Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

GNOME / Jaki motyw polecacie?
Ostatnia wiadomość przez s.pod - Marzec 23, 2023, 04:13:52 PM
Używam Fedorę Gnome, jednak domyślny motyw mi się nie podoba, gdyż jest już trochę przestarzały. Przez dłuższy czas na pulpicie miałem Yaru z Ubuntu...
https://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=28690
Jednak to już mi się przejadło. Lubię jasne motywy, dystyngowane szarości i odrobinę przestrzeni. Tak coś pomiędzy Yaru, a Material. Gdzieś tu na forum widziałem taki kącik, ale nie mogę go znaleźć. Z resztą pamiętam, że tam były głównie ciemne motywy.
Zrzuty ekranu / Odp: Wasze screeny z pulpitu :...
Ostatnia wiadomość przez melis - Marzec 21, 2023, 04:41:14 PM
Mabox
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Nie mogę sformatować USB ...
Ostatnia wiadomość przez Grzegorz - Marzec 21, 2023, 07:56:48 AM
Cytat: kszyhus w Listopad 28, 2018, 08:51:30 AMProgram GParted, wejdź na dysk sdb (pendrive) kliknij w niego PPM (prawy przycisk myszy) i usuń partycję.
Wykonaj - zatwierdź te czynności.
Zaznacz to nieprzydzielone miejsce i wybierz [Urządzenie] --> [Utwórz tablicę partycji...] --> wybierz rodzaj tablicy Msdos i wykonaj.
Potem [Partycja] --> [Nowa] wykonaj i sformatuj na system plików fat32
Cytat: kszyhus w Listopad 28, 2018, 08:51:30 AMProgram GParted, wejdź na dysk sdb (pendrive) kliknij w niego PPM (prawy przycisk myszy) i usuń partycję.
Wykonaj - zatwierdź te czynności.
Zaznacz to nieprzydzielone miejsce i wybierz [Urządzenie] --> [Utwórz tablicę partycji...] --> wybierz rodzaj tablicy Msdos i wykonaj.
Potem [Partycja] --> [Nowa] wykonaj i sformatuj na system plików fat32
Zastosowałem sie do poleceń KRZYHUSA i udało mi sie sformatować pendriva.Dziękuje za wskazówki.Pozdrawiam.
Porady internautów / Odp: Nowy wątek - wstawianie o...
Ostatnia wiadomość przez Grzegorz - Marzec 20, 2023, 09:57:02 AM
[/url][/img]

Bardzo pomocne narzedzie postimage.dziękuje za pomoc
Ostatnia wiadomość przez Grzegorz - Marzec 20, 2023, 09:11:44 AM
Dziekuje bardzo.zapoznam się z postimage.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Marzec 20, 2023, 08:29:10 AM
To go zuploaduj np tu : https://postimages.org/pl/
Porady internautów / Nowy wątek - wstawianie obrazk...
Ostatnia wiadomość przez Grzegorz - Marzec 20, 2023, 08:24:29 AM
Witam
System:
  Kernel: 5.15.0-67-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.3.0 Desktop: Cinnamon 5.6.8
    tk: GTK 3.24.33 wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 21.1 Vera base: Ubuntu 22.04 jammy

Zaczynam piać nowy watek i chciałbym wstawic obrazek , muszę podać adres URL.A co jak mam orazek na pulpicie?
Porady internautów / Odp: przydasie domowego admina
Ostatnia wiadomość przez LukeSkywalker - Marzec 19, 2023, 07:24:50 PM
Właśnie znalazłem świetny przydaś*

Stacer - fajne narzędzie administracyjne AllInOne
Zarządzanie usługami + menadżer zadań + deinstalator + wykresy CPU, RAM, Dysku
Nie jest to może szczyt możliwości którego bym oczekiwał (czyli nie koniecznie AllInOne) Ale dobre i tyle
Jest w Synapticu.
Tutaj stronka autora: https://oguzhaninan.github.io/Stacer-Web/
Można też pobrać autora

*jakby kto nie znał takiego słowa przydaś: https://pl.wiktionary.org/wiki/przyda%C5%9B
Ostatnia wiadomość przez melis - Marzec 19, 2023, 05:31:12 PM
Cytat: microsofter w Marzec 19, 2023, 11:25:52 AMsystemy enterprise, jak Solaris, HP-UX, ale także Windows Server, w których na pierwszym miejscu jest stabilność i bezawaryjność, rzadko poddawane są takim modyfikacjom.
Trudno z tym dyskutować, ale jednocześnie moim zdaniem, to dość dosadna odpowiedź na Twoje kłopoty ;) Nie jestem żadnym power userem, ale nie przeszkadza mi to stwierdzać, że wszystko jest do zrobienia .
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Marzec 19, 2023, 11:25:52 AM
Zdaję sobie sprawę, że dla starych wyjadaczy (czy jesteś jednym z nich??), dołożenie środowiska KDE do systemu, w którym wydawca go nie przewidział, to bułka z masłem. Ja jednak siedzę na Unixie niespełna 2 lata, uruchomienie KDE dało mi sporo radości i zadowolenia. Już rok temu doinstalowałem sobie XFCE. Jednak ono było proste i ascetyczne, KDE to inny level.

Umknęła ci pointa mojej wypowiedzi: systemy enterprise, jak Solaris, HP-UX, ale także Windows Server, w których na pierwszym miejscu jest stabilność i bezawaryjność, rzadko poddawane są takim modyfikacjom. Jeśli pełnią rolę serwerów, przeważnie wcale nie instaluje się GUI. Dlatego dodanie KDE do Solarisa, jest samo w sobie godne odnotowania; czuję że nieprędko spotkasz podobną konfigurację, jeśli w ogóle.

Używam tego środowiska od wczoraj. Da już się na tym pracować. Aktualnie walczę z następującymi problemami:
- po każdym starcie, nie działa prawy klawisz myszy, trzeba wejść w ustawienia myszy i wybrać mysz dla leworęcznych, a następnie z powrotem normalną,
- KSim (System Monitor) nie działa, po uruchomieniu gwałtownie rośnie użycie RAMu i swapu do 100% i system przestaje odpowiadać, muszę zrobić reset.

Podpowiedzcie proszę rozwiązania, jeśli je znacie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum