Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Pogaduchy / Odp: Jakie zdolności należy po...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Dzisiaj o 02:58:45 PM
Cytat: linux4ever w Kwiecień 17, 2025, 08:40:53 AMJakie zdolności są niezbędne aby używać linuksa ?
Na pewno trzeba wyraźnie rozróżnić pomiędzy ,,używać Linuksa" a ,,dobrze poznać Linuksa". Do tego pierwszego nie potrzeba wiele: ,,przyjazna" dystrybucja, czyli taka która zawiera w sobie wszystko co potrzebne (np. Ubuntu, Sparky, MX itp.), podstawowe umiejętności obsługi komputera i trochę szczęścia. To ostatnie potrzebne do tego, żeby wszystkie podstawowe funkcjonalności ruszyły ,,z pudełka". Jeśli zaraz na początku trzeba się będzie zmagać z grafiką, klawiaturą, myszą, drukarką, połączeniem z Internetem, odtwarzaniem filmów czy muzyki itp., to można się załamać.
Debian / Odp: Antix a wykrywanie kontro...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Dzisiaj o 02:27:15 PM
Cytat: linuxbest2024 w Dzisiaj o 02:09:38 PMNa sparky linuxie pad wykrywany jest bez problemu ale jak podłączę pada do wejścia usb w laptopie. Jak podłaczę pada do huba usb choetech 11 in 1 to pad nie jest wykrywany. Hub podłączałem do wejścia usb typu c i przez przejściówkę z usb  C do usb i pad podłączony do huba nie jest wykrywany. W przypadku antixa pad nie jest na żadnym porcie usb w laptopie wykrywany. Za kilka dni sprawdzę na innym laptopie tego pada.

Może to problem z hubem ?

Zobacz też na innym systemie.
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Dzisiaj o 02:09:38 PM
Na sparky linuxie pad wykrywany jest bez problemu ale jak podłączę pada do wejścia usb w laptopie. Jak podłaczę pada do huba usb choetech 11 in 1 to pad nie jest wykrywany. Hub podłączałem do wejścia usb typu c i przez przejściówkę z usb  C do usb i pad podłączony do huba nie jest wykrywany. W przypadku antixa pad nie jest na żadnym porcie usb w laptopie wykrywany. Za kilka dni sprawdzę na innym laptopie tego pada.
KDE / Odp: KDE Plasma do grania?
Ostatnia wiadomość przez CDeB - Kwiecień 19, 2025, 10:29:22 PM
Cytat: QkiZ w Kwiecień 18, 2025, 07:51:18 PM
Cytat: CDeB w Luty 04, 2024, 10:03:11 PMNie ma czegoś takiego jak lepsze / gorsze środowisko graficzne do grania. Można mówić o lepszej czy gorszej dystrybucji, ale nie o środowisku.
To zależy. Jeżeli masz słabego kompa różnica może być widoczna. Ale jeśli komp jest w miare nowy, nie będzie różnicy.
CytatGeneralnie zarówno Gnome i jego forki (cinnamon, budgie), jak i KDE uchodzą za ciężkie środowiska.
Już dawno tak nie ma. Szczególnie w przypadku KDE. KDE plus programy na starcie zjadają mi jakieś 1,2-1,5GB.

Chyba nie doczytałeś do końca, albo nie zrozumiałeś posta którego próbujesz komentować.
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Kwiecień 19, 2025, 06:20:07 PM
Na razie nic to nie zmieniło.Pad nadal nie jest wykrywany.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Kwiecień 19, 2025, 04:51:05 PM
Zatem spróbuj może: xserver-xorg-input-joystick - X.Org X server -- joystick input driver

Bo możesz też: xserver-xorg-input-libinput - X serwer z X.Org - sterownik wejściowy libinput lub xserver-xorg-input-evdev - Serwer X od X.org -- sterownik wejścia evdev

I już piszę jakie są różnice:
CytatWorth noting though that evdev is a kernel interface, whilst libevdev is a userspace library that uses it (as well as libinput). In the long run you'll lose because libevdev is unmaintained, it was replaced by libinput

Z: https://askubuntu.com/questions/1182438/switching-from-libinput-to-evdev

Jeśli masz evdev odinstaluj go i zainstaluj libinput zaś gdy masz libinput postępuj odwrotnie.

I powiadom o zmianach.
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Kwiecień 19, 2025, 04:36:05 PM
Utworzyłem ten plik z linku ,uruchomiłem ponownie komputer ,ale pad co prawda porzestał symulować mysz ,ale nadal nie działa na emulatorze , nie można ustawić sterowania ani nie da się go używać w jakikolwiek sposób.

https://www.antixforum.com/forums/topic/prohibit-gamepad-from-moving-mouse-cursor-in-games/
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Kwiecień 19, 2025, 03:53:56 PM
Cytat: linux4ever w Kwiecień 19, 2025, 03:20:17 PMA masz sterownik xserver-xorg-input?

I co pokazuje dmesg i lsusb ?
sterownik jest zainstalowany.
lsusb pokazuje mi coś takiego

Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 017: ID 20d6:2013 PowerA Xbox Series X Cuphead EnWired Controller Ms Chalice
Bus 003 Device 004: ID 5986:2155 Acer, Inc Integrated Camera
Bus 003 Device 006: ID 0bda:4853 Realtek Semiconductor Corp. Bluetooth Radio
Bus 003 Device 009: ID 1038:184d SteelSeries ApS SteelSeries Prime Mini
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Kwiecień 19, 2025, 03:20:17 PM
A masz sterownik xserver-xorg-input?

I co pokazuje dmesg i lsusb ?
Debian / Antix a wykrywanie kontrolera ...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Kwiecień 19, 2025, 02:53:36 PM
Mam taki dziwny problem na dystrybucji antix bez względu na pulpit ,który wybiorę czy doinstaluje. Po podłączeniu pada mogę nim sterować kursorem na pulpicie czy klikać lewym przyciskiem myszy używając przycisków na kontrolerze, ale jak włączę np. emulator ares czy jakąś grę przez wine to pad nie jest wykrywany.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum