Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Inne pulpity / Odp: Enigma2
Ostatnia wiadomość przez robson75 - Dzisiaj o 03:17:40 PM
Inne pulpity / Enigma2
Ostatnia wiadomość przez darog69 - Dzisiaj o 02:38:36 PM
Witam, mam pytanie, czy jest jakiś sposób na odczyt lub konwersję plików kodowanych w .pyc na py?
Internet / Odp: Reklamy Youtube
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Grudzień 07, 2023, 02:30:02 PM
Na FF - reklamy mam, na Falkon - nie. Kiedyś była taka sztuczka, że po wpisaniu adresu filmu, potem spacji oraz kropki - reklamy się nie wyświetlały. Nie wiem, czy to jeszcze działa.
Sparky / Odp: instalacja menadżera plik...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Grudzień 07, 2023, 02:27:50 PM
Sprawdź czy masz w systemie plik: usr/share/applications/doublecmd.desktop (zakładam, że w tej lokalizacji, ale jeśli nie, to po prostu poszukaj. To on w normalnych DE odpowiadać winien za to co się pojawia w menu i powinno się to dziać automatycznie.
Arch / Odp: Aktualizacja Arch.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Grudzień 07, 2023, 02:25:18 PM
Albo... unzstd nazwa.paczki.zst i niczego nie trzeba doinstalować.
Sparky / Odp: instalacja menadżera plik...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Grudzień 07, 2023, 01:59:10 PM
Możliwe że to bug lub brak jakiś zależności pakietów.

Ja tam używam xfce.

Ale widzę u siebie że potrzeba: doublecmd-gtk - twin-panel (commander-style) file manager (GTK2) lub doublecmd-qt - twin-panel (commander-style) file manager (Qt5)

Oraz  doublecmd-plugins - twin-panel (commander-style) file manager (plugins)

Mogę też zobaczyć na wersji live mate dzięki ventoy.

Sparky / instalacja menadżera plików Do...
Ostatnia wiadomość przez lukand - Grudzień 07, 2023, 01:55:59 PM
Czy udałoby się ustalić przyczynę, z powodu której po instalacji programu nie można go odnaleźć w menu? Czy może mieć to związek z faktem, że zainstalowany system jest w wersji 7.1 MATE?
Internet / Odp: Reklamy Youtube
Ostatnia wiadomość przez robson75 - Grudzień 07, 2023, 01:05:34 PM
Jednak okazało się że po włączeniu uBlocka nie ma już powiadomień o wyłączenie go, ale filmy nie są odtwarzane.
Ostatnia wiadomość przez robson75 - Grudzień 07, 2023, 12:37:15 PM
Dodam tylko że paczki w formacie pkg.tar.zst można rozpakować programami engrampa lub file-roller. Jak się domyślam nie masz ich zainstalowanych na Arch-u. To pozostaje Ci uruchomienie systemu Live, np. Garuda, instalacja jednego z podanych wyżej `rozpakowywaczy`, pobranie paczki glibc oraz pzcman, rozpakowanie ich i skopiowanie na pendraka i przeniesienie na Archa.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Grudzień 07, 2023, 10:44:03 AM
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:45:59 PMNa lsblk to w ogóle nic nie reagowało. wziąłbym i coś pobrał i podmienił, ale za Boga nie wiem co :-( mam jakis plik glib z rozszerzeniem pkg.tar.zst i co z tym dalej ? Rozpakować czymś, wetknąć se go gdzieś? Kurczaki ...
Paczka do pobrania stąd: https://archlinux.org/packages/core/x86_64/glibc/ Po rozpakowaniu, w katalogu, który powstanie powinieneś mieć strukturę katalogów, które pokażą Ci lokalizacje poszczególnych plików. Dodatkowo, gdy na ww. stronie rozwiniesz "Package Contents", to ukaże Ci się ta lista również.
Dalej zmęczyłbym tego chroota, bo to najlepsze rozwiązanie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum