Linuxiarze.pl Forum

Interfejs graficzny => KDE => Wątek zaczęty przez: maxim w Czerwiec 20, 2020, 08:25:22 pm

Tytuł: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: maxim w Czerwiec 20, 2020, 08:25:22 pm
najnowszy Mint, oraz Manjaro z KDE nie ma możliwość zmiany rozdzielczości. VMware 15,5,5
Problem jest opisany na anglojęzycznych forach ale nie rozwiązany.
W obydwu dystrybucjach wygląda to tak samo, po zmianie, ustawia nową rozdzielczość i zaraz wraca do 800x600.
W Majjaro z Gnome i xfce problem nie występuje.
Ktoś może spotkał się z problemem ?
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Czerwiec 20, 2020, 09:02:00 pm
Napisz po polsku o co chodzi, podaj linki.
Mint w ogóle - na całe szczęście odseparował się od KDE. W Manjaro masz jeszcze starą wersję 5.18.
Problem występuje wyłącznie na VMware?
Używam Plazmy od lat - wprawdzie na rzeczywistej maszynie - ale problemu nie zauważyłem.
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: ciubaka w Czerwiec 21, 2020, 10:17:03 am
Kurcze, skoro masz problem z plasmą, a z gnome i xfce nie masz, to w czym jeszcze masz problem? Użyj tego co działa i tyle. A jak nie pasi gnome i xfce to testuj mate albo cynamona. Mate najlepiej w Ubuntu a cynamona w Mincie. Gnome w Fedorze lub też Ubuntu a xfce w czym zechcesz. I wszystko jasne.
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: maxim w Czerwiec 22, 2020, 12:37:39 am
Napisz po polsku o co chodzi, podaj linki.
Mint w ogóle - na całe szczęście odseparował się od KDE. W Manjaro masz jeszcze starą wersję 5.18.
Problem występuje wyłącznie na VMware?
Używam Plazmy od lat - wprawdzie na rzeczywistej maszynie - ale problemu nie zauważyłem.
Najnowszy KUbuntu też ma problem,

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk02_hPZ44HjBFKoxk0L1sv7UaOUxhQ%3A1592778830012&ei=TuDvXqUphoyvBP7zn6gC&q=kde++vmware+resolution&oq=kde++vmware+resolution&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIFCAAQywEyBggAEAUQHjoGCAAQFhAeOggIIRAWEB0QHlDgZliuoAFg46EBaABwAHgAgAFeiAH6BpIBAjEymAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpeg&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwiliPnC-5PqAhUGxosKHf75ByUQ4dUDCAw&uact=5


https://forum.manjaro.org/t/vmware-resolution-wont-switch-on-kde-will-on-gnome/116808

https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=289&t=157213




Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: maxim w Czerwiec 22, 2020, 12:38:52 am
Kurcze, skoro masz problem z plasmą, a z gnome i xfce nie masz, to w czym jeszcze masz problem? Użyj tego co działa i tyle. A jak nie pasi gnome i xfce to testuj mate albo cynamona. Mate najlepiej w Ubuntu a cynamona w Mincie. Gnome w Fedorze lub też Ubuntu a xfce w czym zechcesz. I wszystko jasne.
no i tak zrobiłem > Xubuntu, rozwiązanie mi nie potrzebne, opisałem błąd który zauważyłem
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Czerwiec 22, 2020, 09:15:23 am
Cóż - jeśli chodzi o Plazmę, to mogę podpowiedzieć w takim razie jedynie 2 rozwiązania:
- wypróbować na np. VirtualBox
- zgłosić problem na bugs.kde.org i/lub analogicznie na VM, bo nie wiadomo czy problem leży po stronie KDE, czy VM.
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: Armalat w Czerwiec 23, 2020, 10:40:10 am
Mam Manjaro z KDE zainstalowany na dysku i nie ma tego problemu,
System operacyjny: Manjaro Linux
Wersja Plazmy KDE: 5.18.5
Wersja Szkieletów KDE: 5.70.0
Wersja Qt: 5.15.0
Wersja jądra: 5.6.16-1-MANJARO
Architektura systemu: 64-bity
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Czerwiec 23, 2020, 11:43:00 am
@Armalat - Problem - jak się wydaje - dotyczy wyłącznie Plazmy zainstalowanej na wirtualnej maszynie i to wyłącznie w VMWare. Zdaje się, że nie istnieje nawet w innych, alternatywnych środowiskach tego typu. Ot, ciekawostka.
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware b%u0142%u0105d zmiany rozdzielczo%u015Bci
Wiadomość wysłana przez: Waslaw89 w Wrzesień 22, 2020, 09:04:04 pm
Na VirtualBox to samo, wszystkie inne dystrybucje oparte na gnome, xfce, lxqt(wariacje ubuntu) pozwalaja na bezproblemow zmiane rozdzielczosci, KDE plasma, niestety nie.
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Wrzesień 23, 2020, 08:39:33 am
Wygląda na to, że problem jest do ominięcia poprzez wyłączenie usługi KScreen2.
Inna sprawa, że kwestia do zgłoszenia na bugs.kde.org
Tytuł: Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
Wiadomość wysłana przez: rzax666 w Maj 03, 2021, 04:55:59 am
sproboj inny sterownik (w  virtualboxie) przynajmniej ...   ustwic  w grub(asie)  cos chyba trzeaba? a moze to tylko kwestja jajka ...  moge sprawdzic jesli czekasz nadal po tylu miesiacach hahaha