Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Gry / Odp: Prośba o pomoc przy komen...
Ostatnia wiadomość przez r6 - Sierpień 21, 2024, 11:47:41 PM
Czy możesz w terminalu, na koncie zwykłego użytkownika, w tym Steam Decku wywołać takie polecenia:

ls -la /home/deck/.local/share/Steam/steamapps/compatdata/15100/pfx/system.reg
oraz

grep language /home/deck/.local/share/Steam/steamapps/compatdata/15100/pfx/system.reg
oraz

lsattr /home/deck/.local/share/Steam/steamapps/compatdata/15100/pfx/system.reg

Uwaga! Nie wiem czy ścieżka dostępu do pliku system.reg jest właściwa. Jeśli nie popraw ją.

Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Sierpień 21, 2024, 03:08:01 PM
Discover to nakładka na pacmana w archu w wersji kde z tego co kojarzę.

Zaś co do wine potrzebuje zależności czyli innych bibliotek by odpalać gry x86 i x64.

O tym tu: https://wiki.archlinux.org/title/Wine oraz tutaj: https://github.com/lutris/docs/blob/master/WineDependencies.md#archendeavourosmanjaroother-arch-derivatives

CytatAlthough Lutris provides and uses its own Wine builds, we still recommend you install all of Wine's dependencies to ensure a working experience. The easiest way to get them is to install Wine system-wide through your package manager.

Enable multilib:

To enable multilib repository, uncomment the [multilib] section in /etc/pacman.conf

/etc/pacman.conf
--------------------------------------------------------------------------------------
[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

Upgrade your system:

sudo pacman -Syu

Execute the following commands:

sudo pacman -S wine-staging
sudo pacman -S --needed --asdeps giflib lib32-giflib gnutls lib32-gnutls v4l-utils lib32-v4l-utils libpulse \
lib32-libpulse alsa-plugins lib32-alsa-plugins alsa-lib lib32-alsa-lib sqlite lib32-sqlite libxcomposite \
lib32-libxcomposite ocl-icd lib32-ocl-icd libva lib32-libva gtk3 lib32-gtk3 gst-plugins-base-libs \
lib32-gst-plugins-base-libs vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader sdl2 lib32-sdl2

Itd...

Ostatnia wiadomość przez Arielis - Sierpień 21, 2024, 02:36:15 PM
Znaczy wszystkie operacje i tak wykonuję na desktopie w archu.

Normalnie Steam Decka da się przełączyć w tryb desktopowy (wtedy mamy normlanego Archa z graficznym desktopem) i wszelkie zmiany (choćby wgrywanie spolszczeń w wersji .exe innych gier poprzez protontricks) wykonywałem właśnie tam.

Zaś Steam OS jest tylko "nakładką" która robi przy instalacji danej gry ze Steama całą robotę w tle z wgrywaniem protona itd. więc gra się odpala poprzez protona cały czas.

Teraz jedynie próbowałem wykonać zmianę w rejestrze aby wymusić na grze odpalanie się w wersji polskiej która jest zaszyta w plikach gry ale nie wiedzieć czemu zablokowana odgórnie przez producenta.

Ale spróbuje popatrzeć na wine i lutris jak piszesz bo mam już je zainstalowane. Choć nie wiem czy dobre wersje bo tu podajesz konkretne komendy a ja je normalnie znalazłem w Discovery i zainstalowałem bez problemów (to chyba jest to repozytorium jak dobrze rozumiem - przepraszam ale pisałem że jestem amatorem a też wiem że Arch nie jest najlepszym wyborem na początek ;) )

Jak utknę dalej to jeszcze się odezwę. Ale jeśli ktoś jeszcze ma jakieś podpowiedzi to z góry dziękuje :)
Multimedia / Pipewire vs Pulse Audio
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Sierpień 21, 2024, 01:34:36 PM
Aktualnie używam pulse audio gdyż pipewire akurat na moim sprzęcie psuje jakość dźwięku.

Czy jest możliwość aby to naprawić ?

Przez jakość dźwięku chodzi mi o tryb HFP gdzie na pulse audio mam A2DP.

Karta dźwiękowa: Intel Corporation Sunrise Point-LP HD Audio (rev 21)

Xfce / Odp: Dwa systemy na różnych dy...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Sierpień 21, 2024, 10:14:18 AM
Po mojemu to zadziała, jeśli systemy będą instalowane przy takiej konfiguracji dysków w jakiej będą później pracować. Ale ja bym tak nie robił. Zrób dual boot jak radzą przedmówcy. Wyłączanie dysków w praktyce nic nie daje poza utrudnianiem sobie życia.
Internet / Odp: polecenie : wget
Ostatnia wiadomość przez os.y - Sierpień 20, 2024, 10:05:46 PM
Spodziewałem się troszkę innego efektu końcowego.
Fakt, przełącznik [-i] spowodował, że na dysku znalazł się pełny zestaw stron ale nie samodzielnych jak przy wykozystaniu polecenia przeglądarkowego [Kopiuj stronę] a wszystkie niezbędne  oryginalne katalogi ze swą zawartością obsługujące  tworzenie piosenkowych podstron.
Taka wersja systemu podstron okazała sie chudsza od pełnej strony o ok 10GB danych.

Pod linuxową przeglądarką zachowany został ogólny sytem tabeli wywoływanuch podstronek wiec oryginalny wygląd jednak  z pustymi przestrzeniami gdzie znajdywały się graficzne odnośniki do stron zewnętrznych,np:  youtubowych.
Po przeniesieniu na komputer z windowsem, pod windosową przegladarką ogólny system tabeli nie zadziałał. Wszytkie bloki zostały wyświetlone jeden pod drugim. Nie wiem skąd ale w/w puste bloki tu miały youtubowe zdjecia oryginalnej strony ale odnośnik przy odłaczonym necie nie działał więc program z youtuba nie pobrał żadnego materiału.

Pora na ostatnie podejście.
Sugerowany HTTracker w wersji linuxowej z powłoką graficzną.
Po uruchomieniu wyraźnie wolniej sciąga materiał na dysk (mniej wiecej z szybkoscia swego odpowiednika na windowsie) niż linuxowy wget - ok 2 razy wolniej.

No i pora zakończyć w tej sprawie swój występ na FORUM z braku i wiedzy, i umiejętności poradzenia sobie z zasygnalizowanym problemem.

Pozdrawiam.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Sierpień 20, 2024, 04:25:11 PM
Dual boot. Z Mint będzie podobnie. Dysk na dane będziesz musiał sformatować tak, by go Windows widział (to niestety jest prototyp systemu operacyjnego), czyli np. NTFS. W Mint musi zostać podmontowany (można automatycznie w fstab).
A z tym kontrolerem daj sobie siana i zaoszczędzisz w ten sposób nieco grosza.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Sierpień 20, 2024, 02:30:12 PM
Zrobić grub dual boot os prober z minta powinien wykryć oba systemy.

Z tym że nie wiem jak to będzie z przełączaniem dysków.

Xfce / Dwa systemy na różnych dyskach
Ostatnia wiadomość przez Bowers - Sierpień 20, 2024, 01:59:52 PM
Dzień dobry.
Jak pisałem w "Przywitaj się " chcę swój system domowy oprzeć na Linux Mint 22 "Wilma" Xfce Edition.
Opracowałem taką strategię wdrożenia :
Na początek 2 systemy na 2 osobnych dyskach :Windows 10H22-dysk 1(Włącznik 1) , Linux Mint 22-dysk 2 (Włącznik 2)
Dysk na dane (HDD) -dysk nr 3 (Włącznik 3).
Do włączania i wyłączania dysków (przed uruchomieniem komputera)  chciałbym użyć takiego kontrolera zasilania :https://allegro.pl/oferta/kontroler-zasilania-dysku-twardego-13364650519?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&srsltid=AfmBOorLW-h4IL5fu_kWBi9LhISbnsqdtmZ0KLxaqe8f2ell34Ws2y52cXc&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Opis procedury:
1.Włączam dysk1(Włącznik1),dysk3(Włącznik3) , uruchamiam komputer ,instaluję Windows 10 na dysku 1.Wyłączam komputer.
2.Włączam dysk2(Włącznik2),dysk3(Włącznik3),wyłączony dysk1(Włącznik1), uruchamiam komputer ,instaluję Linux Mint 22 na dysku 2.Wyłączam komputer.
I teraz pytanie:
1.Czy ta konstrukcja teoretyczna zadziała w praktyce ? .
Czyli, włączam dysk 1,uruchamiam komputer ,ładuje mi się Windows 10.Koniec pracy, wyłączam komputer.
Włączam dysk 2 ,uruchamiam komputer ,ładuje mi się Linux .Koniec pracy ,wyłączam komputer.
Dysk 3 czy będzie się bez problemu uruchamiał zarówno z dyskiem 1 (windows) jak i dyskiem 2 (Linux) ?
W sieci jest bardzo mało informacji na temat tego kontrolera, więc intuicyjnie widzę problemy z tą konfiguracją .
Jakie są Wasze rady ?
Przywitaj się / Odp: Post powitalny.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Sierpień 20, 2024, 01:39:02 PM
Witaj na forum.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum