Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Inne dystrybucje Linux / Odp: Fedora 42 BETA a telemet...
Ostatnia wiadomość przez melis - Marzec 23, 2025, 09:31:44 PM
Ma być włączona defaultowo w 42, ale nie wysyła zdaje się. Ustawienia systemowe->informacja zwrotna.
Inne dystrybucje Linux / Fedora 42 BETA a telemetria
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Marzec 23, 2025, 07:44:37 PM
Wie ktoś, czy Fedora posiada już domyślnie włączoną telemetrie albo, czy w ogóle ona już jest w systemie ? A jeśli nie jest ona domyślnie włączona to czy da się ją włączyć w jakiś ustawieniach. Fedora z pulpitem KDE plasma.
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Nie chcą mi się uruchomić...
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Marzec 23, 2025, 05:42:21 PM
Skoro ręczne montowanie działa, a automatyczne przestało, popieram że

Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 11:40:43 AMGeneralnie podejrzewam że tu jest jakiś problem z automounterem

Strzelam, że Ubuntu skopiowało automounter z Solarisa, zatem podobnie ma go w postaci usługi. Sprawdź sobie, czy ta usługa jest uruchomiona, i czy nie zgłasza błędów.
Mint, Mint LMDE / Odp: Ctrl+Alt+F1 i powrót prze...
Ostatnia wiadomość przez Piejanto - Marzec 23, 2025, 04:28:56 PM
Sprawdziłem teraz, po kilku aktualizacjach Mint Xia i teraz już można wyłączyć tryb graficzny kombinacjami klawiszowymi
od Ctrl+F1 wszystkimi do CTRL+F6

Przywrócenie trybu graficznego następuje w wyniku zastosowania kombinacji
Ctrl+F7

Pozdrowienia dla kolegów.
Mepis, antiX, MX / Odp: JBL Go 2 niewidoczny w An...
Ostatnia wiadomość przez melis - Marzec 23, 2025, 09:57:14 AM
Pamiętać tylko trzeba o tym, że Antix nie używa systemd, ani nawet shim. Nie używa elogind i wszystkiego co związane z systemd. W przeciwieństwie do Mx Linux, jest w pełni oparty o sysV, przez co wiele aplikacji wymagających systemd, działać nie będzie.
Mepis, antiX, MX / Odp: JBL Go 2 niewidoczny w An...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Marzec 23, 2025, 06:44:10 AM
Cytat: Wabi w Marzec 22, 2025, 09:17:36 PMPo zainstalowaniu systemu blueman manager nie widzi głośnika bluetooth. Czy trzeba coś pobrać? Wczesniej działał na tym komputerze w Lubuntu.

A doinstalowałeś bluez i bluez pulseaudio?

Jesli nie to zainstaluj i powinien działać.
Mepis, antiX, MX / JBL Go 2 niewidoczny w Antixie...
Ostatnia wiadomość przez Wabi - Marzec 22, 2025, 09:17:36 PM
Po zainstalowaniu systemu blueman manager nie widzi głośnika bluetooth. Czy trzeba coś pobrać? Wczesniej działał na tym komputerze w Lubuntu.
Arch / Artix, Endeavour Os -
Ostatnia wiadomość przez melis - Marzec 22, 2025, 12:58:42 PM
Cześć Wam! Czy coś się zmieniło ostatnio w Arch, że nie chcą dystrybucje na nim oparte, instalować poprawnie grub'a w uefi? Temat na forach artix i Endeavour Os, skupia sie na czystej instalacji efi. Ja jednak nie chcę pozbywać się Windows, ani później odbudowywać jego efi - dość to problematyczne jest. Po zaktualizowaniu arch keyring instalacje w końcu ruszają, ale wywraca się wszystko przy próbie instalacji grub. Znacie jakis patent na to, aby jednak nie musieć korzystać z czystej partycji efi? Poniżej zrzut błędu.
https://ibb.co/V0XL9WSf

Ok. Najwyraźniej partycja 512MB dla efi, nie jest już akceptowana przez te systemy, jeśli coś jeszcze tam wystepuje.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Marzec 21, 2025, 04:39:07 PM
@kaszczor - https://sjp.pwn.pl/szukaj/awaria.html - to jest "awaria". Nic nie napisałeś na ten temat. Nie chodzi o to, że coś działało i przestało. To nie jest "awaria". Nie tak to rozumiemy. W systemie operacyjnym "awarię" może spowodować pierdyliard rzeczy. Od zmiany jakiegoś programu (raczej biblioteki) poprzez cudowne działania użytkownika, który dokonał jakichś zmian, bo wydawało mu się, że przyniesie to zbawienny efekt (nawet w innym zakresie), po w istocie fizyczną awarię urządzenia. Chodzi o to, abyś to opisał. Jeśli jesteś to w stanie zidentyfikować w czasie, to być może zachowały się z tego jeszcze jakieś logi.
Stąd też próbujemy się od Ciebie - albowiem nikt z nas przy Twoim komputerze nie stał wówczas i do tej pory nie stoi - dowiedzieć, co było tą "awarią".
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Marzec 21, 2025, 02:55:50 PM
Cytat: kaszczor w Marzec 21, 2025, 02:10:57 PMPrzed awarią, było tak. Po włączeniu laptopa i uruchomieniu obudowy RAID z dwoma dyskami, na górnym pasku samoczynnie pojawiała się ikonka "Dyski i urządzenia". Tam pojawiała się nazwa urządzenia jako jeden dysk. Klikałem tam w "Podepnij i otwórz". I śmigało. Po awarii, jak klikam w "Podepnij i otwórz", to pojawia się komunikat "Nie można podpiąć tego urządzenia".
Ale jak to było z tą awarią? Nagle przestało działać bez widocznego powodu, czy może ,,padł" system i coś naprawiałeś, czy może coś przeinstalowywałeś/aktualizowałeś, czy może coś się wydarzyło z raidem? Każdy szczegół może mieć znaczenie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum