Linuxiarze.pl Forum

Interfejs graficzny => Inne pulpity => Wątek zaczęty przez: ciubaka w Styczeń 21, 2020, 01:35:04 pm

Tytuł: [Rozw.] fluxbox - wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Styczeń 21, 2020, 01:35:04 pm
Wczoraj przysiadłem do tego w MX18, ale się nie przegryzłem. Używam laptopa w stacji dokującej i chcę korzystać domyślnie z zewnętrznego monitora. Potrafię to zrobić w mate, xfce i lxde, ale fluxbox "na szybko" mnie pokonał. Z góry dziękuję za pomoc.
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 21, 2020, 02:52:26 pm
Bladego pojęcia nie mam, czy to dobry trop, ale może się przyda: https://wiki.archlinux.org/index.php/Multihead (https://wiki.archlinux.org/index.php/Multihead)
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: Fibogacci w Styczeń 21, 2020, 08:15:47 pm
Wczoraj przysiadłem do tego w MX18, ale się nie przegryzłem. Używam laptopa w stacji dokującej i chcę korzystać domyślnie z zewnętrznego monitora. Potrafię to zrobić w mate, xfce i lxde, ale fluxbox "na szybko" mnie pokonał. Z góry dziękuję za pomoc.

Ogólnie, Fluxboksa testowałem na wersji 19. Również od wersji 19 pojawiła się dla Xfce nowa karta w MX Ulepszenia - Ekran oraz ikona w pasku powiadomień MX Ulepszenia SysTray. Pozwala w narzędziu graficznym wprowadzać ustawienia dla xrandr (ale tylko w Xfce).

Natomiast możesz spróbować w Fluxbox dla 18 (jeśli jeszcze nie próbowałeś) uruchomić normalnie aplikację/narzędzie Ekran. To znaczy np. w terminalu wpisz xfce4-display-settings

Nie mam dwóch monitorów, więc nie wiem czy to zadziała. Czy w ogóle we Fluxbox będzie możliwość korzystania.

Jeśli nie to pewnie pozostaną Ci ustawienia xrandr w terminalu.
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Marzec 09, 2020, 12:05:22 pm
W sumie jak przysiadłem wczoraj na 2 godziny, to jakoś "samo mi się zrobiło" to samo na dwóch monitorach. Ale jakoś nie pasuje mi to środowisko, fakt że chodzi szybciej niż xfce, ale weź tu człowieku oderwany od windy poradź sobie z brakiem ikon, i w ogóle z kompletnie inną obsługą komputera niż dotychczasowe doświadczenia. Na dokładkę po powrocie do xfce okazało się, że sobie poprzestawiałem trochę ustawienia, więc po ich mozolnym odtworzeniu stwierdziłem, że wystarczy  experymentów na flux i na ice, te na iks zdecydowanie bardziej mi podchodzą :-)
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Marzec 09, 2020, 12:25:17 pm
Wiem, że skończyłeś już eksperymenty, ale...
1. Jeśli szukasz "lżejszych" od Xfce środowisk, to zerknij sobie np. na LXDE, LXQt, Draco DE oraz JWM - wszędzie tu masz ikony na pulpicie (choć w pierwszych trzech przypadkach za WM odpowiada OpenBox).
2. Dość fajnie FluxBox jako WM wykorzystuje natomiast Lumina DE. Jeśli pamiętam, to i tu ikony na pulpicie są.

Przy okazji - może się przyda do innych testów. Z tego co napisałeś, zrozumiałem, że FluxBox testowałeś na tym samym użytkowniku, na którym masz ustawione swoje Xfce. Jeśli dobrze się domyślam, to na przyszłość testuj (jeśli się jeszcze na to zdecydujesz) utwórz sobie użytkownika testowego (np. nazywając go test i wprowadzając mu równie "ciekawe", a łatwe do zapamiętania hasło) i wszelkie nowe DE, czy WM testuj na nim. Sama instalacja nowego DE/WM nie powinna (choć są i takie systemy) wprowadzić do Twojego katalogu domowego żadnych ustawień tego testowanego DE/WM dopóty, dopóki nie uruchomisz na "normalnym" użytkowniku sesji w tym testowym DE/WM. Te ustawienia znajdą się natomiast w katalogu domowym owego testowego użytkownika. Jeśli się taki DE/WM sprawdzi - stosunkowo łatwo uruchomisz sobie go dla siebie. Jeśli się nie sprawdzi, kasujesz zawartość /home/UŻYTKOWNIK_TESTOWY (głównie chodzi o katalogi .config .local i ewentualnie .cache, choć można dla pewności wszystko) i możesz przystąpić do testów innego DE/WM. Masz w ten sposób pewność, że niczego sobie w swoim katalogu domowym nie przestawisz i nie popsujesz. Rozwiązanie takie ma też i tę zaletę, że w przypadku wystąpienia jakichś błędów w funkcjonowaniu środowiska, w którym pracujesz, uruchamiając je na koncie użytkownika testowego łatwo możesz sprawdzić, czy nie wprowadziłeś jakichś konfiguracji (w tym również jakichś zestawów wystrojów), które popsuły domyślne ustawienia i powodują błędy.
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Marzec 09, 2020, 01:02:42 pm
Dziekuję Pawle, zapamiętam tą sztuczkę z userami, te środowiska na L sprawdzone, też jednak za skąpe w stosunku do tych na X lub M :-)
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Marzec 09, 2020, 01:29:46 pm
No powiedzmy trącą myszką :)
JWM jest domyślne w Puppy Linux, Lumina jest w Project Trident (to linux) oraz TrueOS (to BSD), Draco jest w DracoLinux - zanim zainstalujesz - możesz sobie sprawdzić.
Jeśli chodzi o LXQt to kosztem nieco większego zapotrzebowania na zasoby, OpenBOX możesz tu wymienić np. na KWin i wówczas nieco się zmienia sposób użytkowania (nie diametralnie; po prostu jest ono - jak dla mnie - nieco "nowocześniejsze").
Skoro już przy KDE, to tutaj Plasma może być zastąpiona liquidshell i kosztem pewnych ograniczeń to środowisko miewa jeszcze mniejsze zapotrzebowanie na zasoby.
Nie wiem natomiast jak jest z dostępnością paczek w użytkowanej przez Ciebie dystrybucji. Wszystkie one są dostępne w Arch/AUR (liquidshell)/POLAUR (lumina, draco; lumina jest również w AUR, jednakże w starszej wersji, a draco w AUR to nie jest DE). Nie polecam natomiast brać Luminy w Manjaro, bowiem jest ono (a w każdym bądź razie jeszcze jakiś czas temu) budowane w oparciu o wadliwy PKGBUILD. Draco jest też na pewno w Slackware oraz CentOS/Fedora (niezależne repozytorium). JWM powinno być praktycznie w każdej dystrybucji.
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Marzec 11, 2020, 12:52:48 pm
Potraktujmy ten wątek jako rozwiązany, moje zabawy z Flux i JWM przerzucę do innego  tematu.
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: lami07 w Marzec 11, 2020, 01:25:49 pm
Ciubaka co robimy z rozwiązanymi wątkami? 
Tytuł: Odp: Jak we fluxbox ustawić wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Marzec 11, 2020, 01:47:45 pm
Lami, ja naprawdę wiem co robimy, ale mój komputer w robocie tego wykonać nie chce. Mam problem z edycją postów z pracy. Mogę wstawić do tematu tylko jeden znak, nic więcej. A jak "poprzednią razą" próbowałem edytować text wpisu, to nie chciał zapisywać, twierdząc że nic nie zmieniono. Nowe treści zaś nie sprawiają mu żadnego problemu. Taki los, wybacz, spróbuję wieczorem z domowego ...
Tytuł: Odp: [Rozw.] fluxbox - wyświetlanie tego samego na dwóch ekranach jednocześnie?
Wiadomość wysłana przez: lami07 w Marzec 11, 2020, 03:05:23 pm
Dałeś tak długi temat, że zostało miejsca tylko na jeden znak. Juz zmodyfikowałem. Jak masz jakieś problemy z wątkiem to korzystaj z ''zgłoś do moderatora''. W treści zgłoszenia zwyczajnie wpisz o co chodzi.