Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Arch => Wątek zaczęty przez: manet w Lipiec 27, 2020, 11:06:33 am

Tytuł: Jak podebrać z Manjaro sterowniki touchpada, troackpointa aby wrzucić do Archa?
Wiadomość wysłana przez: manet w Lipiec 27, 2020, 11:06:33 am
W Manjaro o dziwo wszystko mi działa (Lenovo W540) a w Archu mam problemy. Nie widzi mi sieci a wiem że dobrze wszystko instaluję. Nie wykrywa mi po instalacji urządzenia enp0s20u1 (mam modem usb E3131 hilink) a przy instalacji jest cacy, widzi internet. To samo jest z touchpadem i scalonym z nim trackpointem, przy instalacji gdy już dotrwam do Xfce wszystko hula a po restarcie już nie. W Manjaro są sterowniki prawidłowe, nie wiem tylko gdzie ich szukać aby wrzucić to do Archa później.
Tytuł: Odp: Jak podebrać z Manjaro sterowniki touchpada, troackpointa aby wrzucić do Archa?
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Lipiec 27, 2020, 11:16:52 am
Jeśli w Manjaro działa, a w Archu:
- nie widzi sieci,
- nie wykrywa urządzenia X,
- ma problem z touchpadem itd.
to jedno jest pewne: na 100% nie zainstalowałeś wszystkiego dobrze.
Sterowniki w Manjaro są, albowiem... zostały one skopiowane z repozytoriów Archa i/lub AUR.
Używania jakiegokolwiek oprogramowania z Manjaro w Archu - absolutnie nie polecam, albowiem jest to bardzo prosta droga do rozwalenia sobie hybrydy-potworka pn. ManjArch. Po pierwsze naruszysz coś, co nie jest wspierane, a mianowicie tzw. częściową aktualizację.
Niestety na "problem" zasygnalizowany przez Ciebie w żaden sposób inny ustosunkować się nie można, albowiem w jego treści brak jakichkolwiek konkretów.
Tytuł: Odp: Jak podebrać z Manjaro sterowniki touchpada, troackpointa aby wrzucić do Archa?
Wiadomość wysłana przez: PomPom w Lipiec 27, 2020, 11:33:27 am
Na pewno czegoś nie dograłeś.
https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_3G_Modem#NetworkManager

Trackpoint i touchpad powinny działać bezproblemowo, więc nie wiem co na etapie instalacji się odjaniepawliło. Instalujesz zgodnie z ArchWiki?

Tytuł: Odp: Jak podebrać z Manjaro sterowniki touchpada, troackpointa aby wrzucić do Archa?
Wiadomość wysłana przez: manet w Lipiec 27, 2020, 12:44:19 pm
Coś poszło nie tak po drodze, zrobiłem instalację raz jeszcze i już wszystko działa. Nie wiem co wcześniej zrobiłem nie tak bo, teraz zrobiłem dokładnie to samo tyle że tym razem paczki brałem już z polskich serwerów a wcześniej z czeskich bo mi coś na linii JA>WARSZAWA hulać nie chciało. Teraz już działa więc temat raczej zamknięty.