Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Arch => Wątek zaczęty przez: robson75 w Styczeń 02, 2017, 01:10:38 pm

Tytuł: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 02, 2017, 01:10:38 pm
Witam. Muszę przyznać że Manjaro nigdy nie używałem interesuje mnie wszystko na temat tego systemu tj. jakiego systemu plików używa itd. No i najważniejsze jakim poleceniem usuwa się osierocone pakiety bo np w ROSIE to "urpme --auto-orphans" lub jak się odświeża reposytoria w ROSIE tj "urpmi.update -a no i tak dalej. Proszę kogoś kto zna ten system o wyjaśnienie tych kwestii. Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: lesio w Styczeń 02, 2017, 01:31:44 pm
System plików możesz sobie wybrać, jaki chcesz (ext4, xfs, itd.). Komendą odpowiadającą urpmi jest tutaj pacman.
Odpowiednikiem debianowego autoremove i mandrivowego auto-orphans jest :
pacman -R $(pacman -Qdtq)
pacman -Rcns $(pacman -Qdtq)
pacman -Qdtq | pacman -Rs -

a dla yaourt (AUR):
yaourt -Qtd

jest też taki skrypcik (nie sprawdzałem):
https://www.dropbox.com/s/6l69w13wban91m0/arch_undeps.sh?dl=0

A tu odpowiednik autoclean (czyszczenie pakietów w cache'u):
pacman -Scc

a cała reszta to:
man pacman
:-)
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 02, 2017, 06:54:15 pm
Tylko jest mały problem z instalacją. Po prostu nie chcę mi się to Manjaro  Cinnamon zainstalować na dysku twardym, na VirtualBox-e nie ma najmniejszego problemu z instalacją. Dlaczego tak się dzieje.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: lesio w Styczeń 02, 2017, 08:47:52 pm
Trochę za mało informacji. Na czym polega to nieinstalowanie, jakie objawy, jakie komunikaty, jaka sytuacja na dysku, itp.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 02, 2017, 09:39:34 pm
Po prostu nie chce się zainstalować na dysku twardym. Wszystko przebiega jak należy tzn. ustawienia języka, strefy czasowej, użytkownika i gdy jest wyświetlane podsumowanie i przyciskam dalej to instalator znika i nic się nie dzieje. Próbowałem wszystkich sposobów nawet ręczne partycjonowanie nic nie daję.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: lesio w Styczeń 02, 2017, 11:16:42 pm
Jeśli instalator przerywa działanie, to może być coś nie tak albo z obrazem (warto sprawdzić sumę kontrolną), albo z wydaniem (tylko Manjaro Xfce i KDE są "oryginalne", pozostałe wydania są "środowiskowe" - analogia do Ubuntu/Lubuntu itd.). Ja instalowałem Manjaro KDE i Xfce na laptopach UEFI i BIOS z grafiką hybrydową i "jednokartową". Wszędzie było OK. Niespodziewane przerwanie pracy instalatora to bardzo zły objaw. Nie pamiętam dokładnie, ale w momencie startu instalacji jest wybór :
- instalacja ze sterownikami wolnymi
- instalacja ze sterownikami niewolnymi
- instalacja w trybie kompatybilności (tu nie jestem pewien - nie pamiętam)
Czy ten sam objaw występuje we wszystkich w/w przypadkach?
A czy tryb "live" jest OK?
Na komputerze z BIOSEM (nie-UEFI) Manjaro zostawił sobie na początku dysku trochę miejsca przed pierwszą partycją (kilka MB) potrzebne mu to do zabootowania (jakiś duży MBR)
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 02, 2017, 11:32:01 pm
Suma kontrolna jest w porządku, tylko jedno mnie dziwi gdy instaluje na VirtualBox-e to wszystko przebiega normalnie bez żadnych błędów. A LiveCD tak samo się uruchamia bez błędów "sprawdzałem Esc-em" tylko gdy przychodzi do instalacji jest ten błąd. Trudno zostanę przy LMDE 2.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 03, 2017, 04:37:27 am
Wreszcie mi się udało zainstalować Manjaro. Miałeś racje potrzeba było zaznaczyć opcje start (non-free drivers) i jestem bardzo mile zaskoczony, podczas instalacji system pobrał stery do mojej karty graficznej i działają bez zarzutu. A poza tym jest dużo więcej pakietów w repach np Clipgrab albo PPSSPP to dla mnie jest super, naprawdę jestem bardzo zadowolony z tego systemu.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: lesio w Styczeń 03, 2017, 12:36:21 pm
Możesz zainteresować się repozytorium AUR - jest dostępne przez polecenie yaourt. Tam jest "prawie wszystko". To oczywiście na wypadek, gdyby czegoś nie było w standardowym repo.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 03, 2017, 03:46:17 pm
@lesio: Jest tylko jeden mankament z grafiką, jak zrobić żeby Nvidia uruchamiała się razem z systemem. Problem w tym że wszystko mam ustawione i skonfigurowane i zapisane a x server nie startuje wraz z systemem. Muszę otworzyć NVidia X server setting i kolory się pojawiają. Masz jakiś pomysł może trzeba coś dodać do programów startowych.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: lesio w Styczeń 03, 2017, 05:03:26 pm
Dziwne .... Zobacz, co pokazuje program Menadzęr ustawień -> Wykrywanie sprzętu. Jest to graficzne środowisko komendy terminalowej mhwd. Tam jest pokazana konfiguracja grafiki i istnieje możliwość jej modyfikacji.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 03, 2017, 10:00:37 pm
Z tego polecenia które mi podałeś wyświetliło mi się to:(https://s23.postimg.org/sgz1guivf/robson_amd_001.png)[/list]
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: lesio w Styczeń 03, 2017, 10:25:15 pm
Myślałem, że wykorzystasz interfejs graficzny :-) Tam wszystko dobrze widać. Terminalowe mhwd wyświetla informację o możliwych rozwiązaniach. Żeby wyświetlić, co zostało zainstalowane, trzeba użyć: mhwd -li
I jescze jedno pytanie: czy po uruchomieniu Nvidia Settings coś tam robisz, czy po prostu bez ingerencji w ustawienia wychodzisz i grafika się uruchamia. Rozumiem, że Nvidia Settings uruchamiasz z konsoli?
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 04, 2017, 01:59:13 am
Po zainstalowaniu sterów otwieram NVidia X Server Setting i ustawiam ostrość obrazu jaka mi odpowiada, na koniec zapisuje ustawienia i to wszystko. Problem w tym że te zapisane ustawienia nie startują wraz z systemem, i żeby kolory się pojawiły muszę uruchomić NVidie setting ale już bez ustawiania i kolory się pojawiają. To jest denerwujące że za każdym nowym uruchamianiu systemu trzeba to włączać. Znalazłem trochę prymitywny sposób, NVidie setting umieściłem w programach startowych, ale za każdym razem muszę to wyłączać. Właśnie to na zrzucie.(https://s29.postimg.org/i7u5y8k9j/NVIDIA_X_Server_Settings_002.png)
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: lesio w Styczeń 04, 2017, 01:08:43 pm
Teraz rozumiem  - tylko ustawienia Nvidii się nie wczytują. Trochę mnie zdezorientowałeś pisząc, że serwer X nie startuje.
Ktoś już miał podobny problem:
http://askubuntu.com/questions/379483/nvidia-x-server-settings-lost-on-every-reboot
 
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 04, 2017, 10:21:35 pm
Ale tutaj jest opisany inny problem, gościu miał problemy z resetowaniem ustawień po restarcie systemu, a u mnie ustawienia raz ustawione są cały czas tylko grafika nie startuje razem z systemem. A tak na marginesie przed chwilą miałem aktualizacje jakieś 37 pakietów i podczas tejże aktualizacji nastąpiła awaria Cinnamona, ale naprawiłem ten problem. Druga sprawa po tej aktualizacji nie chciało się uruchomić Chromium. I tu moje pytanie czy to może być wina AUR-a ponieważ go włączyłem. Czy z AUR-a lecą aktualizacje dla mojego systemu?
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: lesio w Styczeń 05, 2017, 07:39:26 am
Mogę powiedzieć tylko tyle, że gdy bawiłem się manjaro jakieś półtorej roku temu dwa razy włączałem AUR do normalnej eksploatacji repozytoriów (tzn. poprzez standardowe zarządzanie softem, a nie przez yaourt) i za każdym razem kończyło się to niedobrze - tzn. powstawały konflikty (zaczynało się wtedy od próby podmiany gcc). Gdy się coś takiego robi, to chyba trzeba zrezygnować z automatycznego aktualizowania "na ślepo" i  aktualizować selektywnie.
Tytuł: Odp: Manjaro podstawy
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Styczeń 05, 2017, 12:53:37 pm
Ja już go wyłączyłem tylko pobrałem jeden pakiet Gtkhash do obliczania sum kontrolnych. I jeszcze jedno pytanie zarejestrowałem się na polskiej stronie wsparcia Manjaro i po zalogowaniu nie mam pojęcia jak dodać nowy wątek. Już doszedłem do tego dodawania nowego wątku.