Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Arch => Wątek zaczęty przez: kszyhus w Kwiecień 10, 2015, 07:49:14 pm

Tytuł: Instalacja Arch Linux na VirtualBox
Wiadomość wysłana przez: kszyhus w Kwiecień 10, 2015, 07:49:14 pm
Witam forumowiczów i mam pytanie jak w temacie.
Chciałbym wypróbować Arch-a w wrtualnej maszynie (Oracle VM VirtualBox).
Po zamontowaniu dysku
mount /dev/sda1 /mnti rozpoczęciu instalacji systemu poprzez:
pacstrap /mnt base base-develotrzymuję informację zwrotną:
Cytuj
error: failed retriving file `core.db` from mirror archlinux.polymorf.fr : Resolving timed out after 10521 milliseconds
potem to samo z innych mirrorów i podobną liczbą milisekund.
Czy może ktoś coś doradzić?
Tytuł: Odp: Instalacja Arch Linux na VirtualBox
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Kwiecień 11, 2015, 12:50:39 am
Witaj
Powinieneś wyłączyć obsługę ipv6 przez jądro.
https://wiki.archlinux.org/index.php/IPv6#Disable_functionality
Tytuł: Odp: Instalacja Arch Linux na VirtualBox
Wiadomość wysłana przez: kszyhus w Kwiecień 11, 2015, 04:57:57 am
Próbowałem wyłączyć ipv6 według podanego linku, ale dalej jest tak samo.
Proszę o dokładniejszy opis jak wyłączyć ipv6 poprzez jądro systemu.
Tytuł: Odp: Instalacja Arch Linux na VirtualBox
Wiadomość wysłana przez: darekradzan w Kwiecień 11, 2015, 06:44:07 am
sprobuj na poczatek zainstalowac cos innego , a nie czystego archa , polecam bridge linux-a , archbanga , sa to  w 99%czyste archlinux-y z grzficznym instalatorem , mozna tez evolution
http://www.evolutionlinux.com/downloads.html (http://www.evolutionlinux.com/downloads.html)
100% czysty arch rowniez z instalatorem graficznym
odnosnie wylaczenia ipv6 , sa to podstawy ,
czyli po wpisaniu w konsole polecenia
lsmod
system pokaze Ci liste uzywanych modulow, jesli nie chcesz aby jakis modul ladowal sie przy starcie to przewaznie wystarczy dodac odpowiednia linie do pliku
Cytuj
/etc/modprobe.d/blacklist
, czyli musisz edytowac ten plik
sudo nano /etc/modprobe.d/blacklisti dodac wpis ,  w twoim przypadku
Cytuj
blacklist ipv6
Moja rada to jednak instaluj na "virtualce" , ktorys z systemow , ktore Ci podalem , jest jeszcze Antergos ma on jednak oprocz repo archa rowniez repo antergosa , ktore mozna jednak zachaszowac (jesli sie wie co sie robi) i wtedy mozna powiedziec , ze masz arch linuxa
pozdrawiam