Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Mepis, antiX, MX / Odp: Jak przywrócić Firefoxa j...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Maj 26, 2023, 08:58:16 AM
Cytat: pavroo w Maj 26, 2023, 08:47:56 AMsudo update-alternatives --config x-www-browseri ustaw firefox jako domyślną
Tego próbowałem i nie zadziałało skutecznie. Chyba właśnie wtedy przestawiło mi linki z Telegrama na... Thunderbirda, albo po próbie usunięcia Ulaa z alternatyw. Teraz już nie dojdę.
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Maj 26, 2023, 08:55:05 AM
Cytat: MSki w Maj 25, 2023, 03:53:59 PMA próbowałeś;
Menu -> Ustawienia -> Domyślne programy ..ustawić Firefoxa jako domyślną przeglądarkę, może to pomoże(?).
To chyba jest właściwy trop, tylko że u mnie nazywa się to ,,preferowane aplikacje" i dlatego nie mogłem znaleźć (uparcie ,,domyślnych" szukałem). W każdym razie link z Telegrama otwiera mi się już w Firefoksie, a przeglądarka Ulaa domaga się żeby ją ustawić jako domyślną (czyli nią nie jest). Muszę jeszcze trochę potestować.

Ale, ale... Przesiadłem się właśnie na komputer z MX 21 fluxbox 32-bit i tam ani ,,domyślnych" ani ,,preferowanych" nie ma. Jak tutaj jest u licha? Czy developerzy nie mogliby uzgodnić jakiegoś, choćby nieformalnego ,,standardu", przynajmniej w obrębie jednej rodziny dystrybucji? ,,Zwykły" użytkownik (to znaczy nie pasjonat Lunuxa) nie ma czasu ani ochoty na ciągłe szukanie podstawowych rzeczy.
Ostatnia wiadomość przez pavroo - Maj 26, 2023, 08:47:56 AM
sudo update-alternatives --config x-www-browseri ustaw firefox jako domyślną
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Maj 26, 2023, 08:44:13 AM
Cytat: ciubaka w Maj 26, 2023, 08:33:41 AMA weź inne odinstaluj, ustaw Firefox i najwyżej doinstalujesz potem ponownie ...
A właśnie że tego nie chcę (jeśli można inaczej) bo już włożyłem trochę pracy w konfigurację i instalowanie dodatków, a bardzo nie lubię robić po kilka razy tego samego.
Ostatnia wiadomość przez ciubaka - Maj 26, 2023, 08:33:41 AM
A weź inne odinstaluj, ustaw Firefox i najwyżej doinstalujesz potem ponownie ...
Ostatnia wiadomość przez MSki - Maj 25, 2023, 03:53:59 PM
A próbowałeś;
Menu -> Ustawienia -> Domyślne programy ..ustawić Firefoxa jako domyślną przeglądarkę, może to pomoże(?).
Ostatnia wiadomość przez robson75 - Maj 25, 2023, 02:49:41 PM
Spróbuj edytować plik /home/.config/mimeapps.list, i pozmieniać na firefox.
Szczególnie te linie
x-scheme-handler/http=firefox.desktop
x-scheme-handler/https=firefox.desktop
x-scheme-handler/chrome=firefox.desktop
Mepis, antiX, MX / Jak przywrócić Firefoxa jako d...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Maj 25, 2023, 12:03:13 PM
Coś mnie podkusiło, żeby na laptopie z MX Linux 19.4 zainstalować przeglądarkę Ulaa. Nawiasem mówiąc przeglądarkę polecam: oparta na Chromium, zorientowana na bezpieczeństwo, bardzo szybka, kompatybilność dodatków z Chrome, jednym słowem cud miód.

Niestety coś mnie jeszcze bardziej podkusiło, żeby tę przeglądarkę ustawić jako domyślną.

Po czasie jednak wyszło na to, że wolałbym aby domyślną przeglądarką został znowu Firefox (mówią że przyzwyczajenie jest drugą naturą) i tu problem: ustawienie tego w Firefoksie jest nieskuteczne. Niby pojawia się ,,ptaszek" że Firefox jest domyślną przeglądarką, ale co któreś uruchomienie ponownie pyta czy ma się taką stać, a linki z zewnętrznych aplikacji nadal otwierają się w Ulaa.

Próbowałem obejść problem w ten sposób że ustawiłem inną przeglądarkę (Pale Moon) jako domyślną a potem ponownie Firefoksa. Jest jeszcze ciekawiej: linki otwierają się w czym chcą (np. linki z Telegrama próbują się otwierać w... Thunderbirdzie), a Firefox dalej pyta czy ma być domyślną przeglądarką.

No to ja teraz pytam: w jaki sposób pod MX Linux przywrócić Firefoksa jako przeglądarkę domyślną? Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby to było ustawienie na stałe, oraz żeby linki http i https z zewnętrznych aplikacji (absolutnie wszystkich) otwierały się w Firefoksie.
Arch / Odp: dziwny komunikat z aktual...
Ostatnia wiadomość przez Piejanto - Maj 24, 2023, 12:41:41 AM
@nycko
@robson75

Już jest OK.
Po komendzie pacman -Syu zrobiłem na wszelki wypadek

pak -Syu --disable-download-timeout 
i poszła aktualizacja AUR. Do aktualizacji był tylko [yay-bin].

Poszło gładko. DZIĘKI za instrukcje.

:: Uruchamianie aktualizacji systemu...
Sprawdzanie...
 nie ma nic do zrobienia

:: Uruchamianie aktualizacji z AUR...
Sprawdzanie...
ostrzeżenie: yay-bin => zainstalowana: 12.0.4-1, dostępna: 12.0.5-1, opiekun: jguer, oflagowana: Nie

Pakiety do aktualizacji:
yay-bin 12.0.4-1 => 12.0.5-1

ostrzeżenie: Pakiety zostaną zaktualizowane w kolejności alfabetycznej. Przerwij aktualizację, jeśli jakikolwiek pakiet musi zostać zaktualizowany przed innym widniejącym na liście. W takim przypadku wykonaj pak -SA nazwa_pakietu, następnie uruchom aktualizację jeszcze raz.

:: Zaktualizować pakiety? [T/n]
:: Uruchamianie aktualizacji systemu...
Sprawdzanie...
 nie ma nic do zrobienia

:: Instalowanie pakietu yay-bin
Arch / Odp: dziwny komunikat z aktual...
Ostatnia wiadomość przez Piejanto - Maj 24, 2023, 12:09:36 AM
@nycko
@robson75

OK. Dzięki za informacje. Usunąłem wpis za pomocą Midnight Commandera.
[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

Zobacz najnowsze wiadomości na forum