mam taką robotę do wykonania. Gdy mi wyrzuciło tego [namcapa] to się pogubiłem. Później wszedłem do AUR i ściągnąłem, a potem rozpakowałem, ale to jest zbudowane całkiem inaczej niż Pamac, więc zgłupiałem. A że zgłupiałem, to postanowiłem zainstalować za pomocą Pacmana z dodatkiem [-S] i poszło.
Następnie uruchomiłem [pak]-a i wpisałem, coś mi kazał, czyli [pak -Sa pamac-classic]
Pięknie było patrzeć, jak to się samo wszystko robiło.
Dzięki wielkie.
PS.
Chyba już Ci pisałem, że mam nowe oczy. Poprzednio miałem na lewym -12 a na prawym -6 i na obu zaćmę.
Teraz mam na obu lekki plus i do bliży kupiłem sobie okulary do czytania za dychę.
Muszę nieco zmienić zwyczaje dotyczące patrzenia, ale ogólnie mam teraz luxusowo, czego i Tobie życzę.
Pozdro
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2020, 12:15:40 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2018
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca? PROBLEM ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 24, 2020, 09:33:52 am »
Posprzątać możesz tylko w ten sposób, że odpalisz laptopa, znajdziesz katalog, w którym ten program robiłeś i po prostu go usuniesz. Osobiście nadal polecam paka, z kilku zresztą powodów:
- po pierwsze i najważniejsze - jest robiony dla Archa, a nie dla Manjaro,
- po drugie - nawet zmiana pacmana, nie spowoduje, że przestanie działać (z uwagi na punkt wyżej istnieją sytuacje, w których pamac czasowo przestaje działać, bo nie uwzględnia tego, że pojawiła się nowa wersja pacmana i z tym nie zrobisz nic, choć niekiedy można spróbować i niekiedy uda się, by działał nadal),
- po trzecie - ewentualne, dostrzeżone błędy są niemal natychmiastowo poprawiane i dopóty nycko będzie to robił, a ja będę testował (wersję git, stabilna winna być już wad dostrzeżonych pozbawiona).
Dla niektórych wadą będzie tekstowy jego charakter, ale tu nie planujemy jakiegoś GUI, chyba, że się znajdzie jakaś owieczka, która je zrobi. To jednak kawał sporego kodu, a jest nas doprawdy niewielu, którzy nad tym siedzą. W zamian masz narzędzie, które m.in. gwarantuje, że nigdy nie dokonasz, nawet przypadkiem, tzw. częściowej aktualizacji systemu (nie wiem jak obecnie pamac-classic, ale niegdyś to było tam możliwe). Zresztą pak obejmuje jeszcze sporo innych narzędzi, których nie ma w żadnym innym tzw. pacman, czy aur-wrapperze.

PS: Cieszy mnie, że z oczami lepiej. Zwyczaje szybko Ci się same zmienią. Nawet nie zauważysz. Zdrówka!

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1289
  • Reputacja: +0/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak przeglądać repozytorium bez pomocy Pamaca? PROBLEM ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 24, 2020, 12:29:12 pm »
@Piejanto Jeżeli chciałbyś dodać jednak repo chaotic-aur do Arch-a to Ci wytłumaczę najprościej jak mogę.
A więc odnajdujesz /etc/pacman.conf. i dodajesz ten wpis w tym miejscu
#
# /etc/pacman.conf
#
# See the pacman.conf(5) manpage for option and repository directives

#
# GENERAL OPTIONS
#
[options]
# The following paths are commented out with their default values listed.
# If you wish to use different paths, uncomment and update the paths.
#RootDir     = /
#DBPath      = /var/lib/pacman/
#CacheDir    = /var/cache/pacman/pkg/
#LogFile     = /var/log/pacman.log
#GPGDir      = /etc/pacman.d/gnupg/
#HookDir     = /etc/pacman.d/hooks/
HoldPkg     = pacman glibc
#XferCommand = /usr/bin/curl -L -C - -f -o %o %u
#XferCommand = /usr/bin/wget --passive-ftp -c -O %o %u
#CleanMethod = KeepInstalled
Architecture = auto

#IgnorePkg   =
#IgnoreGroup =

#NoUpgrade   =
#NoExtract   =

# Misc options
#UseSyslog
Color
#TotalDownload
CheckSpace
VerbosePkgLists
ILoveCandy

# By default, pacman accepts packages signed by keys that its local keyring
# trusts (see pacman-key and its man page), as well as unsigned packages.
SigLevel    = Required DatabaseOptional
LocalFileSigLevel = Optional
#RemoteFileSigLevel = Required

# NOTE: You must run `pacman-key --init` before first using pacman; the local
# keyring can then be populated with the keys of all official Arch Linux
# packagers with `pacman-key --populate archlinux`.

#
# REPOSITORIES
#   - can be defined here or included from another file
#   - pacman will search repositories in the order defined here
#   - local/custom mirrors can be added here or in separate files
#   - repositories listed first will take precedence when packages
#     have identical names, regardless of version number
#   - URLs will have $repo replaced by the name of the current repo
#   - URLs will have $arch replaced by the name of the architecture
#
# Repository entries are of the format:
#       [repo-name]
#       Server = ServerName
#       Include = IncludePath
#
# The header [repo-name] is crucial - it must be present and
# uncommented to enable the repo.
#

# The testing repositories are disabled by default. To enable, uncomment the
# repo name header and Include lines. You can add preferred servers immediately
# after the header, and they will be used before the default mirrors.

#[testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[community-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

# If you want to run 32 bit applications on your x86_64 system,
# enable the multilib repositories as required here.

#[multilib-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[multilib]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[chaotic-aur]
Server = http://lonewolf-builder.duckdns.org/$repo/x86_64
Server = http://chaotic.bangl.de/$repo/x86_64
Server = https://repo.kitsuna.net/x86_64
 
# An example of a custom package repository.  See the pacman manpage for
# tips on creating your own repositories.
#[custom]
#SigLevel = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs
Ewentualnie możesz ten cały wpis skopiować i wkleić do siebie (bo jak wiesz ja też używam Arch-a) :)
Następnie uruchamiasz terminal i  wpisujesz
sudo pacman-key --keyserver keys.mozilla.org -r 3056513887B78AEBnastępnie wpisujesz
sudo pacman-key --lsign-key 3056513887B78AEB I to wszystko.
Teraz tylko wystarczy wklepać do terminala
sudo pacman -Syy
Ogólnie rzecz biorąc to repo chaotic-aur jest bardzo przydatne, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość paczek bardzo przydatnych dla usera. Oszczędza to czas bo nie trzeba budować danej paczki z AUR. Oczywiście nie ma w tym repo wszystkich paczek dostępnych w AUR, ale te najważniejsze są.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110