Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Inne dystrybucje Linux / Uruchamianie efootball2025 na ...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Dzisiaj o 05:48:39 PM
Wie ktoś jak uruchomić efootball2025 na cachy os przez wine-cachyos w trybie pełnego ekranu? Zainstalowałem wszystkie pakiety potrzebne do uruchamiania windowsowych gier, wine i gra co prawda ze steama runtime uruchamia się ,ale w okienku. Sprawdzałem na środowisku xfce i openbox (wersja z cachy os instalowana jako główne środowisko graficzne). Gdy wybiorę w ustawieniach gry fullscreen to i tak gra uruchamia się w oknie i nie da się tego okna powiększyć.
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Jak wyczyścić/usunąć prog...
Ostatnia wiadomość przez elczer2@gmail.com - Luty 07, 2025, 07:17:01 PM
A jednak są, Q4Wine też nie "widzi" żadnych prefixów, folder Xgecu jest oczywiście z plikami dll i całąresztą do uruchomienia ale program nie daje się uruchomić mimo, że na pulpicie jest ikona do uruchomienia
Ostatnia wiadomość przez elczer2@gmail.com - Luty 07, 2025, 07:11:50 PM
Cytat: linux4ever w Luty 07, 2025, 06:46:26 PM
Cytat: elczer2@gmail.com w Luty 07, 2025, 06:38:27 PMDzięki za podpowiedź, sęk w tym, że obydwa foldery są puste?

Nie mogą być puste bo wine tworzy ustawienia czyli tz prefiksy w czasie instalacji software w wine w tych katalogach powinno być wszystko co instalowałeś do tej pory tj biblioteki,pliki wykonywalne itp.....
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Luty 07, 2025, 06:46:26 PM
Cytat: elczer2@gmail.com w Luty 07, 2025, 06:38:27 PMDzięki za podpowiedź, sęk w tym, że obydwa foldery są puste?

Nie mogą być puste bo wine tworzy ustawienia czyli tz prefiksy w czasie instalacji software w wine w tych katalogach powinno być wszystko co instalowałeś do tej pory tj biblioteki,pliki wykonywalne itp.....

Ostatnia wiadomość przez elczer2@gmail.com - Luty 07, 2025, 06:38:27 PM
Dzięki za podpowiedź, sęk w tym, że obydwa foldery są puste?
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Luty 07, 2025, 05:49:49 PM
Musisz usunąć prefix i stworzyć nowy najprościej będzie w q4wine.

W  q4wine kilkasz prefiksy->usuń prefiks z tym że usunie wszystkie pliki i trzeba zrobić wtedy konfiguracje od nowa.

Ręcznie usuniesz prefiks z dysku wybierając partycje home w systemie potem  wyświelt ukryte pliki.

W katalogu .local/share/wineprefixes jak i .config/q4wine/prefixes są ich ustawienia.

