Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Internet / Odp: konfiguracja pidgin
Ostatnia wiadomość przez bialykiel - Czerwiec 25, 2025, 05:41:14 PM
gtk pobiera sie oddzielnie czy razem z pidginem??

Multimedia / Odp: Aplikacja Spotify nie dzi...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Czerwiec 25, 2025, 04:42:23 PM
Cytat: linux4ever w Czerwiec 25, 2025, 04:16:15 PM@mirekc Jest jeszcze alternatywa nazywa się Strawberry Player jest to aktywny fork Clementine:
https://www.strawberrymusicplayer.org/
A czy ten fork ma dostęp do serwisu Spotify i nie wymaga abonamentu Premium? Bo mnie chodzi o Spotify, a nie o odtwarzanie muzyki w ogóle.

Właśnie zajrzałem na stronę tego odtwarzacza i w ,,features" jest napisane, że ze Spotify to on może ściągać okładki albumów. Dla mnie to za mało. ;)
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Czerwiec 25, 2025, 04:40:40 PM
Cytat: pavbaranov w Czerwiec 25, 2025, 03:28:25 PMPo pierwsze - forum nie jest zamknięte - możesz utworzyć nowy wątek.
Sorry. Dopiero teraz się dobiłem do tego gdzie i jak otworzyć nowy wątek. Poprzednio gdzie nie kliknąłem to albo ,,Reply" albo ,,Start new topic" było nieaktywne.
CytatPo drugie - możesz to również dać tu.
No przecież proponowałem, nie było odzewu. Dałbym jeśli miałbym nadzieję że ktoś to profesjonalnie przeanalizuje (i będzie miał chęć to zrobić). Inaczej nie chce mi się kolejny raz przeinstalowywać klienta, żeby wygenerować dumpa, którym nikt się nie zainteresuje.
CytatKompletnie już przestaję rozumieć w czym problem.
Nie ma problemu. Dawno bym zamknął wątek, bo podejrzewam że problem jest w interakcji ze sprzętem, a wtedy nawet developer mi nie pomoże (nie będzie robił patchy dla jednego ,,egzotycznego" użytkownika). Tylko że Ty w to nie wierzysz, a że mam Cię za doświadczonego linuksiarza, to sprawdzam po kolei wszystkie Twoje hipotezy, bo a nuż masz rację. Tylko że jak dotąd wszystkie ,,padły".
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Czerwiec 25, 2025, 04:16:15 PM
@mirekc Jest jeszcze alternatywa nazywa się Strawberry Player jest to aktywny fork Clementine:

https://www.strawberrymusicplayer.org/

Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Czerwiec 25, 2025, 03:28:25 PM
Po pierwsze - forum nie jest zamknięte - możesz utworzyć nowy wątek.
Po drugie - możesz to również dać tu.
Kompletnie już przestaję rozumieć w czym problem. Bez tego debug nikt - kto się na tym zna - nie jest w stanie w ogóle (oprócz wszystkich prostych sposobów, które nie zdały egzaminu) rozeznać problemu. I kubeł zimnej wody - jeśli to nie problem z jakimiś ustawieniami u Ciebie, to z uwagi na zamknięte źródła, prawdopodobnie nawet po tych listingach, nie będzie w stanie pomóc. Taka natura oprogramowania, które nie jest open source. M.in. dlatego go nie używam.
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Czerwiec 25, 2025, 02:59:41 PM
Cytat: pavbaranov w Czerwiec 25, 2025, 11:57:27 AMZatem ten sam wątek, który jednak był w #5. Mogę się zatem odgryźć: nie ja jednak nie odsyłam uważnie, ale Ty nieuważnie czytasz.
Ależ widziałem ten wątek, tylko tych dumpów nie ma jak wysłać, bo ,,Reply" jest nieaktywne i nie ma podanego żadnego alternatywnego adresu gdzie można wysłać. Pisałem przecież o tym.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Czerwiec 25, 2025, 11:57:27 AM
Zostań przy tej wersji oczywiście. Lepsze bywa wrogiem dobrego (a w każdym razie działającego).
Gwoli wyjaśnienia - debugowanie spotify:
spotify >$HOME/spotify-dump.txt 2>&1strace spotify > $HOME/spotify-dump 2>&1Źródło: https://community.spotify.com/t5/Desktop-Linux/Troubleshooting-Linux-Spotify/td-p/1192307
Zatem ten sam wątek, który jednak był w #5. Mogę się zatem odgryźć: nie ja jednak nie odsyłam uważnie, ale Ty nieuważnie czytasz.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Czerwiec 25, 2025, 11:29:58 AM
Cytat: bialykiel w Czerwiec 25, 2025, 10:10:29 AMpamietam ze kiedys jak instalowalem pidgina na win xp to mialem problem ze znalezieniem gtk :(
wiec moze lepiej zainstaluje kadu bedzie bez problemowo:)

Linux to nie Windows. Gtk nawet w wersji 2.x jest dostępne jeszcze w każdej znanej mi dystrybucji. Jeśli tylko nie masz zamiaru używać np. Slackware (a na 99,99% nie masz), to o zależności (czyt. gtk2.x) dba menedżer pakietów oraz opiekun danej paczki. W paczce pidgina są deklarowane zależności (czyli to co musisz mieć w systemie, by program się uruchomił) i menedżer pakietów je sprawdza. Jeśli nie ma w systemie danej zależności, to instaluje ją z repozytorium (w którym musi być).
Problemu z gtk2 na tę chwilę zatem nie ma i długo jeszcze pewnie nie będzie. Ten sam problem - w inną stronę - będzie istniał z kadu, albowiem to wymaga do działania Qt5 (w obecnej wersji). Tak samo się to będzie instalować. Qt5 jeszcze też przez jakiś czas będzie w repozytoriach istnieć.
Dalej chyba polecam pidgin, choć sam z tych apek do gg, najdłużej używałem kadu. 
Przy okazji - nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sobie zainstalował nawet wszystkie 3 apki (albo jeszcze więcej) i wybrał tę, która dokładnie Ci odpowiada. Pozostałe możesz w każdej chwili usunąć, albo zachować (kolizji nie będzie).
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Czerwiec 25, 2025, 10:53:00 AM
Cytat: bialykiel w Czerwiec 25, 2025, 10:41:15 AMobecnie jeszcse kozystam z win xp z gg 6.1

mam 2 lapka z pepermint 8
to jest samsung r780
troche sie obawiam tej zmiany systemu:(

Nie ma się czego bać w tych katalogach jakie podałem będą wszystkie ustawienia programów.

A i komendą cat podejrzysz pliki na linuksie.

Wystarczy te które ci są potrzebne spakować archiwizatorem np 7zip.

I skopiować na dysk lub pendrive po zmianie systemu rozpakujesz i skopiujesz te ustawienia które zarchiwizowałeś.

Jeśli natomiast chcesz pełną kopię dysku na linuksie użyj timeshift zaś do windows clonezilli.

@bialykiel te wszystkie katalogi na linuksie zobaczysz gdy wybierzesz opcje pokaż ukryte pliki.

Daję poradniki:

Ostatnia wiadomość przez bialykiel - Czerwiec 25, 2025, 10:41:15 AM
obecnie jeszcse kozystam z win xp z gg 6.1

mam 2 lapka z pepermint 8
to jest samsung r780
troche sie obawiam tej zmiany systemu:(

Zobacz najnowsze wiadomości na forum