Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Puppy => Wątek zaczęty przez: ciubaka w Styczeń 26, 2021, 07:56:48 am

Tytuł: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Styczeń 26, 2021, 07:56:48 am
Dzień dobry.
Znalazłem całkiem przyjazną  dystrybucję na mój staruchny komputer.
DPup, w obu moich ulubionych wersjach, Mate i Xfce.
I byłoby cudownie, gdyby nie to że tak mi się spodobała, iż postanowiłem ją zainstalować na stałe na dysku, obok tych kilku które tam posiadam.
I tu wystąpił problem.
Mianowicie zamiast klasycznego GRUB, który współpracowałby z moimi Sparky, MX, Fedorą i Deepin - DPup chce instalować się inaczej.
Prosi żeby zainstalować "prościutką" (wg niego) aplikację GRUB4DOS.
I ona jest dla mnie niepojęta.
Bo jak ją zainstalowałem w wersji Mate, to uniemożliwiła mi start pozostałych systemów z klasycznego GRUBA.
A z kolei GRUB4DOS-em nie potrafiłem uruchomić nic, nawet DPup.
Musiałem naprawić rozruch i DPup stał się niewidzialny, nawet dla SUPERGRUB z pena.
Gdy z kolei zainstalowałem wersję Xfce, pomijając tę wymaganą aplikację, to DPup od początku jest niewidzialny, a cała reszta działa klasycznie.
Jak to obejść?
GRUB4DOS jest zbyt skomplikowany dla mnie, nawet gdybym się przez niego przegryzł, to dla dziecka i żony nie nada się wcale.
Czy jest możliwość uruchamiania DPup klasycznie?
Spotkał się ktoś bliżej z tym GRUB4DOS?
To że DPup twierdzi, że aplikacja jest prosta - to twierdzi.
Opinie w Internecie są wręcz przeciwne.
I raczej z nimi się zgadzam, po mojej krótkiej walce z tym wrogiem.
Będę wdzięczny za jakąś pomoc - czy to w obsłudze aplikacji (rozwiązanie niefajne chyba) - czy też w jej obejściu (preferowane).
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 26, 2021, 09:05:49 am
Nie znam DPup (pierwsze słyszę o takiej dystrybucji), a z GRUB4DOS miałem do czynienia kilkanaście lat temu, kiedy miałem jeszcze dwa systemy na dysku. Do czegoś był mi potrzebny. Albo raczej myślałem, że był.
Cóż, albo zbyt wcześnie (choć już po 9), albo oczy mi odpowiadają posłuszeństwa, albo... Nv. Dwa krótkie pytania, bo czegoś nie rozumiem - z jednej strony piszesz, że znalazłeś dystrybucję, a z drugiej wynika, że ona po instalacji nie uruchamia się, ba, nawet nie widzi samej siebie, stąd pytanie: czy zainstalowany DPup w ogóle udało Ci się uruchomić? I drugie pytanie - czy w repozytoriach tej dystrybucji jest GRUB ("zwykły"), albo jakiś inny bootloader, który lubisz i znasz. Jeśli pierwsze niewykonalne (system nie startuje), to trzeba by go okiełznać, a możesz natrafić na problem ze znajomością tego systemu. Jeśli startuje, a nie ma GRUB2 w repo, to pytanie, czy poradzisz sobie z kompilacją jego ze źródeł (filozofia to nie jest, o ile pamiętam, to na A10+4GB RAM nieco to trwało, czyli trzeba się uzbroić w cierpliwość).
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Styczeń 26, 2021, 02:50:43 pm
DPup uruchamia się w wersji live, można też z persystencją.
Ale ja go chciałem mieć na twardziaku, normalnie.
To bardzo sympatyczna dystrybucja, przebija nawet moje ulubione dotychczas LxPup.
Pozostałe Puppy mi nie podchodziły - JWM nie ogarniam.
Ale nie potrafię wgrać DPup w wersji bez GRUB4DOS.
W repozytoriach nie widzę żadnego GRUB.
Kompilować nie umiem i już się nie nauczę.
Stąd moja prośba o jakieś wsparcie.
Tego G4D to nawet w Internecie nikt wyjaśnić w sposób zrozumiały nie potrafi.
Poza wrzuceniem informacji, że to sprawa prosta, ale dla wtajemniczonych.
Czyli skomplikowana.
A szkoda...
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 26, 2021, 03:41:05 pm
No to masz prostą odpowiedź. Skoro nie ma tam innego bootloadera, a Ty nie potrafisz skompilować oraz nie chcesz mieć GRUB4DOS, to chyba jednak inna dystrybucja. Pozostaje alternatywa w postaci przekonania się do GRUB4DOS lub zastosowania GRUB (przykładowo) z Debiana, bo przecież DPup na tym bazuje. Skoro jednak masz problem w ogóle z instalacją (swoją drogą, to Puppy zwykle się nie instaluje, a przenosi na dysk), to jest to trudniejsze rozwiązanie od każdego innego.
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Styczeń 27, 2021, 08:25:11 am
Nie mam problemów z instalacją DPup, on się instaluje prosto i szybko. Mam problem z jego rozruchem. Z tym przenoszeniem plików Puppy to nie rozumiem, tak to by chyba było za łatwo. Może by można wypalać obraz systemu na wolnej partycji, jak na penie - ale to przecież - się pieprzenie. Zresztą nawet w poradniku Pavroo z 2011 na tej stronie jest normalna instalacja, w wersji frugal, i tak ją wykonuję. I tak zainstalowałem kiedyś sobie LxPup na penie i działa. I wszędzie jest GRUB, a w DPup - GRUB 4DOS. Może ktoś ma pomysł jak to obejść? Inaczej niż zmieniając dystrybucję, bo Puppy w wersji JWM jest dla mnie nie do przyjęcia, LxPup ma swoje narowy w łączeniu z internetem i w aktualizacji systemu. A DPup byłby idealny. Gdyby tylko dawał się uruchamiać równolegle z istniejącymi systemami :-(
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 27, 2021, 12:18:06 pm
@ciubaka - Teraz, to ja nie rozumiem. Jak chcesz obejść GRUB4DOS, skoro to - jak napisałeś - jedyny, dostępny bootloader, którego jednak nie chcesz?
Nie wiem, być może problem polega z jakimiś ustawieniami, które trzeba kernelowi przekazać przy starcie właśnie za pomocą GRUB4DOS, ale tu wiedzy jakiejkolwiek brak. Bo rozumiem, że instalacja przebiega w takim razie prawidłowo, wszystko ok, dochodzisz do restartu systemu, a potem zonk, bo nie startuje.

PS: To, o tym, że Puppy się nie instaluje było na podstawie oryginalnego Puppy. On się właśnie instalował w ten sposób, że przenosiłeś pliki, tworzyłeś od podstaw GRUB itd. itp., a potem powinno się dać wystartować. Lata temu to było. Forki miewały instalatory, fakt.
PS2: Znalazłem coś takiego, w dodatku w ojczystym języku: https://szymon.sobolewski.pl/tag/grub4dos/ (https://szymon.sobolewski.pl/tag/grub4dos/) - może Ci w jakiś sposób pomoże. Być może p. Szymon byłby - jeśli jest z nim kontakt - też pomóc Ci ogarnąć GRUB4DOS, bo jak widać chyba go zna.
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Styczeń 28, 2021, 07:24:55 am
Czytałem tego Szymona już wcześniej. Ale to jakieś archiwalne rozwiązania, takie jak przenoszenie plików ręcznie i tworzenie Grub. Przecież jest od tego instalator w systemie, to powinno działać. Tak samo zresztą w HirensBoot, u Szymona. Wiem bo korzystałem z tego narzędzia (notabene - okienkowe). Ja co prawda korzystałem z płyty, ale przez Yumi też go na pena wgrać można, bez konfiguracji Grub4Dos. Więc pytanie pozostaje - jeżeli jest ktoś wtajemniczony - jak zainstalować DPup z normalnym Grub, pomijając Grub4Dos. Bo on mnie jednak chyba przerasta ...
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 28, 2021, 07:43:49 am
Więc pytanie pozostaje - jeżeli jest ktoś wtajemniczony - jak zainstalować DPup z normalnym Grub, pomijając Grub4Dos. Bo on mnie jednak chyba przerasta ...
W repozytoriach nie widzę żadnego GRUB.
Kompilować nie umiem i już się nie nauczę.
Nie mam problemów z instalacją DPup, on się instaluje prosto i szybko. Mam problem z jego rozruchem.
Z tych trzech cytatów wynika, że nie da się zainstalować DPup z GRUB2. Opieram się jednak wyłącznie na Twoich twierdzeniach.
Niemniej jednak - pokaż skąd ściągnąłeś tego DPup oraz jego repozytoria.
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Styczeń 28, 2021, 08:23:49 am
To proste:

https://linuxiarze.pl/download_dpup/

Przerzuca tu, jak zwykle:

https://sourceforge.net/projects/dpup/

Jest jeszcze zakładka na wikka, ale archiwalna więcej:

http://wikka.puppylinux.com/dpup

I niestety tyle w temacie, a dystrybucja jak szatan, grzech nie skorzystać  :-(
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 28, 2021, 08:39:51 am
A repozytoria? Linki z sf i wikkia znam. Niestety dokumentacji zero.
Mi chodzi o to, czy wzorem niektórych Puppy istnieje tu możliwość instalacji paczek z systemu, na którym jest on oparty (czyli oprócz pet, których niewiele na sf, również deb od Buster). To jest jedyna możliwość instalacji GRUB2 w miejsce GRUB4DOS jeśli nie chcesz tego pierwszego kompilować i nie ma GRUB2 w repozytoriach, które są natywne dla DPup.
Pytanie, czy sobie z tym poradzisz, bowiem bez możliwości uruchomienia systemu będziesz musiał:
1. zrobić chroot systemu (pewnie da się z liveiso DPup),
2. dodać repozytoria (jeśli się da),
3. zainstalować GRUB2,
4. usunąć GRUB4DOS,
5. zainstalować GRUB2 jako bootloader
Po restarcie winno działać, jeśli problem leży wyłącznie w GRUB4DOS.
Innej alternatywy ja nie widzę (oprócz kompilacji, ale tej nie chcesz; to również w sytuacji, którą przedstawiasz wymaga chroot systemu).
Niestety DPup ma tak podłą dokumentację, że jej brak. Osobiście w ogóle bym się takim systemem nie zajmował, bo z góry więcej w nim będzie nierozwiązywalnych problemów niż pożytku. A jeżeli z chrootem również sobie nie poradzisz, to szkoda naszego czasu. Z całym szacunkiem.
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Styczeń 28, 2021, 11:42:55 am
Dziękuję Paweł.
Chyba faktycznie odpuszczę.
Już nawet miałem taki zamiar, ale  napisałem tego posta licząc na cud...
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 28, 2021, 11:54:41 am
Słuchaj, wrócę do wcześniejszej myśli, może problem w wystartowaniu leży w tym, że trzeba przekazać jakieś informacje GRUBemu na starcie. Zwykle liveiso są organizowane w taki sposób, że mają jakiś mechanizm wykrywania sprzętu i wówczas ładują niezbędne moduły. Niekiedy jest tak, że po instalacji owego mechanizmu już brak i jednocześnie nie zostały kernelowi przekazane te informacje, które są przekazywane na liveiso. Jeśli chcesz rozwinąć, to można się jeszcze tym pobawić.
Informacje, jakie byłyby niezbędne to:
1. Z jakiegokolwiek inxi info o Twoim sprzęcie (może być z liveiso):
inxi -Fxx2. Jakie moduły ma podniesione liveiso:
lsmod
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Styczeń 28, 2021, 01:32:00 pm
Dobra spróbuję sypnąć wieczorem zrzutami z inxi.
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Luty 03, 2021, 08:21:26 pm
Przepraszam, że tak długo - życie, praca, takietam ...

inxi:


System:
  Host: ciubaka_dpup Kernel: 4.19.23 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.3.0
  Desktop: MATE 1.24.0 wm: marco dm: xinit Distro: Puppy 8.0.0
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 7659AB7 v: ThinkPad T61
  serial: L3L3259 Chassis: type: 10 serial: N/A
  Mobo: LENOVO model: 7659AB7 serial: VF1E57AZ0U1 BIOS: LENOVO
  v: 7LETD0WW (2.30 ) date: 02/27/2012
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 26.1 Wh condition: 26.1/48.8 Wh (53%) volts: 12.4/11.1
  model: LENOVO 93P5030 serial:  9348 status: Full
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo T7300 bits: 64 type: MCP
  arch: Core Merom rev: B L1 cache: 128 KiB L2 cache: 4096 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx bogomips: 7982
  Speed: 1197 MHz min/max: 800/2001 MHz Core speeds (MHz): 1: 1197 2: 1197
Graphics:
  Device-1: Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics
  vendor: Lenovo ThinkPad T61/R61 driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  chip ID: 8086:2a02
  Display: server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  compositor: marco resolution: 1440x900~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel 965GM v: 2.1 Mesa 18.3.6
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 82801H HD Audio vendor: Lenovo ThinkPad T61/R61
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:284b
  Sound Server: ALSA v: k4.19.23
Network:
  Device-1: Intel 82566MM Gigabit Network vendor: Lenovo ThinkPad T61/R61
  driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 1840 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1049
  IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: 00:1c:25:1a:70:01
  Device-2: Intel PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] Network
  driver: iwl4965 v: in-tree: port: 1c60 bus ID: 03:00.0 chip ID: 8086:4230
  IF: wlan0 state: down mac: 00:1d:e0:2d:d3:f9
Drives:
  Local Storage: total: 299.95 GiB used: 653.6 MiB (0.2%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST9320423AS size: 298.09 GiB
  speed: 1.5 Gb/s serial: N/A
  ID-2: /dev/sdb model: DISK size: 1.86 GiB serial: N/A
Partition:
  ID-1: swap-1 size: 1.96 GiB used: 2.8 MiB (0.1%) fs: swap dev: /dev/sda5
Sensors:
  Missing: Required tool sensors not installed. Check --recommends
Info:
  Processes: 153 Uptime: 7m Memory: 1.91 GiB used: 835.8 MiB (42.8%)
  Init: SysVinit v: N/A runlevel: 35 Compilers: gcc: N/A Shell: bash
  v: 5.0.3 running in: mate-terminal inxi: 3.0.32
 


lsub:


Module                  Size  Used by
8021q                  24576  0
mrp                    20480  1 8021q
lp                     20480  0
rfcomm                 40960  16
bnep                   20480  2
uinput                 20480  1
nls_iso8859_2          16384  0
nls_cp852              20480  0
fan                    16384  0
joydev                 20480  0
input_leds             16384  0
btusb                  40960  0
btrtl                  16384  1 btusb
btbcm                  16384  1 btusb
btintel                16384  1 btusb
bluetooth             311296  37 btrtl,btintel,btbcm,bnep,btusb,rfcomm
ecdh_generic           24576  1 bluetooth
psmouse               118784  0
pcspkr                 16384  0
iwl4965                90112  0
iwlegacy               53248  1 iwl4965
snd_hda_codec_analog    16384  1
snd_hda_codec_generic    65536  1 snd_hda_codec_analog
mac80211              364544  2 iwl4965,iwlegacy
r852                   20480  0
sm_common              16384  1 r852
nand                   77824  2 r852,sm_common
nand_ecc               16384  1 nand
nand_bch               16384  1 nand
bch                    20480  1 nand_bch
mtd                    45056  3 nand,sm_common,nand_bch
cfg80211              270336  3 iwl4965,iwlegacy,mac80211
firewire_ohci          36864  0
yenta_socket           24576  0
firewire_core          53248  1 firewire_ohci
i2c_i801               28672  0
snd_hda_intel          28672  3
snd_hda_codec          90112  3 snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_codec_analog
lpc_ich                24576  0
snd_hda_core           49152  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_codec_analog,snd_hda_codec
snd_pcm_oss            45056  0
snd_mixer_oss          24576  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                77824  4 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss,snd_hda_core
snd_seq_dummy          16384  0
snd_seq_oss            36864  0
snd_seq_midi           16384  0
snd_seq_midi_event     16384  2 snd_seq_midi,snd_seq_oss
snd_rawmidi            24576  1 snd_seq_midi
snd_seq                45056  6 snd_seq_midi,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event,snd_seq_dummy
snd_seq_device         16384  4 snd_seq,snd_seq_midi,snd_seq_oss,snd_rawmidi
snd_timer              28672  2 snd_seq,snd_pcm
i915                 1245184  4
snd                    65536  18 snd_hda_codec_generic,snd_seq,snd_seq_device,snd_seq_oss,snd_hda_intel,snd_hda_codec_analog,snd_hda_codec,snd_timer,snd_pcm_oss,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_mixer_oss
i2c_algo_bit           16384  1 i915
soundcore              16384  1 snd
drm_kms_helper        131072  1 i915
syscopyarea            16384  1 drm_kms_helper
sysfillrect            16384  1 drm_kms_helper
sysimgblt              16384  1 drm_kms_helper
fb_sys_fops            16384  1 drm_kms_helper
drm                   331776  6 drm_kms_helper,i915
e1000e                167936  0
ptp                    20480  1 e1000e
pps_core               16384  1 ptp
wmi_bmof               16384  0
wmi                    20480  1 wmi_bmof
parport_pc             32768  1
parport                40960  2 parport_pc,lp
thinkpad_acpi          65536  0
pcc_cpufreq            16384  0
battery                20480  1 thinkpad_acpi
ac                     16384  0
tpm_tis                16384  0
nvram                  16384  1 thinkpad_acpi
rfkill                 20480  7 bluetooth,thinkpad_acpi,cfg80211
tpm_tis_core           20480  1 tpm_tis
tpm                    49152  2 tpm_tis,tpm_tis_core
hwmon                  16384  1 thinkpad_acpi

Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Luty 03, 2021, 09:12:43 pm
Podesłane z IRCa: https://forum.xfce.org/viewtopic.php?pid=59881#p59881 (https://forum.xfce.org/viewtopic.php?pid=59881#p59881). Zdaje się, że i Dpup dalej się "nie instaluje".
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Luty 04, 2021, 07:17:08 am
Instaluje, instaluje...
Słaby ten grub4dos i tyle...
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Luty 09, 2021, 07:24:40 am
Spróbuję podbić wątek, bo ugrzęzłem z tym Dpup jak w śniegu za oknem...
1. Czy ktoś wie jak zastąpić Grub4dos zwykłym Grub?
2. Lub - jak w prosty sposób nie wywalając innych systemów uruchomić tego nieszczęsnego Grub4dos?
Pozdrawiam.
Paweł
Tytuł: Odp: Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Luty 18, 2021, 09:56:49 pm
Walczyłem z tym, walczyłem...
Doinstalowywałem tego dpupa instalatorem i kopiowaniem plików...
W wersjach mate i xfce...
Dogrywałem mu gruba z repozytoriów debiana i jakichkolwiek innych jakie tylko mogłem...
A wczoraj dziecku chciałem dograć na jedną z tych partycji po dpup mutację minta, zwaną freedesktop.
I po pierwsze - nie wgrywała się jak mint, na wskazaną partycję, tylko jakoś cudacznie, podzieliła ją, i to na 3 części a nie dwie, jedną na /boot.
A po drugie - po zainstalowaniu komputer widzi to co wcześniej, plus freedesktopa, plus - uwaga - dpupa mate, ale z partycji na której był w wersji xfce!
Cuda cuda ogłaszają ...
Nie wiem czy tego minta zostawię, bo mój młody może nie wytrzymać zapychania ramu mojego starego lenovo.
Ale partycji /boot i dpupa na pewno się prędko nie pozbędę.
Przynajmniej dopóki mnie nie wkurzą.
Pozdrawiam, dla potomnych - tak jakby pomogło doinstalowanie kolejnego systemu - plus może coś jeszcze, czego zidentyfikować w stanie nie jestem.
Kwestia obsługi grub4dos pozostaje otwarta - rzekomo to jest przyszłość dla konwencjonalnego grub, szkoda że taka nieprzystępna.
Jakoś ja nie mam szczęścia do nowinek informatycznych ...
Tytuł: [ROZWIĄZANY] Grub w DPup
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Luty 22, 2021, 09:59:56 pm
Jakby ktoś był ciekaw to Dpup hula aż miło, to naprawdę miły w obsłudze Szczeniak, zdecydowanie prostszy niż LxPup. Inne, te na JWM są dla mnie nieogarnialne. Pomimo że obsłużyć nie umiem i Grub4dos nadal nie rozumiem zamykam ten wątek, bo zadziałało (jakoś). Szczerze polecam tę dystrybucję na komputere starele. Próbowałem wielu, ale ta jest naprawdę prosta i szybka.