Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Sparky => Wątek zaczęty przez: bbobii w Luty 26, 2013, 12:17:45 pm

Tytuł: SparkyLinux 2.0 „Eris” e17/LXDE czrny ekran Acer S3
Wiadomość wysłana przez: bbobii w Luty 26, 2013, 12:17:45 pm
Acer s3 391

Wszystko startuje do momentu kiedy urchamiam live i mam czrny ekran.

Jeżeli podłącze monitor zewnetrznym wyjśiciem HDMI to tam mam obraz jednak ni jak nie mogę przełączyć na monitor w laptopie, nie działa przełączanie.

Tytuł: Odp: SparkyLinux 2.0 „Eris” e17/LXDE czrny ekran Acer S3
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Luty 26, 2013, 04:43:31 pm
Po ukazaniu się menu startowego wciśnij TAB i dopisz po spacji:

Code:

acpi_osi=Linux


Wciśnij Enter i gdy ekran zrobi się czarny rozjaśnij go klawiszami odpowiedzialnymi za jasność.

U mnie jest to "Fn" + "<-".

Daj znać czy pomogło.
Tytuł: Odp: SparkyLinux 2.0 „Eris” e17/LXDE czrny ekran Acer S3
Wiadomość wysłana przez: bbobii w Luty 26, 2013, 05:34:03 pm
Nie zdziałało. Jakieś inne pomysły. 8-)
Tytuł: Odp: SparkyLinux 2.0 „Eris” e17/LXDE czrny ekran Acer S3
Wiadomość wysłana przez: pavroo w Luty 26, 2013, 06:28:03 pm
Więc dodaj na starcie:

Code:

acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor


i spróbuj rozjaśnić klawiszami.
Tytuł: Odp: SparkyLinux 2.0 „Eris” e17/LXDE czrny ekran Acer S3
Wiadomość wysłana przez: bbobii w Luty 26, 2013, 11:05:44 pm
nie zadziałało jednak zainstalowałem podłaczjąc inny monitor. Uruchomiło się mogłem wyłączyć monitor i pozostawić włączony ekran na laptopie. Teraz mam inny problem jak ustanowić automatyczne logowanie do systemu bo jak narazie niewyświetla mi się obraz na logowaniu.

dzięki
Tytuł: Odp: SparkyLinux 2.0 „Eris” e17/LXDE czrny ekran Acer S3
Wiadomość wysłana przez: sovtware w Luty 28, 2013, 12:59:32 am
nie wyświetla się Tobie obraz ? logowania czy chcesz ustawić aby automatycznie się logował beż wpisywania hasła ?

nie rozumiem :(

Jak to drugie zobacz sobie w ustawieniach Użytkownicy i gruby





zrzutekranubi.png



innego pomysłu nie mam
Tytuł: Odp: SparkyLinux 2.0 „Eris” e17/LXDE czrny ekran Acer S3
Wiadomość wysłana przez: bbobii w Luty 28, 2013, 02:09:18 am
Już wszystko sprawdziłem nic to nie daje. Bez podłaczonego monitora nie ma obrazu, nawet jak podłącze monitor już po uruchomieniu to niema obrazu ani na laptopie ani na monitorze.

Ponieważ w domu dysponuje tylko TV z HDMI zauważyłem że dopiero po zmianie rozdzielczości pojawia mi się obraz na Acer. Myslę że problemem są sterowniki od karty graficznej HD4000 z procesora i5.