Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Arch / Odp: CachyOS - jak ugryźć miga...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Dzisiaj o 10:01:01 AM
Chwila, bo nie bardzo rozumiem. SystemD nie jest bootloaderem. Bootloaderem o podobnej nazwie jest systemd-boot, który można dość łatwo konfigurować (niestety z "palca"). Jak się domyślam tu masz gdzieś problem (w konfiguracji systemd-boot), ale nie wiem jaki i nie będę wiedział, dopóki nie napiszesz w czym konkretnie problem leży.
Jeśli wolisz GRUBego, to zawsze możesz zmienić.

PS: System nie wstaje (jeśli w ogóle mu się to przydarzy) zasadniczo w kilku przypadkach:
1. Została wykonana częściowa aktualizacja systemu - remedium proste: zawsze wykonywać pełną, bowiem Arch (i pochodne) nie wspierają częściowej aktualizacji systemu.
2. Z jakiegoś powodu nowy kernel się pokłócił z systemem - miej 2 kernele w systemie, wystartuj z drugiego, a wówczas możesz sobie naprawiać do woli.
3. Coś poszło nie tak ze sterownikami - tu najczęściej albo poprawne przeinstalowanie sterownika, bądź jego downgrade zwykle pomoże (i dotyczy/-ło/ to głównie nvidia, a Ty masz Intela i AMD - nie pamiętam, by to się wywaliło od kilkudziesięciu lat). 
Większość operacji wykonasz nawet bez live. Z live, to właśnie chroot. Dlaczego proponuję takie rozwiązanie? Bowiem pozwoli na rozpoznanie problemu i jego naprawę. Tak, niekiedy trwa to dłużej niż przywrócenie ze snapa, ale snap da tylko poprzedni system, a nie aktualny.
O swoje ustawienia nie musisz się martwić, bowiem są one przechowywane w ~/home, do którego aktualizacja systemu nie ma dostępu. Dla pewności zawsze możesz mieć partycję root i home (choć osobiście już dawno tego zaprzestałem).
Ostatnia wiadomość przez Accura - Dzisiaj o 08:48:14 AM
Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 08:32:30 AMZerknij na wiki Archa oraz podane tam linki. Zdaje się że tym asystentem też można to poustawiać. Nie używam, ale z tego co wiem, po prostu przy btrfs nie jest Ci potrzebne narzędzie pn. timeshift, bowiem ta sama funkcjonalność jest wbudowana w system plików.

Tak rozumiem. Patrzyłem wiki, patrzyłem jak to ma działać, ale problemem jest bootloader "systemd" - nie da się prosto.
Na czystym Arch, tak, nawet timeshift ogarnia bez problemu z systemd, ale w cachy testowałem i niestety system już nie wstaje.
Narzędzie wbudowane jest, mam skonfigurowane i chodzi mi o to, aby po włączeniu kompa gdy nie mogę się zalogować nawet w trybie tekstowym, móc "coś" zrobić, aby system przywrócić do życia sprzed awarii (może być nawet odpalenie z live) i wiedzieć co wykonać, aby przywrócić właśnie z tego snapa.

Ewentualnie na spokojnie w któryś dzień przeprowadzę na innym dysku operację i powrzucam screeny jak to wygląda, może wtedy będziecie mieli chłopaki jaśniejszy obraz tego o czym mówię.
Istnieje tez inna ewentualność - mógłbym robić kopię całego dysku na inny, nawet w formie klona, ale to tez nie działa, bo po klonie system nie wstaje wcale.

lubię mieć poustawiane jak mam, i chciałbym "w razie czego" mieć kopie, aby w parę chwil mieć system jak sprzed awarii, która oczywiście nie musi się wydarzyć, ale zawsze może :)
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Dzisiaj o 08:32:30 AM
Zerknij na wiki Archa oraz podane tam linki. Zdaje się że tym asystentem też można to poustawiać. Nie używam, ale z tego co wiem, po prostu przy btrfs nie jest Ci potrzebne narzędzie pn. timeshift, bowiem ta sama funkcjonalność jest wbudowana w system plików.
Ostatnia wiadomość przez Accura - Dzisiaj o 08:22:54 AM
Ja rozumiem, że ciężko go zepsuć, apka Btrfs assistant jest oczywiście i pewnie z jej poziomu będzie działać.
Mnie tylko chodzi o to, jak odtworzyć ze snapa, czy timeshift (komendą, lub komendami), w razie gdy większość systemu nie działa.
Chroot pewnie potężne narzędzie, nie wątpię, ale co by nie mówić - kopia szybsza :)
Snapy wydają się być idealne, ale nie wiem jak mam odtworzyć, a chciałbym mieć taką wiedzę "w razie czego" :)

No i co do stabilności, to zgadzam się, jak dotąd chodzi jak skała :)

Подарите незабываемые эмоции с  - лучший выбор подарка на День Рождения вашему близкому человеку!
Установите официальное  и получите доступ к уникальным игровым возможностям и бонусам для онлайн-гемблинга.
Официальный  - удобный вход для игроков, где можно насладиться азартными играми и получить доступ к бонусам и акциям.
Przywitaj się / Играйте в свои любимые азартны...
Ostatnia wiadomość przez MaevePype - Dzisiaj o 12:00:44 AM
Скачайте бесплатно приложение  на официальном сайте для удобного доступа к играм и азартным развлечениям на своем устройстве с операционной системой Android.
Przywitaj się / Подробное описание правил игро...
Ostatnia wiadomość przez Brielvelm - Lipiec 09, 2025, 11:24:49 PM
На ициальный сайт вход в личный кабинет, где игроки могут насладиться популярными игровыми автоматами и получить доступ к эксклюзивным бонусам и акциям.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Lipiec 09, 2025, 11:03:45 PM
System plików btrfs oferuje Ci sam w sobie coś jak timeshift (inna sprawa, że IMO - to strata miejsca i czasu). Masz taką apkę Btrfs assistant (jak nie, to doinstaluj) i poukładaj to jak chcesz.
PS: Jeszcze nie udało mi się Kaczkę zdestabilizować tak, by ją odtwarzać z jakiegoś snapa. Z Archem, którego używałem jeszcze dłużej - również.
PS2: Lepiej nauczyć się cachy(arch)-chroota, albowiem chroot działa na każdym systemie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum