Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Jaki Linux wybrać / Stary laptop i jaki linux?
Ostatnia wiadomość przez thomsen - Maj 16, 2025, 08:55:25 AM
Witam

Mam na imię Tomasz i jestem tutaj nowy. Posiadam stary laptop z 2017 roku z grafiką Intel HD. Jako że jest to stary lapek więc zainstalowałem sobie xubuntu, dystrybucja fajna jest tylko problem z grafiką. Obraz jest rozmyty i żle działa scroll w przeglądarkach np. w firefox.
Moje pytanie. Jaki inny linux na stary komp tylko z lepszą obsługą mojej karty graficznej? Czy zmiana dystrybucji coś da? Bo jeszcze zastanawiałem się na lubuntu i chyba arch też jest lekki. Prosze o porade.
Sparky / Odp: Instalacja Wine na Sparky...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Maj 16, 2025, 08:45:39 AM
Cytat: linuxbest2024 w Maj 15, 2025, 07:02:55 PMhttps://wine.htmlvalidator.com/install-wine-on-debian-12.html
PS. Na Sparky repozytorium CDROM jest domyślnie wyłączone. Można pominąć pierwszy akapit z poradnika przy instalacji Wine na Sparky linux.

Sparky to dalej Debian więc dodanie architektury 32 bitowej i instalacja q4wine i wine zatem:

sudo apt update

sudo dpkg --add-architecture i386

sudo apt install q4wine wine

Można jeszcze winetricks:

sudo apt install winetricks

Sparky / Instalacja Wine na Sparky Linu...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Maj 15, 2025, 07:02:55 PM
https://wine.htmlvalidator.com/install-wine-on-debian-12.html
PS. Na Sparky repozytorium CDROM jest domyślnie wyłączone. Można pominąć pierwszy akapit z poradnika przy instalacji Wine na Sparky linux.
Inne dystrybucje Linux / Odp: Uruchamianie efootball202...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Maj 14, 2025, 09:16:23 PM
Jeśli chodzi o windows 11 to gry działają mi na lenovo ideapad 15iau7  tragicznie. A starsze z reguły nie działają albo są problemy z grafiką. A na linuxie takich problemów nie mam jak na razie jeśli chodzi o gry.Efootball na 720 p na windwos 11 mam dropy z 60 na 15 klatek na sekundę. Na sparky pod protonem gra działa w stałych 30 klatkach bez problemu pomimo rozdzielczości 1080p. CO prawda mam licencję na Windowsa 10 i 11 ,ale i tak z niej już nie korzystam nawet jako gracz. jakby windows 10 nadal był wspierany albo Windows 11 uruchamiał mi tak gry jak 10 to bym został przy windzie jeśli chodzi o gry.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Maj 14, 2025, 05:10:25 PM
Cytat: melis w Maj 14, 2025, 05:05:27 PMMoże nie potrzebnie wtrącę, ale szczerze chwilami mierżą mnie kwestie szarpania się z grami i gdy ktoś mi truje o granie na Linux, to odpowiadam: Windows...albo skacz dalej, tu bądź tam...

Trochę pesymistyczne z tym skakaniem.

Ja ci odpowiem no tak nic nie zastąpi windowsa ale jego licencja jest dość droga.

No i na windowsie chyba też nie wszystkie gry działają chodzi tu o windows 11.

Linux z wine czy też Gnu/Linux jest odpowiedzią na zapotrzebowanie na tanie distro czyli za darmo.

Ostatnia wiadomość przez melis - Maj 14, 2025, 05:05:27 PM
Może nie potrzebnie wtrącę, ale szczerze chwilami mierżą mnie kwestie szarpania się z grami i gdy ktoś mi truje o granie na Linux, to odpowiadam: Windows...albo skacz dalej, tu bądź tam...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Maj 14, 2025, 03:59:25 PM
Cytat: linuxbest2024 w Maj 14, 2025, 03:54:51 PMMoim zdaniem trudno stwierdzić który wygrywa, bo jak posprawdzałem kilkanaście gier to okazało się ,że na Cachy OS gry ,które uruchamiają się bez problemu czyli zdecydowana większość starszych działają lepiej niż na Sparky Linuxie.

Sparky Linux to twór pavroo polecam czystego Debiana wersje 12.10.

Jest on trochę trudniejszy ale bardziej dopracowany.

Sparky jest nadal świeży więc może mieć więcej błędów czy problemów.
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Maj 14, 2025, 03:54:51 PM
Moim zdaniem trudno stwierdzić który wygrywa, bo jak posprawdzałem kilkanaście gier to okazało się ,że na Cachy OS gry ,które uruchamiają się bez problemu czyli zdecydowana większość starszych działają lepiej niż na Sparky Linuxie.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Maj 14, 2025, 03:39:56 PM
Cytat: linuxbest2024 w Maj 14, 2025, 02:57:48 PMNa sparky linux stable 7.7 pulpit kde na wine 10 zainstalowany stąd : https://wine.htmlvalidator.com/install-wine-on-debian-12.html
na protonie 9-0-4 gra działa w 30 klatkach na sekundę bez żadnych problemów na pełnym ekranie.

Czyli Debian wygrywa względem CachyOS.

W sumie to  nie dziwne bo istnieje chyba dłużej.

W wikipedii pisze że Debian powstał  16 sierpnia 1993.

Zaś Arch Linux marzec 2002.
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Maj 14, 2025, 02:57:48 PM
Na sparky linux stable 7.7 pulpit kde na wine 10 zainstalowany stąd : https://wine.htmlvalidator.com/install-wine-on-debian-12.html
na protonie 9-0-4 gra działa w 30 klatkach na sekundę bez żadnych problemów na pełnym ekranie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum