Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Arch => Wątek zaczęty przez: Predator w Luty 26, 2020, 10:27:05 am

Tytuł: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: Predator w Luty 26, 2020, 10:27:05 am
Już kiedyś to przerabiałem ale zapomniałem co było nie tak.
Instalacja przebiegła ok a teraz po zalogowaniu mam komunikat: sieć jest wyłączona
Za groma nie mogę uruchomic modemu.
Networkmanager przy instalacji był dostępny i został zainstalwoany.
ModemManagera niestety nie zainstalowałem.

Teraz, próbuję z paczek pkg.tar ale bada zależności i nie chce nic instalować bo... nie ma internetu.
Nie wiem jak to ugryźć.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Luty 26, 2020, 10:31:50 am
A podniosłeś usługę sieci, czyli w tym przypadku NetworkManager (chyba, że również musisz ModemManager)?
Jeśli potrzebujesz ModemManager dla połączenia z siecią, to ściągnij sobie paczkę w innym systemie (masz ich tam kilka), sprawdź zależności (czy je masz) i ewentualnie również dociągnij (uwaga: z rozwagą przeczytaj jakie są optdepends, czemu służą i czy Tobie są one potrzebne), a potem zainstaluj je w Archu z wykorzystaniem pacman -U.

EDIT:
No to widzę już z innego wątku. Stronka: https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/modemmanager/ (https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/modemmanager/) ściągasz modemmanager, może jakieś GUI do niego (prawa kolumna), być może Ci będzie potrzebny usb_modeswitch (jeśli modem jest jednocześnie pamięcią masową), to co jest bez (make) w lewej kolumnie (to są zależności modemmanager i bez tego działać nie będzie). Jeśli coś będziesz ściągać z tej listy, to również wejdź w stronę tego co ściągasz i sprawdź, czy zależności tej paczki masz itd. itp. Wszystkie ściągnięte paczki do jakiegoś jednego miejsca i zainstalować hurtem przez pacman -U.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: Predator w Luty 26, 2020, 10:45:01 am
No to mam zajęcie na tydzień.

A co do podciągnięcia usługi to ...
nie wiem czy mi się udało

System podaje że: usługa manager sieci nie jest uruchomiona

Sprzęt niby widzi, udało mi się z konsoli zarejestrować modem, jego MAC widzi poprawnie.

ModemManagera wziąłem stąd, https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/modemmanager/
Mówisz: wszystkie zależności pobrać ... no dobra

Ps. przy okazji: instrukcja dla Pacmana aby hurtem to zainstalować to ... ??
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Luty 26, 2020, 10:48:31 am
Zacznę od końca - brak w pytaniu treści, ale to i tak podstawy, a zatem... wicie rozumicie :) Próbuj sobie z pacman -U więcej Ci to da.

Skoro masz modem LTE, to samo podniesienie NetworkManager nic Ci nie da, bo brakuje zainstalowanego ModemManager oraz podniesienia tej usługi. Resztę masz w poprzednim wpisie.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: Predator w Luty 26, 2020, 12:09:46 pm
Zrobione, Panie... w domu jesteśmy  8)
No to caculeńki teraz jest. nareszcie wszystko nowe nowiuteńkie  ;D

Ogarnąłem już temacior, zabrakło:

libmbim 1.22.0-1
libqmi 1.24.4-1
ppp 2.4.7-6
oraz
gtkspell3 3.0.10-2

Powyższe to zależności dla:
ModemManager 1.12.6
ModemManager-qt 5.6.7

i już wiem o czym zapomniałem z zapomiałem o:
switchboard-plug-network-2.2.0-1-x86_64.pkg
no i teraz wszystko świetnie hula.
RAMDISK też już sobie porzeźbiłem, znacznie łatwiej jak WIKI pisze, wystarczyło dopisać do FSTAB linijkę i po reboocie RAM disk od ręki widoczny.
Ubuntowy sposób ale na Archu zatrybił:

FSTABEDIT & +
tmpfs /media/ramdisk tmpfs size=256M,nr_inodes=10k,mode=1777 0 0
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Luty 26, 2020, 12:12:11 pm
A w jaki sposób łączysz się z siecią? przez WIFI czy po kablu?
Bo jeżeli to drugie to niezbędna jest paczka usb_modeswitch, z tego co się orientuje to podczas instalacji Arch-a ta paczka nie jest domyślnie instalowana. Tak samo jest z instalatorem Anarchy.
Wystarczy wejść tutaj i pobrać paczkę
https://www.archlinux.org/packages/community/x86_64/usb_modeswitch/ (https://www.archlinux.org/packages/community/x86_64/usb_modeswitch/)
oraz
https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/tcl/ (https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/tcl/)
Ponieważ paczka tcl jest wymaganą zależnością usb_modeswitch.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: Predator w Luty 26, 2020, 12:18:08 pm
Jest to modem USB Hilink, to znaczy kiedyś był zwykły (wdzwaniany przez nr. dialup), taki E3372 z Play. Z czasem soft zmieniłem i zrobił się z tego HiLink, czyli karta sieciowa. Działa to tak że nie potrzebny jest config i soft na kompie, modem potrzebuje tylko prądu i już loguje do sieci. Działa mi to z dekoderem, z telewizorem no i z każdym kompem (bez względu na zainstalowany system). Wszystki elinuxy go widzą bez najmniejszego problemu lecz tylko w Archo podobnych były problemy. USBmodeswitch nie wgrywałem, wgrałem tylko to co wyżej zapodałem i modem już hula. On ogólnie był widoczny w systemie ale gryzł się z sieciówką (LAN) zainstalowaną na płycie głównej lapka. Właśnie już z Archa piszę...
Rozpitolę go jeszcze ze 20 razy, postawię na wowo 19... i wtedy kopię Minta w kosmos bo mi dysk zasmieca.
Ten Pacman cały to GENIUSZ normalnie jest ...
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Luty 26, 2020, 12:21:11 pm
A w jaki sposób łączysz się z siecią? przez WIFI czy po kablu?
Bo jeżeli to drugie to niezbędna jest paczka usb_modeswitch,

Co takiego??? Paczka usb_modeswitch jest potrzebna gdy masz urządzenie:
1. podłączane przez usb,
2. zawiera w sobie modem,
3. zawiera w sobie jakąkolwiek pamięć masową.

Nie ma nic wspólnego z połączeniem sieci po kablu.
 
@Predator - Masz Xfce, zainstalowałeś sobie modemmanager-qt, choć rozsądek podpowiada, że lepszym dla Ciebie wyborem byłby modem-manager-gui (jest oparte o Gtk3).
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: Predator w Luty 26, 2020, 12:59:24 pm
Już się kapnąłem, a modemmanager został wyrzucony. Nie jest potrzebny dla modemów hilink które są kartami sieciowymi. Z pomocą przybiegł Robson75, okazało sie że paczki które zapodał były jednak potrzebne. Po restarcie kompa kilka razy Arch miał problem z inicjacją modemu gdy LAN w biosie była załączona.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Luty 26, 2020, 01:09:16 pm
Z opisu wynika, że Twój modem to E3372 (rozumiem, że chodzi o Huawei), a to ma gniazdo na karty microSD - stąd też konieczność usb_modeswitch.
Normalnie jednozadaniowy modem nie wymaga usb_modeswitch (po prostu nie ma tam czego przełączać, a najprawdopodobniej nie znajduje się takie urządzenie w ogóle na liście obsługiwanych i usb_modeswitch niczego nie przełącza).
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Luty 26, 2020, 02:14:33 pm

Co takiego??? Paczka usb_modeswitch jest potrzebna gdy masz urządzenie:
1. podłączane przez usb,
2. zawiera w sobie modem,
3. zawiera w sobie jakąkolwiek pamięć masową.

Nie ma nic wspólnego z połączeniem sieci po kablu.
@pavbaranov
Bez paczki usb_modeswitch w ogóle nie mogę nawiązać połączenia z siecią, tak więc jest ona mi niezbędna w systemie.
Podczas instalacji Anarchy mam połączenie z siecią a to za sprawą DHCP, ale już po instalacji gdy odłączę mój modem z kabla USB, i ponownie go podłączę to nie mam połączenia z siecią. Tak więc sam widzisz.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Luty 26, 2020, 02:55:02 pm
@robson75 - To, że Ty nie możesz nawiązać połączenia z siecią, gdy nie masz zainstalowanej paczki usb_modeswitch nie daje podstaw do kategorycznego stwierdzenia, że paczka ta jest niezbędna przy połączeniu kablowym z siecią, albowiem jest to bzdura jakich mało. Przeglądnij paczkę: pacman -Ql usb_modeswitch zerknij sobie w to, czym są pliki konfiguracyjne każdego z urządzeń, które jest znane temu narzędziu (w /usr/share/usb_modeswitch/) - zastanów się co to robi. I powtórzę: w przypadku "normalnej" karty LAN, nie jest to kompletnie konieczne, a zatem nie jest to paczka konieczna dla połączenia sieciowego po kablu.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Luty 26, 2020, 03:41:41 pm
@robson75 - To, że Ty nie możesz nawiązać połączenia z siecią, gdy nie masz zainstalowanej paczki usb_modeswitch nie daje podstaw do kategorycznego stwierdzenia, że paczka ta jest niezbędna przy połączeniu kablowym z siecią, albowiem jest to bzdura jakich mało. Przeglądnij paczkę: pacman -Ql usb_modeswitch zerknij sobie w to, czym są pliki konfiguracyjne każdego z urządzeń, które jest znane temu narzędziu (w /usr/share/usb_modeswitch/) - zastanów się co to robi. I powtórzę: w przypadku "normalnej" karty LAN, nie jest to kompletnie konieczne, a zatem nie jest to paczka konieczna dla połączenia sieciowego po kablu.
Bez komentarza.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Luty 26, 2020, 03:50:32 pm
Nie mam pojęcia dlaczego u mnie bez paczki usb_modeswitch nie mogę się połączyć z siecią. Ale takie są fakty, i nic w tej kwestii nie poradzę.
Podam może przykład jak to u mnie działa
A więc gdy po raz pierwszy uruchamiam PC, to podczas bootowania widzę że jest wyświetlana pozycja usb_modeswitch.
Natomiast po rebocie ta pozycja nie jest już wyświetlana.
To wygląda to tak że paczka usb_modeswitch jest potrzebna aby system "załapał" podczas pierwszego uruchomienia mój modem.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Luty 26, 2020, 04:14:57 pm
@robson75 - Jak to mówią: you know your system? (także hardware). Sprawdź sobie co masz i raz jeszcze - przeczytaj co robi usb_modeswitch i do czego to jest. To, że u Ciebie coś to daje przy połączeniu, które Ty traktujesz jako "po kablu" absolutnie nie uprawnia do wyciągania wniosku, który wcześniej zaprezentowałeś. Więcej takich pomysłów i można komuś - w niesprzyjających okolicznościach - system rozwalić.
Tytuł: Odp: Arch po instalacji nie widzi sieci (brak urządzenia eth0)
Wiadomość wysłana przez: LinGruby w Luty 26, 2020, 04:39:37 pm
Z opisu wynika, że Twój modem to E3372 (rozumiem, że chodzi o Huawei), a to ma gniazdo na karty microSD - stąd też konieczność usb_modeswitch.
Normalnie jednozadaniowy modem nie wymaga usb_modeswitch (po prostu nie ma tam czego przełączać, a najprawdopodobniej nie znajduje się takie urządzenie w ogóle na liście obsługiwanych i usb_modeswitch niczego nie przełącza).

dokładnie jest tak jw. stricte tylko do modemu paczka usb_modeswitch nie potrzebna, no chyba że modem ma jeszcze inne funkcje jak przysłowiowy pendrive ( czyli karta microSD )

a od siebie dodam że o wiele lepszym rozwiązaniem jest modem po Wi-Fi więcej urządzeń można obsłużyć...
a co za tym idzie mniej zabawy...