Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

#1
Arch / Arch wierzgnął i kopnął...
Ostatnia wiadomość przez ciubaka - Dzisiaj o 10:23:03 AM
Po średnio pomyślnej aktualizacji systemu przy pomocy Pamac (bo ani Octopi, ani Pamac, ani Pak nie umiały się uporać z baza kluczy) system nie chce mi się podnieść. Komunikat przy starcie: "Reached target - Graphical interface" i ekran się zamraża w nieskończoność. Jak to ugryźć? Czy po prostu poddać już tego nieszczęsnego Archa, nad którym prawdę mówiąc - nie panuję?
#2
Pogaduchy / Odp: Fedora 36 - moje odczucia...
Ostatnia wiadomość przez ciubaka - Dzisiaj o 10:18:09 AM
Bardzo dziękuję Pawle za podpowiedź naprawy GRUB. Walczę już tym od jakiegoś czasu i prawie sie poddałem, omalże nie usunąłem Linuxów z komputera z Windows (bo żona tylko to potrafi obsłużyć). A tu taki zonk z Debiana/GRUB. Poprawiłem w Sparky i wszystko działa. Niestety po aktualizacji MX znowu wszystko się popsuło, ale wróciłem do domyślnego Sparky i znowu działa. Ale wiem już co zrobić, pozdrawiam...
#3
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Błąd środowiska graficzne...
Ostatnia wiadomość przez Jasiopi - Wrzesień 29, 2022, 08:17:17 PM
Polecenie nmtui działa. Lecz nie widzi z jakiegoś powodu nie widzi bezprzewodowej karty sieciowej. Spróbuję pobrać osobno te paczki. Jeśli to nie zadziała, zreinstaluję system, będzie już najprościej.
Dzięki za pomoc.
#4
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Brak wyświetlania obrazu na mo...
Ostatnia wiadomość przez darodm93 - Wrzesień 29, 2022, 12:59:58 PM
Dzień dobry,
Posiadam następującą konfiguracje: Laptop Dell 3520 oraz monitor z opcją stacji dokującej DELL P2422HE.
Połączenie przez kabel USB-C. Wersja Ubuntu 20.04.4

Problem jest następujący.
Po uruchomieniu laptopa w stacji dokującej, urządzenie się uruchamia lecz nie czyta monitora. Po ponownym odłączaniu i podłączeniu, system zaczyna wykrywać monitor (DP-1) i wtedy wszystko działa.
LAN, USB działa od samego początku.
proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. 
 
Sep 30 07:26:23 lubuntu kernel: [  417.912290] usb 2-1: USB disconnect, device number 10
Sep 30 07:26:23 lubuntu kernel: [  417.912294] usb 2-1.3: USB disconnect, device number 11
Sep 30 07:26:23 lubuntu kernel: [  418.184783] usb 3-2: new high-speed USB device number 11 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  418.335709] usb 3-2: New USB device found, idVendor=0424, idProduct=2806, bcdDevice= 2.10
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  418.335713] usb 3-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  418.335715] usb 3-2: Product: USB2806 Smart Hub
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  418.335717] usb 3-2: Manufacturer: Microchip
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  418.336913] hub 3-2:1.0: USB hub found
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  418.336969] hub 3-2:1.0: 6 ports detected
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.064779] usb 3-2.6: new high-speed USB device number 12 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.168667] usb 3-2.6: New USB device found, idVendor=0424, idProduct=284c, bcdDevice= 2.00
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.168670] usb 3-2.6: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.168672] usb 3-2.6: Product: Hub Feature Controller
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.168674] usb 3-2.6: Manufacturer: Microchip
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.171927] hid-generic 0003:0424:284C.0007: hiddev0,hidraw1: USB HID v1.10 Device [Microchip Hub Feature Controller] on usb-0000:00:14.0-2.6/input1
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.256773] usb 2-1: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 12 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.277201] usb 2-1: New USB device found, idVendor=0424, idProduct=5806, bcdDevice= 2.10
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.277204] usb 2-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.277206] usb 2-1: Product: USB5806 Smart Hub
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.277208] usb 2-1: Manufacturer: Microchip
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.278134] hub 2-1:1.0: USB hub found
Sep 30 07:26:24 lubuntu kernel: [  419.278480] hub 2-1:1.0: 5 ports detected
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.440993] usb 2-1.3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 13 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.461600] usb 2-1.3: New USB device found, idVendor=0bda, idProduct=8153, bcdDevice=31.00
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.461604] usb 2-1.3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=6
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.461606] usb 2-1.3: Product: USB 10/100/1000 LAN
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.461608] usb 2-1.3: Manufacturer: Realtek
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.461609] usb 2-1.3: SerialNumber: 001000001
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.540987] usb 2-1.3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 13 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.564587] r8152 2-1.3:1.0 (unnamed net_device) (uninitialized): Using pass-thru MAC addr b4:45:06:26:f1:dc
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.581083] r8152 2-1.3:1.0: load rtl8153b-2 v1 10/23/19 successfully
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.615426] r8152 2-1.3:1.0 eth0: v1.11.11
Sep 30 07:26:27 lubuntu kernel: [  421.664494] r8152 2-1.3:1.0 enxb4450626f1dc: renamed from eth0
Sep 30 07:26:28 lubuntu kernel: [  423.274027] usb 3-2: USB disconnect, device number 11
Sep 30 07:26:28 lubuntu kernel: [  423.274032] usb 3-2.6: USB disconnect, device number 12
Sep 30 07:26:29 lubuntu kernel: [  423.365584] r8152 2-1.3:1.0 enxb4450626f1dc: Stop submitting intr, status -71
Sep 30 07:26:29 lubuntu kernel: [  424.032858] usb 2-1: USB disconnect, device number 12
Sep 30 07:26:29 lubuntu kernel: [  424.032863] usb 2-1.3: USB disconnect, device number 13
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  431.796790] usb 3-2: new high-speed USB device number 13 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  431.947541] usb 3-2: New USB device found, idVendor=0424, idProduct=2806, bcdDevice= 2.10
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  431.947545] usb 3-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  431.947547] usb 3-2: Product: USB2806 Smart Hub
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  431.947549] usb 3-2: Manufacturer: Microchip
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  431.949752] hub 3-2:1.0: USB hub found
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  431.949821] hub 3-2:1.0: 6 ports detected
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  432.093185] usb 3-2: USB disconnect, device number 13
Sep 30 07:26:37 lubuntu kernel: [  432.107686] usb 2-1: Device not responding to setup address.
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.312896] usb 2-1: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 14 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.333538] usb 2-1: New USB device found, idVendor=0424, idProduct=5806, bcdDevice= 2.10
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.333542] usb 2-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.333545] usb 2-1: Product: USB5806 Smart Hub
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.333547] usb 2-1: Manufacturer: Microchip
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.334453] hub 2-1:1.0: USB hub found
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.334494] hub 2-1:1.0: 5 ports detected
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.404675] usb 3-2: new high-speed USB device number 14 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.558811] usb 3-2: New USB device found, idVendor=0424, idProduct=2806, bcdDevice= 2.10
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.558815] usb 3-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.558817] usb 3-2: Product: USB2806 Smart Hub
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.558818] usb 3-2: Manufacturer: Microchip
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.559814] hub 3-2:1.0: USB hub found
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  432.559844] hub 3-2:1.0: 6 ports detected
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.044836] usb 2-1.3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 15 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.065618] usb 2-1.3: New USB device found, idVendor=0bda, idProduct=8153, bcdDevice=31.00
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.065622] usb 2-1.3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=6
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.065624] usb 2-1.3: Product: USB 10/100/1000 LAN
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.065626] usb 2-1.3: Manufacturer: Realtek
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.065627] usb 2-1.3: SerialNumber: 001000001
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.149072] usb 2-1.3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 15 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.172756] r8152 2-1.3:1.0 (unnamed net_device) (uninitialized): Using pass-thru MAC addr b4:45:06:26:f1:dc
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.188890] r8152 2-1.3:1.0: load rtl8153b-2 v1 10/23/19 successfully
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.223700] r8152 2-1.3:1.0 eth0: v1.11.11
Sep 30 07:26:38 lubuntu kernel: [  433.268677] usb 3-2.6: new high-speed USB device number 15 using xhci_hcd
Sep 30 07:26:39 lubuntu kernel: [  433.373067] usb 3-2.6: New USB device found, idVendor=0424, idProduct=284c, bcdDevice= 2.00
Sep 30 07:26:39 lubuntu kernel: [  433.373071] usb 3-2.6: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Sep 30 07:26:39 lubuntu kernel: [  433.373073] usb 3-2.6: Product: Hub Feature Controller
Sep 30 07:26:39 lubuntu kernel: [  433.373075] usb 3-2.6: Manufacturer: Microchip
Sep 30 07:26:39 lubuntu kernel: [  433.376431] hid-generic 0003:0424:284C.0008: hiddev0,hidraw1: USB HID v1.10 Device [Microchip Hub Feature Controller] on usb-0000:00:14.0-2.6/input1
Sep 30 07:26:39 lubuntu kernel: [  433.428706] r8152 2-1.3:1.0 enxb4450626f1dc: renamed from eth0
Sep 30 07:26:43 lubuntu kernel: [  437.741100] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): enxb4450626f1dc: link becomes ready
Sep 30 07:26:43 lubuntu kernel: [  437.741635] r8152 2-1.3:1.0 enxb4450626f1dc: carrier on
#5
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Błąd środowiska graficzne...
Ostatnia wiadomość przez PomPom - Wrzesień 28, 2022, 09:59:29 PM
No to zrobiła się grubsza sprawa, której nie rozumiem, ale mniejsza z tym. Sprawdź, czy działa polecenie nmtui - to wygodny pseudograficzny program do łączenia z siecią.

Jak czegoś brakuje, to można na innym urządzeniu pobrać paczki .deb i je zainstalować poleceniem sudo dpkg -i <nazwa pakietu>, ale to upierdliwy krok, bo często jest dużo zależności. Jak coś, to: https://packages.ubuntu.com/
#6
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Błąd środowiska graficzne...
Ostatnia wiadomość przez Jasiopi - Wrzesień 28, 2022, 09:44:21 PM
gdm.service does not exist

Rozumiem że teraz muszę pobrać środowisko graficzne.

Lecz teraz mam inny problem. Bez graficznego nie potrafię połączyć się z wifi, więc nie mogę nic pobrać. Tutorial który znalazłem wykorzystuje polecenie ifconfig. A nie mam pobranych net-tools. Jest może jakieś inny sposób?
#7
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Błąd środowiska graficzne...
Ostatnia wiadomość przez PomPom - Wrzesień 28, 2022, 07:52:09 PM
To spróbuj tak: zaloguj się i wpisz
sudo systemctl enable gdm && sudo systemctl start gdmPierwsze polecenie dodaje menadżer logowania do swoistego autostartu, a drugie po prostu uruchamia wspomniany menadżer. Możesz w sumie wpierw spróbować tylko drugie polecenie, żeby zobaczyć, czy środowisko graficzne wystartuje. Jak nie, to już jakoś nas to lepiej nakieruje, ale też wtedy możesz dla pewności zrobić aktualizację i znowu spróbować. sudo apt update && sudo apt upgrade
#8
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Błąd środowiska graficzne...
Ostatnia wiadomość przez Jasiopi - Wrzesień 28, 2022, 06:43:20 PM
Zostawiłem na noc włączony. Przeszedł w tryb czuwania. Chciałem się zalogować lecz nie mogłem w nic kliknąć, by wpisać hasło, więc wyłączyłem i włączyłem. Włączył się tryb tekstowy. Mogę do niego się zalogować i są wszystkie pliki.
#9
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Błąd środowiska graficzne...
Ostatnia wiadomość przez PomPom - Wrzesień 28, 2022, 06:09:55 PM
W jaki sposób się zacięło? Podczas jakiej czynności się zacięło? Czy gdy odpala się bez środowiska graficznego, masz możliwość się zalogować?
#10
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Błąd środowiska graficznego Ub...
Ostatnia wiadomość przez Jasiopi - Wrzesień 28, 2022, 01:01:20 PM
Mam Ubuntu 20.04 od kilku dni. Po kilku dniach użytkowania zachowanie się zacięło to siłowo go zresetowałem. Przy ponownym włączeniu odpala się bez środowiska graficznego. Da się to jakoś odratować bez reinstalacji?


Linux współdzieli dysk z Windowsem jakby to było potrzebne.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum