Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Slackware => Wątek zaczęty przez: m117op w Marzec 30, 2014, 12:05:30 pm

Tytuł: Porteus 3.0 LXDE i problem z modułami
Wiadomość wysłana przez: m117op w Marzec 30, 2014, 12:05:30 pm
Witam otóz instaluja moduł potem go aktywuje a abiword nie chce sie uruchamic gdy na niego klikam.
Tytuł: Odp: Porteus 3.0 LXDE i problem z modułami
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Marzec 30, 2014, 10:00:13 pm
Porteus jest forkiem Slax, więc spróbuj aktywować moduł ręcznie, tak jak to robi się w Slax:

Code:

porteus activate [ nazwa-modułu ]


Sprawdź również co wykaże wynik polecenia 'abiword' w terminalu.
Tytuł: Odp: Porteus 3.0 LXDE i problem z modułami
Wiadomość wysłana przez: m117op w Marzec 31, 2014, 12:32:30 am
Niestety nie pomogo. nie ma polecenia ani porteus activate ..... ani slax activate ..... jednak slax jest bardziej dopracowany , w porteusie zawsze sa problemy z menadzerem pakietow , szkoda tylko ze slax jest tylko w wersii z kde4 ktore troche zzera pamieci ale sprobuje knoppixa i moze slaxa wgram na ext4. O wlasnie mam jeszcze male pytanie jaki system plikow bedzie najlepszy pod slaxa na pendrive?
Tytuł: Odp: Porteus 3.0 LXDE i problem z modułami
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Marzec 31, 2014, 12:42:21 am
Jako live to chyba tylko fat32/vfat
Tytuł: Odp: Porteus 3.0 LXDE i problem z modułami
Wiadomość wysłana przez: m117op w Kwiecień 12, 2014, 05:57:36 pm
nie , z tym sie niezgadzam mialem go na penie sformatowanym na ext4 i chodzil slax 7

Tytuł: Odp: Porteus 3.0 LXDE i problem z modułami
Wiadomość wysłana przez: Kornelo98PL w Wrzesień 04, 2014, 10:30:53 am
Witam otóz instaluja moduł potem go aktywuje a abiword nie chce sie uruchamic gdy na niego klikam.

stary temat ale dla tych co mają nadal takie problemy z porteus'em warto wpisać nazwę programu  np.
#abiword

a on wywali jakiej biblioteki brakuje, potem ty szukasz w necie tej biblioteki robisz z niej .xzm (dobrze pamiętam?) i problem w większości przypadków problem rozwiązany ( z porteus'a korzystałem raptem 2 tyg. bo wyemigrowałem na slackware) o ile dobrze pamiętam macie w nim slackpkg (tak jak w slackware) jak wyedytujecie "/etc/slackpkg/mirrors" możecie używać go do m.in. szukania bibliotek i instalacja programów.

mam nadzieje że to komuś pomoże :)
pozdrawiam Kornelo98PL