Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu => Wątek zaczęty przez: tomaszek w Październik 21, 2017, 08:04:36 pm

Tytuł: Lubuntu17.10 - problem z dźwiękiem na RealtekALC269VB
Wiadomość wysłana przez: tomaszek w Październik 21, 2017, 08:04:36 pm
Witam, od paru dni jestem również użytkownikiem systemu Linux- dystrybucji Lubuntu (na starszym laptopie/netbooku). Laptop Asus Eee PC z kartą dźwiękową RealtekALC269VB i niestety po zainstalowaniu Lubuntu dźwięku nie mam a użytkowanie komputera, głównie do internetu bez dźwieku nie ma sensu. Od paru dni próbuje rozwikłać problem ale nie wiem jak. Ustaliłem, że dźwięk mi działa bo każdorazowym wpisaniu do konsoli polecenia "alsactl init" filmy mają dźwięk, ale musze to za każdym razem wpisywać, to jest denerwujące. Czy nie można ustawić tego raz a dobrze aby przy uruchamianu systemu dźwięk już działał? szukam i szukam, czytam różne instrukcje w necie ale też boje sie narobić syfu za mocno mieszając. Już próbowałem w ustawieiach autostartu dopisać komende "alsactl init". Zadnej poprawy albo źle wpisałem. Inna podpowiedż z netu to aby odinstalować Pulseaudio ale to też nie pomaga. Alsamixer w wierszu poleceń to nie wiem jak na stałe ustawić karte dźwiękową bo jest ustawiona opcja "-(domyślne)" a poniżej jest "0 HDA Intel" - i nawet nie wiem czy to sie tam ustawia i czy nawet powinno sie tam ustawić domyślnie właśnie jako na Intel. Polecenia "cat /proc/asound/cards", "sudo alsactl init", "speaker-test -c 2" działają, tzn system widzi karte dźwiękową i jest słyszalny próbny dzwiek/szum. Proszę o pomoc doświadczonych użytkowników linuxa, krok po kroku co należ wykonać aby na stałe odzyskać dźwięk bo tylko tego brakuje. Dzieki
Tytuł: Odp: Lubuntu17.10 - problem z dźwiękiem na RealtekALC269VB
Wiadomość wysłana przez: wesiora999 w Październik 27, 2017, 09:16:24 pm
Witaj
Spróbuj usunąć program pulseaudio. Komenda wygląda następująco: "sudo apt-get purge pulseaudio " . Możliwe, że wtedy wróci dźwięk. W przeszłości też miałem podobny problem po upgradzie do Xubuntu 17.04 no i właśnie pomogło usunięcie pulseaudio. Sprawdź czy ci też to pomoże :)