Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Internet / Odp: polecenie : wget
Ostatnia wiadomość przez os.y - Sierpień 26, 2024, 09:05:54 PM
Nieporównamie trudniejszą do pobrania jest stronka :
http://zadania.szachowe.pl/
Chciało by się mieć taką u siebie na kompie i na rozwiązywaniu zadań z np wnukiem wspólnie połamać sobie głowę.
Super stopnie trudności otwiera poziom [1] : mat w jednym posunięciu.
I na tym poziomie można przez chwilkę zasugerowany "łatwizną" zadania pomyśleć.
Stronka ogólnie dostępna ale... [wget] potrafi jedynie pobrać część ubożuchnej witryny strony.

Może by kto spróbował zmierzyć się z tym zadaniem i podzielił się osiągnięciem?

Pozdrawiam.

Ale to ciekawe, stronka służąca propagowaniu szachów wiąże z siecią i limitami dostępu do niej nałożonymi przez np rodziców gdy właśnie jej siłą oddziaływania wina być maksymalna jej dostępność.
Wniosek: Nic za darmo, wszystko choćby za sprzedanie siebie jako obiekt badań statystycznych i swoich danych.

Zrzuty ekranu / Odp: Wasze screeny z pulpitu :...
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Sierpień 26, 2024, 09:02:57 PM
Masz rację, Piotr, 4 dni to mało. Kwiatki mogą jeszcze wyjść. Oby nie!
Tak w skrócie - żeby ponownie nie zaśmiecać tematu dyskusjami - jadę na wbudowanych sterownikach do wszystkiego, bo te z Neta nie pasują. Ponadto, mam dziwne wrażenie, że ten system jest wolniejszy. Więc może to być kompilacja typu debug. Z naciskiem na może, gdyż dołożyłem do kompa RAMu,a podświadomość lubi płatać figle.
Ostatnia wiadomość przez MSki - Sierpień 26, 2024, 05:04:28 PM
PCLinuxOS-Xfce

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Ubuntu Studio - po wpisan...
Ostatnia wiadomość przez kaszczor - Sierpień 26, 2024, 03:43:37 PM
Cytat: linux4ever w Sierpień 26, 2024, 01:58:19 PMTyle znalazłem:  https://askubuntu.com/questions/1059458/ubuntu-18-04-on-login-loop-even-with-correct-password

https://www.makeuseof.com/fix-ubuntu-login-loop-issue/
Zająłem się tym drugim tekstem, bo wydaje mi się on być bliższy naprawienia mojej awarii.
Pliku ".Xauthority" u mnie nie ma.
Katalog "/tmp" ma prawidłowe ustawienia uprawnień.
Ilość wolnego miejsca jest pokazana tylko na dysku "/". Dysku "/home" komendy "df -h ~" i "df -h" nie chwytają.
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Ubuntu Studio - po wpisan...
Ostatnia wiadomość przez kaszczor - Sierpień 26, 2024, 02:56:07 PM
Cytat: linux4ever w Sierpień 26, 2024, 01:58:19 PMTyle znalazłem:  https://askubuntu.com/questions/1059458/ubuntu-18-04-on-login-loop-even-with-correct-password

https://www.makeuseof.com/fix-ubuntu-login-loop-issue/
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko jedno. Zainstalowałem system od nowa. W związku z tym wszystko chyba powinno być poustawiane bezbłędnie, bo jest zainstalowane na świeżo, od nowa. A nie jest i trzeba się nieźle nagimnastykować, aby dostać się do swego komputera. Ciekawe dlaczego.
Ostatnia wiadomość przez Piotr_1988 - Sierpień 26, 2024, 02:21:04 PM
Cytat: microsofter w Sierpień 25, 2024, 07:25:07 PMNatomiast całkowicie zaskoczył mnie fakt, że system działa stabilnie i nie widać niedoróbek. Jest, za to, okrojony z różnych składników. Najwyraźniej, co nie było gotowe lub nie spełniało wymagań jakościowych, nie zostało dołączone do ISO. Spodziewałem się czegoś na wskroś Fedory Rawhide czy niesławnego Debiana Sid, a tutaj taka niespodzianka! Wielki szacun dla autorów. OpenSolaris z gałęzi deweloperskiej, jest lepiej dopracowany, niż wiele Linuxów o statusie final/release.
Ciśnie mi się na klawiaturę pytanie, po ilu godzinach użytkowania systemu do takich wniosków doszedłeś... Jako entuzjasta Unixa bynajmniej nie chcę być złośliwy i chętnie poczytam pełniejszą recenzję.

Bo po paru godzinach użytkownia to i Debian Sid może działać. 😉 Fedora Rawhide działa różnie i zdarza się sporo kłopotów, ale w moim odczuciu jest w działaniu mniej więcej na poziomie Ubuntu gałęzi stable, a ludzie Ubuntu używają i jakoś z tym żyją.
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Ubuntu Studio - po wpisaniu pr...
Ostatnia wiadomość przez kaszczor - Sierpień 26, 2024, 07:48:19 AM
Na moim laptopie do wczoraj miałem zainstalowane Ubuntu Studio 24.04. Ale właśnie wczoraj dopadła mnie na nim jakaś dziwaczna awaria. Po wyjściu z systemu oraz po ponownym jego uruchomieniu, po kilku godzinach przerwy, pojawił się ekran logowania, chociaż w systemie miałem ustawione logowanie, bez konieczności wpisywania hasła. Wpisałem więc prawidłowe hasło, ale ekran logowania nie puszczał mnie dalej. Po wpisaniu prawidłowego hasła ponownie pojawiał się ekran logowania. I tak w nieskończoność. W związku z tym postanowiłem przeprowadzić ponowną instalację systemu. licząc na to, że po tej ponownej jego instalacji awaria zniknie. Na pendraku miałem wersję Ubuntu Studio 23.10. Jednak po tej instalacji nic się tutaj nie zmieniło, niestety.
Wobec powyższego bardzo proszę o pomoc. Jak to naprawić?
Już teraz, z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Sierpień 25, 2024, 07:25:07 PM
Zdechł mi dysk systemowy, a z nim przepadł Unix. Zamiast przywracać z backupu, złamałem wszelkie swoje zasady i zainstalowałem najświeższe wydanie OpenSolarisa - czyli kompilację testową:

Środowisko Gnome, wygląda podobnie jak wcześniejszy. Zmiany są ,,pod maską". Doszły np. deduplikacja ZFS, czy restart bez przechodzenia przez BIOS (stary kernel ładuje nowy i przekazuje mu kontrolę).

Natomiast całkowicie zaskoczył mnie fakt, że system działa stabilnie i nie widać niedoróbek. Jest, za to, okrojony z różnych składników. Najwyraźniej, co nie było gotowe lub nie spełniało wymagań jakościowych, nie zostało dołączone do ISO. Spodziewałem się czegoś na wskroś Fedory Rawhide czy niesławnego Debiana Sid, a tutaj taka niespodzianka! Wielki szacun dla autorów. OpenSolaris z gałęzi deweloperskiej, jest lepiej dopracowany, niż wiele Linuxów o statusie final/release.

ps. Chyba zaczynam rozumieć, dlaczego Oracle zamknęło projekt. Patrząc na rok wydania tego OS i co on zawiera, widać że OpenSolaris stanowił trzon rozwoju systemów unixowych. Reszta, mając kod podany na tacy, kopiowała i zrzynała.
Pogaduchy / Odp: Co nas cieszy
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Sierpień 25, 2024, 07:14:22 PM
Cieszy mnie, że po długiej walce, mój komputer z Unixem znowu jest na chodzie!

Zobacz najnowsze wiadomości na forum