Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Debian => Wątek zaczęty przez: ugo21 w Listopad 15, 2018, 10:32:02 pm

Tytuł: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: ugo21 w Listopad 15, 2018, 10:32:02 pm
Witam
Jestem nowy w temacie linuxa.
Postanowiłem się zaprzyjaźnić z tym systemem i zainstalowałem system Deepin. ( Instalacja wszystkich pakietów jak na Debianie dlatego tutaj umieszczam swój wątek. Po za tym wydaje się dość przyjazny i w miarę ok.).

Pojawił się problem, do pewnego czasu bagatelizowałem go ale niestety muszę się z nim uporać. Mianowicie nie mogę połączyć się z siecią Wi-Fi czy też "po kablu" bez wskazywania parametrów połączenia np. adres ip czy brama.

Bardzo proszę o informację jak mogę skonfigurować system by pobierał sobie te dane automatycznie z dhcp.
Rozpatrywałem wiele przypadków znalezionych w sieci ale nie zadziałało albo nie potrafiłem.

Dlatego zgłaszam się do osób w pełni wiedzących wszystko :).
Bardzo proszę o pomoc.

Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: TataPingu w Listopad 16, 2018, 08:38:07 am
@ugo21
A jak masz nastawioną bramkę, przydziela automatycznie (DHCP) adres IP, albo ew. skąd je otrzymujesz ?
Poza tym, jak łączysz się z siecią, co to za typ routera, czy jest sieć lokalna ?

Przybliż to wszystko, to coś zaradzimy...
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Listopad 16, 2018, 09:44:14 am
I w końcu co ustawiasz? Usług, które łączą jest kilka.
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: ugo21 w Listopad 17, 2018, 11:12:03 am
@TataPingu
Mam Neostradę z Orange, działam na ich routerze, to jest lokalna sieć prywatna.
Na którym mam ustawione automatyczne przyznawanie adresów IP (nie mam problemu z podłączeniem kompa na Windowsie czy telefonu z androidem).
Ustawienia DHCP.
https://zapodaj.net/2a8a14447033d.png.html
Coś takiego widzę, że przy automatycznej próbie podłączenia przyznawane są adresy w IPv6. Może to przez to, to jest tylko takie moje spostrzeżenie.

@pavbaranov
Nie jestem pewien czy o to dokładnie chodzi.
Natomiast ustawiam adres IP z przestrzeni adresów wymienionych na powyższym zdjęciu.
Bramę oraz DNS moje i wówczas działa.
Całą czynność wykonuję w podstawowym programie przeznaczonym do połączenia z siecią systemu operacyjnego Deepin.

Jeżeli informację będą nie wystarczające proszę o odpowiedź zwrotną przekażę dodatkowe dane.
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Listopad 17, 2018, 11:48:40 am
No nie o to mi chodziło. Nie mam Linux Deepin zatem nie wiem jak tam jest ustanawiane domyślnie połączenie, a usług, które to robią jest co najmniej kilka i to ze sobą konkurujących. Jest np. NetworkManager, jest systemd-networkd (przy wifi razem z wpa_supplicant) i kilka innych jeszcze. Dodatkowo dhcpd itp.
Zatem:
1. Z jakiej usługi korzystasz?
2. Jak ją konfigurujesz?
3. Czy konfiguracja odbywa się z poziomu użytkownika, czy roota?
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: TataPingu w Listopad 17, 2018, 12:43:10 pm
Z tego, co pamiętam z testów, które robiłem z Deepinem, można to skonfigurować pod siecią w centrum konfiguracji (czy, jak to się w j. polskim nazywa).
Jeśli się nie mylę, to za podstawę służy NetworkManager. Oba protokoły (IPv4 i IPv6) powinne być na "Auto DHCP".

Aaaa, i jeszcze jedno, należysz do grup dialout, plugdev, netdev ?

Jeśli nie, to w terminalu wtypuj:

sudo adduser TWóJACCOUNT dialout

sudo adduser TWóJACCOUNT plugdev

sudo adduser TWóJACCOUNT netdev

Oczywiście, po operacji najlepiej wystartować kompa na nowo
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Listopad 17, 2018, 01:03:05 pm
Ok, już wiem - "normalnie" Deepin winien współpracować z NM, bo "administrator połączeń sieciowych", który w nim jest współpracuje tylko z NM. W pierwszej kolejności zatem sprawdź:
systemctl status NetworkManagerTa usługa musi być podniesiona. Wówczas powinieneś móc ustawić parametry podłączeń w tym "administratorze".
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: ugo21 w Listopad 18, 2018, 10:16:48 am
@TataPingu
Wykonałem polecenia, które wymieniłeś, oczywiście mam ustawione by automatycznie został pobrany adres i ustawienia.
Przesyłam zdjęcie prezentujące, wynik podanych poleceń oraz ustawienia z „Centrum Sterowania” -> „Sieć”
Po ponownym uruchomieniu komputera nastąpiło połączenie z siecią natomiast nie ma możliwości otworzyć żadnej strony i generalnie sieć nie działa.

https://zapodaj.net/f37c8521a0688.png.html

@pavbaranov
Jak rozumiem usługa jest uruchomiona, tylko nie może ustanowić połączenia.

Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: TataPingu w Listopad 18, 2018, 01:17:57 pm
@ugo21
W takim razie, albo jest coś z bramką (nie chce przepuścić Twojego IP), w tym przypadku spróbuj "zapingować" IP bramki (w terminalu):
ping IP-bramki

i wrzuć wynik,

albo nastaw w Depinie "ręcznie", wpierw sieciówkę (po kablu). Wystarczy IPv4.

W "ręcznym" nastawieniu istotne jest, byś podał swój IP. Musi być taki sam, jak IP bramki, jedynie ostatni numer powinien być różny, np.:

Bramka ma 192.168.2.1, to Twój może być: 192.168.2.2,
a następnie nanieść maskę: 255.255.255.0 i co jest bardzo ISTOTNE IP Gatewaya.
IP Gatewaya POKRYWA SIę z IP bramki.

Następną istotną rzeczą jest podanie IP servera DNS. Prawdopodobnie będzie to również IP bramki (zależy od konfiguracji routera), ale może to być również IP serwera Twojego dostawcy internetu. Najlepiej sprawdź, jakie nastawienia masz pod windą

Acha, i włącz "dostosowanie MTU"
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Listopad 18, 2018, 01:59:41 pm
Jeszcze można spróbować zaklęcia w terminalu:
nmtui
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: ugo21 w Listopad 18, 2018, 07:31:42 pm
@TataPingu
Jest problem z bramom na moim ruterze czy z bramom w systemie, jeśli na moim urządzeniu sieciowym to dlaczego inne sprzęty na Windowsie  czy Androidzie, bez problemu mają nadany poprawny adres.
Przy ustawieniach że automatycznie nadawany jest adres (w sensie że nie ustawiam go ręcznie) ping nie działa, wyświetla komunikat.Sieć jest niedostępna.Jeśli ustawię adres ręcznie nie ma problemu.

Oczywiście że mogę sobie ustawić ręcznie połączenie, tak do tej pory działałem, natomiast w przyszłym tygodniu mam wyjazd i potrzebuję laptopa z siecią i tego by automatycznie mi się połączył z siecią.

@Robert75
Bardzo fajnie nie wiedziałem że takie coś jest, ale to nie rozwiąże mojego problemu.
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Listopad 18, 2018, 07:50:40 pm
Z którego klienta DHCP korzystasz? Bo zarządzasz siecią przez NM o ile się nie mylę. NM może korzystać albo z dhclient, albo z dhcpcd (mi to zresztą przydziela wbudowany w systemd). Może ich zmiana coś da?
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: ugo21 w Listopad 18, 2018, 08:36:02 pm
@pavbaranov
Korzystam z dhclient-a.

Jak mam zmienić program do dhcp, na ten drugi.
Jeśli chce go zainstalować to mam wersję server, a to chyba nie jest to co mnie interesuje.
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Listopad 18, 2018, 08:57:05 pm
@ugo21 - @TataPingu Ci podpowie - ja już Debiana od dawna nie mam. Po prostu wiem, że NM może korzystać z obu, a niekiedy tu bywa problem. Tobie jest potrzebny klient, a nie serwer.
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: TataPingu w Listopad 18, 2018, 09:18:27 pm
@ugo21, @pavbaranov
Kolega ugo21 pisze o Deepinie. To trochę "zmodernizowany" Debian przez Chińczyków.
Nawet dokładnie nie wiadomo, czy to stable, czy sid. Ogólnie, sprawuje się dobrze.
Gdzieś tam nawet o tym pisałem, gdy go testowałem.

Z tym połączeniem sieciowym, to jakieś dziwne...
Jaki komunikat dostajesz przy tym?

systemctl status networking
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: ugo21 w Listopad 18, 2018, 09:43:16 pm
Wynik na zdjęciu:

https://zapodaj.net/0e78aede8f71d.png.html
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: TataPingu w Listopad 18, 2018, 09:57:25 pm
Chmmmm..., sama sieć, teoretycznie jest OK, spróbuj jeszcze wystartować sieć na nowo (przy nastawieniu DHCP-AUTO):

sudo /etc/init.d/networking restart

- można i 2-3x
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: ugo21 w Listopad 18, 2018, 10:09:59 pm
Nic to nie dało  :)

Temat chwilowo wstrzymuję.
Przeinstaluję system od nowa, w sumie mam tam parę rzeczy tylko ( czas realizacji tego to weekend ).
Wówczas dam znać czy to coś zmieni.

Z  góry dziękuję za pomoc @TataPingu @pavbaranov oraz Robert75
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: TataPingu w Listopad 18, 2018, 11:02:16 pm
Aaaa, czy z bramką łączysz się jednocześnie z kabla i wifi ?

Kiedyś już coś takiego miałem, można było albo z wifi, albo z kablem.
- weź pod uwagę, że otrzymujesz różne IP i po prostu OS głupieje...
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Listopad 19, 2018, 12:23:14 am
@ugo21 Ja bym jeszcze sprawdził czy masz w systemie zainstalowany pakiet wpa_supplicant, jeżeli tak to sprawdż czy jest aktywny.
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Listopad 19, 2018, 09:05:05 am
W ogóle, to - jeśli nowy - to raczej inny OS, bo z Chińczykami ciężko się dogadać.
Niemniej jednak... Kilka pytań i rad ewentualnych.
1. Łączysz się z poziomu zwykłego zużytkownika, czy roota? Jeśli pierwsze - spróbuj nmtui przez root. Nie wiem dlaczego, niekiedy kilka razy trzeba, by "chwyciło".
2. Czy przy łączeniu system wymaga od Ciebie jakichś haseł? Twoich? Roota?
3. Spróbuj otworzyć sobie jakiś menedżer plików, ustaw wyświetlanie również ukrytych. Skonfiguruj sieć i sprawdź, które z plików w ~/.config/TU_COŚ_GDZIE_DEEPIN_ZACHOWUJE_INFORMACJE oraz w /etc/. Będą to ostatnie pliki po zmianach. Zrestartuj system. Czy te same pliki, które ostatnio zostały zmienione (w poprzedniej sesji) znowu są zmienione (bezpośrednio po restarcie), czy nie? Jeśli nie - i znów spróbujesz się połączyć - które pliki ulegają zmianom.
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: TataPingu w Listopad 19, 2018, 09:29:27 am
@pavbaranov

1. Łączysz się z poziomu zwykłego zużytkownika, czy roota? Jeśli pierwsze - spróbuj nmtui przez root. Nie wiem dlaczego, niekiedy kilka razy trzeba, by "chwyciło".

Teoretycznie, powinno wystarczyć jeden raz. Nie w każdym przypadku to funkcjonuje.
Wszystko zależy od dobrze napisanego programu. Fakt, co się tyczy sieci, programy są gruntownie testowane, ale...
Znany nam przypadek Piejanta i Kaffeiny...
- Kolega się zdziwił, że wywalenie konfiguracji kanałów wpłynęło na konfigurację okien...
Nie, chyba to nie były kanały. Prawdopodobnie, to kilka poziomów cache (fizyczne, ale i "międzyzapisy" pod /tmp, /var/... itd). Po prostu, na którymś poziomie cache tkwiły jeszcze stare konfiguracje i dopiero kilkakrotne ponowne uruchomienie programu przepisało te informacje...
- stąd moja sugestia
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Listopad 19, 2018, 12:24:58 pm
Ja jeszcze bym spróbował się połączyć przez netctl, tutaj masz informacje jak go skonfigurować:
https://wiki.archlinux.org/index.php/netctl (https://wiki.archlinux.org/index.php/netctl)
Tytuł: Odp: Połączenie sieciowe
Wiadomość wysłana przez: ugo21 w Luty 11, 2019, 07:55:13 pm
Pragnę podziękować wszystkim za pomoc.

Reinstalacja systemu od nowa rozwiązała problem, najprawdopodobniej jakieś nie odpowiednie moje czynności przyczyniły się do zaistniałej sytuacji.

Wątek do zamknięcia ::) ::) ::) ::)