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Jak wyczyścić/usunąć program z...
Ostatnia wiadomość przez elczer2@gmail.com - Luty 07, 2025, 05:27:04 PM
Mam taki problem, zainstalowałem w Ubuntu 24.1 oprogramowanie do programatora , oprogramowanie działało bez problemu aż do momentu gdy zainstalowałem nowszą wersję, teraz programator przestał działać a ponowna instalacja pokazuje błąd sterownika USB dedykowany dla tego programatora Programator to TL866 II Plus firmy Xgecu  https://nerdyelectronics.com/install-tl866-ii-programmers-software-xgpro-on-a-linux-machine/#google_vignette . Moje pytani jest takie: jak usunąć starszą wersję oprogramowania, tak abym mógł zainstalować nowszą. Komenda wine uninstaller wpisana do Terminala nie pokazuje, że Xgpro jest zainstalowane w komputerze
Porady internautów / Odp: Szybki sposób na instalac...
Ostatnia wiadomość przez melis - Luty 06, 2025, 06:54:33 PM
@pavbaranov No zasadniczo pamac podczas budowania, ma opcje do wyboru jakie ścieżki może obsługiwać. Wersja full lub minimal. Flatpak/aur/snap. I tak, w Mabox jak i w samym Manjaro, jest własnie tak zbudowany, aby obsługiwał aur. Mimo to jednak, zwraca uwagę odpowiednim komunikatem o możliwych konsekwencjach. A przynajmniej było tak kiedyś, nie wiem jak jest teraz.
    Btw yay nie sprawdza buildów, pomija również w standardowej opcji, sprawdzanie podpisów i zaciąga "pieknie", absolutnie wszystko co jest wymienione jako zależność.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Luty 06, 2025, 04:51:01 PM
Cytat: linuxbest2024 w Luty 06, 2025, 02:20:47 PMTo też dobry pomysł z tym pak. Ja o dziwo używam od 2 lat yay i nie mam problemów z osieroconymi pakietami. Po prostu nie instaluje nic z community ,używam tylko oprogramowania tzw. zamkniętego.
Zacznijmy od końca. Czego używasz w świecie open source? Oprogramowania zamkniętego? No cóż... Raczej no comments :D
Repozytoria "community" to są "zwykłe" repozytoria Archa (zob.: https://mirror.osbeck.com/archlinux/), które nic nie mają wspólnego z "orphaned" znajdującymi się w AUR. W ogóle nic nie mają wspólnego z AUR. Obecnie nie ma w nich nic.
Programy "orphaned" z AUR: https://aur.archlinux.org/packages?O=0&SeB=nd&K=&outdated=&SB=p&SO=d&PP=50&submit=Orphans
Te programy (a w zasadzie to ich PKGBUILDy) nie mają opiekunów. Oznacza to, że nikt (zasadniczo, bo są wyjątki, ale o tym dobrze trzeba wiedzieć i wiedzieć, które to) nie dba o taki PKGBUILD. Jeśli pojawi się nowa wersja programu, to nie zostanie ona podbita. Jeśli np. skutkiem pojawienia się jakiejś zależności w innej wersji niż ta, na której paczka została zbudowana, a będzie to wymagało przebudowy paczki - również nie zostanie ona podbita. Również jeśli pojawi się np. jakiś commit zawierający - w skrajnej wersji - patch zwiększający bezpieczeństwo, to również nikt nie zadba o to, by wprowadzić zmiany w PKGBUILD. Co najmniej druga z opisanych wyżej sytuacji będzie powodować, że program przestanie działać.
I o tym wszystkim trzeba wiedzieć instalując paczki z AUR. I temu stosowanie aurhelperów nie pomaga, bo przyzwyczaja użytkownika, że instalacja czegokolwiek z AUR jest tego samego typu, jak instalacja każdej innej paczki binarnej z repozytoriów.
Ba, pójdę jeszcze dalej - decydując się na instalację czegokolwiek z AUR - trzeba mieć elementarną wiedzę nt. budowy PKGBUILD, poleceń tam używanych (i do czego one służą), wersjonowania paczek itd. itp.
I dlatego wiecznie mówię: AUR jest super, ale nie jest dla każdego. Robienie z niego "zwykłego repozytorium" jest robieniem, zwłaszcza nieobeznanym użytkownikom, wody z mózgu.
A potem jedynie płacz i zgrzytanie zębów.
PS: Nie pamiętam, czy yay (bo go zasadniczo nie używam) wyświetla PKGBUILD przed budową paczki. Jeśli nie, to pamiętajmy proszę, że może się znaleźć jakiś idiota, który pod cudowną nazwą, powiedzmy "msoffice-installer" (a któż by nie chciał tak znakomitego pakietu w linuksie :D) nie wprowadzi do systemu jakiegoś kompletnego syfu. Wprawdzie sytuacja taka (jeśli pamiętam) w historii Archa zdarzyła się raz, jednakże nie można jej wykluczyć w przyszłości. Innymi słowy: nie znasz się na AUR - nie ruszaj. Chyba, że masz zaufanie do opiekuna tej paczki. No tak, ale tu również trzeba się znać.

@melis - W Mabox zasadniczo w ogóle można nie instalować yay, gdyż pamac (w repozytoriach Manjaro) ma wbudowaną obsługę AUR, a jeśli się nie mylę, to jest on nie tylko w samym Manjaro, ale także w każdym distro na nim opartym, dostępny.
Ostatnia wiadomość przez melis - Luty 06, 2025, 03:43:07 PM
Cytat: linuxbest2024 w Luty 05, 2025, 11:49:47 PMNa Archcrafcie też jest wgrany
Cytat: linuxbest2024 w Luty 05, 2025, 11:49:47 PMna Mabox też jest yay zainstalowany od razu.
Jest. Ale jesli zostanie usunięty, to nie da się go zainstalować poprzez wspomniane przez Ciebie polecenie. Jak zostało wspomniane, aur winien być omijany przez początkującego usera, jeśli nie dokońca rozumie, ewentualnych konsekwencji jakie mogą go spotkać. Ja oosbiście także idę na łatwiznę i, używam bardzo nie wskazanego sposobu zarządzania oprogramowaniem. Jednak to moja sprawa i nikomu tego polecać nie zamierzam, mimo że nie zawiodłem się ani razu. Ktoś inny może szybko napotkać kłopoty. I moim zdaniem yay nie powinien być defaultowo dostępny. Tylko poprzez własną pracę i dociekliwość, możemy poznać swój system i umieć sobie z nim radzić, w chwilach kryzysu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum