Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Sparky => Wątek zaczęty przez: yOKEr w Maj 31, 2013, 07:54:48 am

Tytuł: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: yOKEr w Maj 31, 2013, 07:54:48 am
Czesc:) Wszeczesniej polecaliscie mi poza Mintem rowniez Linux Sparky. Wlasnie sparawdzam go sobie w wersji live...i nie umiem podlaczyc go do sieci Wifi :P Mint od razu wykrywał mi WiFi w domu i laczyl sie z nia bez problemu.Sparky w ogole nie widzi polaczenia WiFI. Jak moge rozwiazac ten problem ?

Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: sovtware w Maj 31, 2013, 10:35:21 am
Witaj

Tak SparkyLinux jest najlepszy i zapewniam lepszy od Minta

nie wiem dokładnie na czym polega problem z Wifi ponieważ Ja tego nie używam niby znajduje mi sieci do podłączenia ale muszę znać hasła

zrzutekranuz20130531102.png



więc nie wiem czy się łączy oraz jak i czy w ogóle na tym to polega ktoś zapewniam napisze w czym tkwi problem musisz poczekać cierpliwie :) pozdrawiam
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: yOKEr w Maj 31, 2013, 11:55:36 am
u Ciebie ogolnie wyszukuje takie rzeczy, a u mnie nie za bardzo :) Jak klikam w ta ikonke odnośnie sieci (te dwa monitory kolo stanu baterii) to wyswietla mi sie tylko: sieć przewodowa: rozłaczone i nastepnie mam połaczenia VPN to jest cale rozwiniecie tej ikonki...troche ubogie w porownaniu do Twojego zdjecia :)
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: Alphanumerix w Maj 31, 2013, 12:01:53 pm
@yOKEr: Podaj proszę konfigurację swojego sprzętu.

Na pierwszy rzut oka coś z firmware sprzętu sieciowego nie jest tak... Dziwi mnie tylko, że Mint sobie z nim poradził, a Sparky nie.
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: yOKEr w Maj 31, 2013, 12:57:40 pm
CPU: Intel Core i7 2630QM

VRAM: Nvidia gt540m gddr3 1gb hybrid

Memory 4gb

HDD 500gb

WIRED: 16gb LAN

Communic: 802.11bgn + bt3.0HS



Wszystkie dane z pudelka :)
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Czerwiec 01, 2013, 01:19:10 am
Podaj wynik poleceń: lspci oraz lsusb
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: sovtware w Czerwiec 01, 2013, 04:21:15 am
Ja zapytam się o Siebie jak można czy u mnie według wyniku jest prawidłowo :)

Tylko Wifi mam wyłączone



root@CPU:/home/sovtware# lspci

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge

00:01.0 PCI bridge: Toshiba America Info Systems Device 9602

00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)

00:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 3)

00:0a.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 5)

00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [IDE mode]

00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller

00:12.1 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0 USB OHCI1 Controller

00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller

00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller

00:13.1 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0 USB OHCI1 Controller

00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller

00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 SMBus Controller (rev 3a)

00:14.1 IDE interface: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller

00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA)

00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller

00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 PCI to PCI Bridge

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor HyperTransport Configuration (rev 40)

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Address Map

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor DRAM Controller

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Miscellaneous Control

00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Link Control

01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780MC [Mobility Radeon HD 3100 Graphics]

02:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8040T PCI-E Fast Ethernet Controller (rev 12)

06:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR5418 Wireless Network Adapter [AR5008E 802.11(a)bgn] (PCI-Express) (rev 01)

09:01.0 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Firewire (IEEE 1394) (rev 02)

09:01.2 SD Host controller: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 02)

09:01.3 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 01)

root@CPU:/home/sovtware#





root@CPU:/home/sovtware# lsusb

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 001 Device 002: ID 04f2:b008 Chicony Electronics Co., Ltd USB 2.0 Camera

Bus 002 Device 003: ID 12d1:1c05 Huawei Technologies Co., Ltd. E173s 3G broadband stick (modem on)

root@CPU:/home/sovtware#



Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: yOKEr w Czerwiec 01, 2013, 07:51:56 am
Wynik komendy lcspi: 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)

00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)

00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)

00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)

00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b4)

00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)

00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)

01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 540M] (rev a1)

02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)

03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)

04:00.0 USB controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)






Wynik komendy lsusb: Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub

Bus 004 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub

Bus 001 Device 003: ID 2232:1008

Bus 004 Device 003: ID 0a5c:219c Broadcom Corp.

Bus 002 Device 003: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. E398 LTE/UMTS/GSM Modem/Networkcard




Taka mala dygresja: Czy sparky ma menadzer oprogramowania ?:) Cos podobnego do ubuntu ?:) No i mam maly problem z instalacja plikow .run :)

Dluga droga przede mna zanim zaczne plynnie uzywac i wykorzystywac linuxa:P

Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Czerwiec 01, 2013, 12:33:27 pm
@yOKEr

W konsoli jako root:

Code:

modprobe -r b43


Jeśli nie wyrzuci błędu, to:

Code:

modprobe b43


@sovtware

Pewnie próbujesz podłączyć się do innych niż Twoja sieć, dlatego żąda hasła.
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: sovtware w Czerwiec 01, 2013, 12:50:38 pm
@pavroo dziękuje

@yOKEr tak Sparky ma centrum oprogramowania ( to samo co Ubuntu ) lecz nie radzę tego instalować ponieważ wraz z tym programem instaluje Tobie nautilusa i gnome deskop 3 polecam używać synpatica który jednak mimo że nie ma obrazków ale jest najlepszy
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: sovtware w Czerwiec 01, 2013, 12:58:00 pm
 8-)  usuniete
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Czerwiec 01, 2013, 09:38:04 pm
I tak powinno być. Czy po wpisaniu tych komend możesz nawiązać połączenie przez Wifi?
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: yOKEr w Czerwiec 01, 2013, 08:52:20 pm
@pavroo : po wpisaniu tych komend nic sie nie dzieje. O to wynik:

root@yOKEr:/home/yOKEr# modprobe -r b43

root@yOKEr:/home/yOKEr# modprobe b43

root@yOKEr:/home/yOKEr#
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Czerwiec 01, 2013, 01:06:08 pm
@sovtware

Ten dział dotyczy Wifi a nie aktualizacji systemu.

Przenieś go na właściwe miejsce.
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: yOKEr w Czerwiec 02, 2013, 09:29:55 am
w dalszym ciagu nie moge nawiazac polaczenia :(

Ciagle mam samo polaczenie przewodowe i vpn. Chyba najszybszym rozwiazaniem bedzie jak znajde jakiegos linuxowego speca w Poznaniu i mnie nauczy linuxowych sekrecikow :P

Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: sovtware w Czerwiec 02, 2013, 01:26:21 pm
a nie masz czasem wyłączonego Wifi Ja mam taki guzik w laptopie co włączam i wyłączam sobie ? może to jeszcze zobacz :)
Tytuł: Odp: Problem z WiFi
Wiadomość wysłana przez: yOKEr w Czerwiec 02, 2013, 02:48:02 pm
mam taki guzik :) Ale jest caly czas wlaczony. Pamietam, ze jak mialem windowsa to potrzebowalem sterownikiw zeby w ogole to wifi zaczelo dzialac:)