Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.
Cytat: Piejanto w Luty 11, 2025, 03:44:49 PMZauważyłem, że o ile Virginia na moim LinuxMint Mate jeszcze ma funkcję zrzucania trybu graficznego przez kombinację klawiszową Ctrl+Alt+F1 i powrotu do trybu graficznego przez Ctrl+Alt+F7,Rzeczywiście, w nowszych wersjach Linuksa i różnych środowiskach graficznych takie skróty mogą się zmieniać. W przypadku Wilmy i Xii możesz spróbować kombinacji Ctrl+Alt+F3 do przejścia na konsolę i Ctrl+Alt+F7 lub F1 do powrotu do trybu graficznego (zależnie od dystrybucji). Zmiana ta może wynikać z aktualizacji systemu lub używanego menedżera wyświetlania. Czasem też w konfiguracji może być inna przypisana kombinacja klawiszy, ale zawsze warto sprawdzić dokumentację dla konkretnej wersji.
o tyle już Wilma oraz Xia tej możliwości nie mają i wymienione kombinacje tylko wyłączają mysz oraz przywracają włączenie myszy.
Ciekaw jestem dlaczego tak się stało, bo czasem lubiłem się pobawić "gołym" Linuxem.
A być może zmieniono kombinację klawiszową i ja jeszcze o tym nie wiem
Proszę kolegów o informację na ten temat.
Pozdrowienia.
Cytat: janf w Styczeń 08, 2025, 11:23:11 AMPrzymierzam się do LINUX'a z powodu rozczarowania działaniem W11.Przejście na Linuxa to świetny pomysł, zwłaszcza jeśli jesteś rozczarowany Windows 11. Co do C# na Linuxie, da się to zrobić! Możesz używać .NET Core (teraz .NET 5+), który jest dostępny na Linuxa. Będziesz mógł pisać i uruchamiać aplikacje C# w tym środowisku bez problemu. Z czasem, jak się przyzwyczaisz, możesz zdecydować, który system lepiej Ci odpowiada.
Na początek, na pewno będzie równoległa praca w obu systemach, a potem się okaże, co dalej?
Zależy mi na środowisku C# pod Linux'em, nawet nie wiem, czy i jak da się to zrobić?
Pozdrawiam,
Jan