Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Xfce / Odp: Zmiana rozdzielczości ekr...
Ostatnia wiadomość przez robson75 - Dzisiaj o 01:16:56 PM
Okazało się, że problemem jest najnowszy pakiet xf86-video-intel downgrade rozwiązuje mój problem. Pamiętam, że kiedy była aktualizacja do wersji 1:2.99.917+923+gb74b67f0-1, pulpit nie ładował się po restarcie. Dopiero po edycji pliku /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf do którego musiałem dodać tą linijkę
Opcja ,,DRI" ,,2"To ładuje pulpit normalnie, ale tylko wtedy, gdy compiz jest włączony. Na xfwm4 w ogóle się nie ładuje.
Inne dystrybucje Linux / Odp: Solus Budgie - tworzenie ...
Ostatnia wiadomość przez sovtware - Dzisiaj o 02:46:19 AM
Ikony można dodawać lecz jeżeli chodzi o takie menu :

to nie wiem jak to ustawić i czy jest taka możliwość 

obecnie używam Ubuntu Budgie

pozdrawiam
Fedora / Jak poprawić dźwięk w Fedora L...
Ostatnia wiadomość przez alieno - Marzec 31, 2023, 08:28:30 PM
...właśnie zamierzam zdradzić Fedorę i nie wiem z kim. Mint ma lepszy dźwięk niż inne  dystrybucje. Nie wiem czemu tak jest, ale porównywałem. Fedora brzmi kiepsko, choć radzono mi na innych forach...
Cytatskopiować plik /usr/share/pipewire/pipewire.conf do ~/pipewire/pipewire.conf a następnie ustawić
default.clock.rate  =  96000
default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ]
Efekt był kiepski, mało wysokich tonów, w ogóle nijako. Chyba że tu na tym forum ktoś mi doradził, jak poprawić dźwięk w Fedorze? Ale na to pewnie muszę założyć nowy wątek.
https://wiki.archlinux.org/title/PipeWire#Changing_the_sample_rate
https://gitlab.freedesktop.org/pipewire/pipewire/-/wikis/Config-client
https://discovery.endeavouros.com/audio/audiophile/2022/01/
Czy ktoś mi pomoże to rozkminić? Muszę mieć ładny dźwięk.
Jaki Linux wybrać / Odp: Nowy smak Ubuntu, Cinnamo...
Ostatnia wiadomość przez alieno - Marzec 31, 2023, 08:26:45 PM
Przenoszę ten wątek do działu dla Fedory.
Ostatnia wiadomość przez alieno - Marzec 31, 2023, 08:02:22 PM
Dzięki PomPom za podpowiedź, bo właśnie zamierzam zdradzić Fedorę i nie wiem z kim. Mint ma lepszy dźwięk niż inne dystrybucje. Nie wiem czemu tak jest, ale porównywałem. Fedora brzmi kiepsko, choć radzono mi na innych forach...
Cytatskopiować plik /usr/share/pipewire/pipewire.conf do ~/pipewire/pipewire.conf a następnie ustawić
default.clock.rate  =  96000
default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ]
Efekt był kiepski, mało wysokich tonów, w ogóle nijako. Chyba że tu na tym forum ktoś mi doradził, jak poprawić dźwięk w Fedorze? Ale na to pewnie muszę założyć nowy wątek.
https://wiki.archlinux.org/title/PipeWire#Changing_the_sample_rate
https://gitlab.freedesktop.org/pipewire/pipewire/-/wikis/Config-client
https://discovery.endeavouros.com/audio/audiophile/2022/01/
Czy ktoś mi pomoże to rozkminić? Muszę mieć ładny dźwięk.
Ostatnia wiadomość przez PomPom - Marzec 31, 2023, 07:09:53 PM
Miałem się tu rozpisać, ale Mint może i nie jest przeze mnie lubiany, ale ma grupę deweloperów, społeczność i inne cechy dojrzałego systemu operacyjnego. Wszedłem na stronę Ubuntu Cinnamon Remix, żeby zobaczyć szczegóły, kto za tą dystrybucją stoi, co oferują, itd. Niektóre linki na stronie przekierowują na stronę główną, link do githuba nie działa - spoko. Poszukałem kim jest autor (jedna osoba). Ma on 15 lat, czyli jest w wieku, gdy z dnia na dzień może się bardzo wiele zmienić. Nie mówię, że to oleje, żeby ganiać za dziewczynami, ale może być odwrotnie - jego umiejętności się rozwiną na tyle, że będzie mógł przyszłość wiązać z czymś, na czym dobrze zarobi. Prowadzenie niszowej dystrybucji to najwyżej coś do portfolio.

Z tych dwóch lepiej brać Minta, który nie jest zdany na humory jednego autora i który jest w miarę pewny, że w przyszłości będzie nadal istniał i rozwijał się.
Jaki Linux wybrać / Nowy smak Ubuntu, Cinnamon? Cz...
Ostatnia wiadomość przez alieno - Marzec 31, 2023, 02:25:01 PM
Podobno od najnowszego wydania Ubuntu, Ubuntu Cinnamon staje się kolejnym, nowym smakiem. Dlatego moje pytanie: Co lepiej wybrać U_Cinn, czy Mint_Cinn? I dlaczego? Chciałbym wyrobić sobie zdanie.
Jaki Linux wybrać / Odp: Czy opłaca się wybrać coś...
Ostatnia wiadomość przez melis - Marzec 30, 2023, 05:53:31 PM
No nie do końca się zgodzę z przedmówcą. Dość długi czas używałem OpenSuse i faktycznie Yast, to panel sterowania Windows :D Zrobi się z jego poziomu niemal wszystko, oprócz aktualizacji systemu,bo tę najlepiej wykonać za pomocą konsoli. I de facto, to jedyna czynność, którą trzeba wykonywać w konsoli. Całą resztę - instalacja oprogramowania, zarządzanie repozytoriami, wyszukiwanie oprogramowania, konfiguracja i obsługa Grub2 jak i jego update - wszystko to i wiele więcej, wykonać można z poziomu narzędzi znajdujących się w Yast. Mało tego: gdy np zainstaluje się nie właściwy sterownik, przez który system, w następnym rozruchu nie zdoła się uruchomić do GUI, to Yast uruchamia się w konsoli i w trybie cli, jest niemal równie funkcjonalny, dzięki czemu można usunąć feralny sterownik, bądź cokolwiek innego, doinstalować ;)  Tak teraz się przyglądam, to Yast generalnie zawiera wszystko :) Plus zarządzanie Vmkami...
Xfce / [Rozwiązany] Zmiana rozdzielcz...
Ostatnia wiadomość przez robson75 - Marzec 30, 2023, 03:30:01 PM
Mam problem z xfce4, a mianowicie domyślna rozdzielczość ekranu to 1360x768, i wtedy normalnie mi startuje sesja xfce. Ale ta rozdzielczość mi nie odpowiada, i gdy ją zmienię na 1024x768 to sesja po ponownym zalogowaniu nie startuje, jest tylko czarny ekran z kursorem. I dzieje się to tylko jak wyłączę compiz aby przełączyć się na xfwm4. I tu moja prośba do userów xfce4, aby sprawdzić czy u Was jak zmienicie rozdzielczość ekranu są te same objawy co u mnie.
Jaki Linux wybrać / Odp: Czy opłaca się wybrać coś...
Ostatnia wiadomość przez ciubaka - Marzec 30, 2023, 08:51:33 AM
Jakby co - to YAST wcale nie jest tak prostym i przyjaznym graficznym narzędziem, jak o nim się pisze i mówi. Konsola w Suse i instalowanie "jednoklikiem" z repozytoriów są niezbędne. YAST z tego co ja ogarnąłem - był tylko wspomaganiem systemu, to nie Apptus, nie Synaptic i nie Gnome System Manager, nawet nie nieszczęsna DNF Dragora.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum