Linuxiarze.pl Forum

Sprzęt => Komputery => Wątek zaczęty przez: ciubaka w Lipiec 22, 2019, 12:48:10 pm

Tytuł: [ROZWIĄZANY] Jak zmienić rozmiar partycji rozszerzonej?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Lipiec 22, 2019, 12:48:10 pm
Dzień dobry. Uprzejma prośba o poradę jak w temacie. Pasowałoby mi poukładać trochę inaczej partycje.
O ile przy pomocy Gparted bez problemu pozmieniałem miejsca i rozmiary trzech partycji podstawowych ext4 i czterech podpartycji pod rozszerzoną ext4, to nie mogę ruszyć rozmiaru samej całej rozszerzonej. A wychodzi mi że jest za duża, chętnie bym ją pomniejszył na rzecz którejś podstawowej. W Gparted widzę przy niej kłódeczkę, tak jak przy partycji swap. I nic nie mogę z nią zrobić. Uprzejma prośba o pomoc.
Tytuł: Odp: Jak zmienić rozmiar partycji rozszerzonej?
Wiadomość wysłana przez: LinGruby w Lipiec 22, 2019, 01:01:04 pm
użyj specjalnej do tego typu dystrybucji gparted-live
https://gparted.org/download.php
lub innego distro live które ma gparted na pokładzie
Tytuł: Odp: Jak zmienić rozmiar partycji rozszerzonej?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Lipiec 22, 2019, 01:58:27 pm
No właśnie Gparted to robię. W wersji live jak najbardziej. I bynajmniej nie jestem w tym temacie zielony, już dawno mi się nie wysypał dysk przy takich ruchach na partycjach. Ale Gparted nie chce udostępnić zmiany rozmiaru partycji rozszerzonej (na niej 4 partycje zwykłe, do których mam dostęp). Natomiast cała partycja rozszerzona jest zablokowana do edycji, ma symbol kłódki, tak jak partycja swap. Mam jeszcze na Fedorze odpowiednik, program Blivet-gui, mogę popróbować wieczorem. Ale czy to będzie miało większą funkcjonalność - wątpię. Podobno lepszy jest do lvmb, ale u mnie system plików to ext4, do dziś Gparted w zupełności wystarczał.
Tytuł: Odp: Jak zmienić rozmiar partycji rozszerzonej?
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Lipiec 22, 2019, 02:59:06 pm
@ciubaka
Nie rozumiem tego o czym piszesz, jak w wersji live po uruchomieniu GParted mogą być kłódki?
A jaką dystrybucję uruchamiasz z live?
Może spróbuj uruchomić live opartego na Arch-u.
Tytuł: Odp: Jak zmienić rozmiar partycji rozszerzonej?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Lipiec 22, 2019, 04:42:51 pm
Uruchamiam Gparted spod MX Live. Kłódki są tylko na partycjach rozszerzonej i swap.
Tytuł: Odp: Jak zmienić rozmiar partycji rozszerzonej?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Lipiec 22, 2019, 10:45:27 pm
Gparted spod Fedory i to na dysku zadziałał. Kłódek nie było. Znaczy Mx miał jakiś problem. Temat do zamknięcia.
Tytuł: Odp: Jak zmienić rozmiar partycji rozszerzonej?
Wiadomość wysłana przez: Fibogacci w Lipiec 22, 2019, 11:02:54 pm
Gparted spod Fedory i to na dysku zadziałał. Kłódek nie było. Znaczy Mx miał jakiś problem. Temat dywa o zamknięcia.

Kłódki przy partycji w GParted oznaczają, że dana partycja jest w danej chwili zamontowana (lub niemożliwa do edycji, ponieważ jak w moim przykładzie poniżej, jedna z włączonych/używanych partycji SWAP jest na partycji rozszerzonej - w tym przypadku jedna kłódka będzie przy SWAP i jednocześnie druga kłódka przy partycji rozszerzonej).

Przy partycji SWAP (MX Live USB wykrywa dostępne partycje SWAP na dysku i montuje je automatycznie) kłódka informuje, że jest w tej chwili włączony.

Czy po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na partycji lub SWAP (w programie GParted) nie było możliwości/opcji 'Odmontuj' oraz 'Wyłącz partycję wymiany' (lub nie działały) czy tego nie sprawdzałeś/nie próbowałeś?

Być może taka wiedza może Ci się przydać w przyszłości.


  (http://imgur.com/ELQUfPMl.png)
 (http://i.imgur.com/ELQUfPM.png)


  (http://imgur.com/mPoQx8Dl.png)
 (http://i.imgur.com/mPoQx8D.png)
Tytuł: Odp: Jak zmienić rozmiar partycji rozszerzonej?
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Lipiec 23, 2019, 09:59:42 pm
Faktycznie partycję swap mam też na partycji rozszerzonej, więc ma prawo być tak jak pisze Kolega Fibo. Faktycznie jej nie odmontowywałem, więc znowu chylę czoła. Ale też faktycznie w każdej dystrybucji Gparted działa inaczej. W Fedorze, którą użyłem w wersji z hdd, nie live, wszystko zadziałało od pierwszego dotknięcia. W Deepinie z hdd wszystko z kolei było i zamontowane i poblokowane. A w Mx live tylko rozszerzona, a w niej tylko swap. Nie sprawdzałem Sparkiego, bo już nie musiałem. Tak że - nie ma lekko, trzeba próbować różnych dystrybucji, żeby osiągnąć jakiś sukces. Dziękuję Kolegom za wskazówki i pozdrawiam. Udało się.