Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Arch => Wątek zaczęty przez: robson75 w Marzec 31, 2017, 11:25:59 am

Tytuł: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Marzec 31, 2017, 11:25:59 am
Witam. Mam zainstalowane 2 systemy ROSA Fresh oraz Manjaro. Kolejność instalacji była następująca 1. ROSA 2. Manjaro i jak wiadomo systemy się uruchamiają z bootloadera Manjaro który wizualnie jest mało atrakcyjny. Czy istnieje możliwość zmiany bootloadera na bootloadera ROSY który jest ładniejszy i bardziej czytelny.
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: lesio w Marzec 31, 2017, 02:40:15 pm
Tak.
Aby zainstalować grub-a w danym systemie, trzeba z poziomu terminala wykonać dwa polecenia:
W przypadku manjaro:
$ sudo grub-install                                             # to jest instalacja gruba
$ sudo update-grub                                           # tu jest włączenie do gruba pozostałych zainstalowanych systemów
W przypadku Rosy trzeba zastąpić słowo "grub" słowem "grub2" (ale nie pamiętam, czy w obu komendach :-))) Oczywiście w obu systemach jest to faktycznie grub2, ale w manjaro pozostało stare nazewnictwo.
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Marzec 31, 2017, 02:50:42 pm
Ale z tego co się orientuje to w ROSIE komenda sudo nie występuje.
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Marzec 31, 2017, 04:17:30 pm
Już zainstalowałem sobie nowego grub-a z repo Manjaro, jego wygląd jest bardzo ciekawy. Polecam.(http://www.fotoszok.pl/upload/8bdd80e9.png)
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: lesio w Marzec 31, 2017, 04:32:29 pm
Obawiam się, że w Rosie Fresh wykorzystywałem zarówno sudo jak i xsudo ... (nie pamiętam tylko, czy te polecenia są dostępne zaraz po instalacji systemu - xsudo raczej nie). Oczywiście polecenie sudo można zastąpić przejściem na konto root-a poleceniem su :-)
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Marzec 31, 2017, 05:47:10 pm
Ja korzystam z ROSY Fresh KDE R8.1 to wiem żeby wykonać polecenie roota to trzeba użyć komendy kdesu.
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: lesio w Marzec 31, 2017, 09:08:48 pm
Nigdy nie zaprzeczałem faktowi, że w Rosie KDE istnieje polecenie kdesu i dla tejże powłoki jest zapewne "najwłaściwsze". Dotychczasowe rozważania dotyczyły natomiast Rosy w ogólności (bez specyfikowania powłoki, a z "gnomowatych" jest jeszcze GNOME i MATE), a polecenie "sudo" jako uniwersalne w linuksie jest dostępne w normalnym repo Rosy niezależnie od powłoki (funkcjonuje też świetnie w KDE). Można to łatwo sprawdzić :-). Czy to polecenie jest dostępne "z pudełka" to nie pamiętam, o czym napisałem w poprzedniej odpowiedzi ... Poza tym, tak jak wspomniałem wcześniej, zawsze można przejść na konto root-a poleceniem "su". Można też zalogować się na konto root-a. Dróg do realizacji celu jest na szczęście wiele :-)
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Marzec 31, 2017, 10:33:09 pm
Sorry. Ale wkradł się mały błąd nie kdesu tylko kdsu. Jest to wynik że ostatni raz używałem tego polecenia jakieś 2 lata temu.
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Kwiecień 01, 2017, 12:18:11 pm
Ale ja jestem zakręcony oczywiście poprawna komenda to: kdesu.
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Kwiecień 01, 2017, 12:33:21 pm
@lesio Ta komenda z instalacją Grub-a nie działa tzn. kdesu grub2-install jak też kdesu update-grub2. Nie będę kombinował bo w końcu dojdzie do tego że nie uruchomię ani ROSY ani Manjaro.
Tytuł: Odp: Bootloader
Wiadomość wysłana przez: lesio w Kwiecień 01, 2017, 09:35:25 pm
To dziwne. Obydwa polecenia w Rosie KDE 8.1 wykonywałem, a update-grub2 nawet dzisiaj. Obydwa polecenia są w katalogu /usr/sbin. Z tym, że ja  wykorzystuję do uruchomienia polecenie "sudo". Polecenie grub2-install wykonywałem w Rosie już dość dawno i dopiero teraz przypomniałem sobie, że może ono żądać podania argumentu - tzn. urządzenia, na którym ma się zinstalować. Ale i tak uruchomić się powinno, wyświetlając komunikat o braku stosownego argumentu.